Ο δράκουλας των αγορών, η «καλή μαθητριούλα» και το νέο «κούρεμα»…

23:22 24/9/2012 - Πηγή: Olympia

Γράφει ο Αιας

Ενώ η χώρα βρίσκεται εναγκαλισμένη θανάσιμα με την Τρόικα και ο χρεοκοπημένος μνημονιακός θίασος έχει αποδεχτεί στο ακέραιο της πολιτικές, που μας καταδικάζουν σε υπανάπτυξη, φτώχεια και κοινωνική αποδόμηση, έρχεται νέο “κούρεμα” (haircut) του ελληνικού χρέους!

Ηταν τόσο …πετυχημένη η πρώτη αναδιάρθρωση, που εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να την επαναλάβουν! {Ενθυμείσθε τους διθυράμβους του «μνημονιακού ζεύγους» και των πανηγυρτζήδων της καταστροφής).
Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής έκδοσης των Financial Times, στους κύκλους των Βρυξελλών το σενάριο μιας νέας απομείωσης του ελληνικού χρέους κερδίζει συνεχώς
έδαφος.

Άλλη μια επιβεβαίωση της Λούκας Κατσέλη! Η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας έχει κατ΄επανάληψη τονίσει ότι, «είναι θέμα χρόνου η πρόσθετη αναδιάρθρωση του χρέους καθώς έχει ήδη προεξοφληθεί από τις αγορές, αλλά και από τους δανειστές μας. Θα γίνει όμως αφού πρώτα ψηφισθούν τα μέτρα, ώστε να παρουσιασθεί ως …επιβράβευση».
Τι είδους …επιβράβευση θα είναι αυτή; Την απάντηση δίνει η αμερικανική εφημερίδα, Wall Street Journal: «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις της ευρωζώνης, όπως η Γερμανία, θα πρέπει να διαπραγματευτούν επώδυνες παραχωρήσεις (sic) προκειμένου να ελαφρύνουν το φορτίο εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους».

Οπερ συνεπάγεται ότι, μπροστά στο τρίτο Μνημόνιο θα ωχριούν σε αγριότητα τα δυο προηγούμενα!

«Το πρόγραμμα δεν βγαίνει», διαμηνύει από την πρώτη στιγμή, σε όλους τους τόνους, η Λούκα Κατσέλη. «Η αγορά το έχει προεξοφλήσει. Το ΔΝΤ το επισημαίνει με κάθε ευκαιρία. Η πρόσφατη έκθεση του ΚΕΠΕ το τεκμηριώνει. Δυστυχώς όμως, ούτε η κυβέρνηση -που προσπαθεί να αποδείξει στους εταίρους μας ότι είναι «καλή μαθήτρια»- ούτε οι ευρωπαίοι εταίροι είναι διατεθειμένοι να το παραδεχθούν, δημοσίως, τουλάχιστον, μέχρι να ψηφισθούν τα μέτρα. Μέτρα όμως που θα βαθύνουν την ύφεση, θα διογκώσουν την ανεργία και θα οδηγήσουν την οικονομία σε γενικευμένη στάση πληρωμών. Η εξήγηση θα πρέπει να αναζητηθεί σε πολιτικές σκοπιμότητες και ιδεολογικές αγκυλώσεις».
Η Λ. Κατσέλη, είναι βέβαιη ότι σε λίγους μήνες θα ζητήσουν και νέα μέτρα: «Το νέο πακέτο των 11,5 δισεκ. ευρό θα βαθύνει την ύφεση και θα καταστήσει ακόμα πιο δύσκολη την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και της βιωσιμότητας του χρέους. Η Τρόικα θα επιμείνει σε πρόσθετες περικοπές και μέτρα και σε ιδιωτικοποιήσεις – εξπρές που ενέχουν κίνδυνο για το δημόσιο συμφέρον. Πολύ φοβάμαι ότι η κοινωνική έκρηξη θα είναι τότε αναπόφευκτη.Το πρόγραμμα επειδή δεν βγαίνει, «αναγκαστικά θα ανατραπεί. Ελπίζω με δημοκρατικές διαδικασίες και όχι μέσα από κοινωνικές εκρήξεις και βίαιους πολιτικούς κλυδωνισμούς».
Όσον αφορά τους εταίρους μας, «για μια ακόμη φορά, κερδίζουν χρόνο για να στηρίξουν το χρηματοπιστωτικό τους σύστημα, να προωθήσουν εναλλακτικά σχέδια διάσωσης της Ισπανίας και της Ιταλίας και να νομιμοποιήσουν στα μάτια των ψηφοφόρων πολιτικές επιλογές που απέτυχα

Keywords
Τυχαία Θέματα