Ο Σαμαράς τιμά τους ήρωες του Ελληνισμού. Συνάντηση ισχυρών συμβολισμών με τον πρόεδρο της Ελληνικής κοινότητας Αλεξανδρείας, Ιωάννη Σιόκα.

17:41 4/1/2012 - Πηγή: Olympia

Η Ελληνική κοινότητα Αλεξανδρείας είναι από τις ιστορικότερες κοινότητες του παγκόσμιου Ελληνισμού. Εκτός από την αδιάλειπτη παρουσία χιλιετιών, η ζωντανή αυτή κοιτίδα Ελληνισμού δεν φείδεται προσφοράς. “Μπενάκης”, “Αβέρωφ”, “Τοσίτσας”, “Σιβιτανίδης”, “Στουρνάρας”, “Σαλβάγος”. Όλοι Έλληνες της Αλεξανδρείας. Ονόματα συνυφασμένα με ιδρύματα και οδούς που όμως κρύβουν την ύπατη μορφή πραγματικού και άδολου πατριωτισμού: Την εθνική ευεργεσία.

Αυτή ακριβώς η κοιτίδα δοκιμάστηκε

σκληρά με τις πρόσφατες εξελίξεις στην Αίγυπτο. Οι Έλληνες όμως κράτησαν για ακόμα μία φορά Θερμοπύλες. Τις ημέρες της πλήρους αναρχίας, φυγάδευσαν τα γυναικόπαιδα και συγκρότησαν πολιτοφυλακές για να διαφυλάξουν τα πολύτιμα κειμήλια, ιστορικά, θρησκευτικά και πολιτιστικά όπως βέβαια το παρόν και το μέλλον της κοινότητας.

Η συνάντηση που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στο γραφείο του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά μαζί με τον πρόεδρο της κοινότητας Ιωάννη Σιόκα, παρουσία του Α.Τ. οικονομίας Νότη Μηταράκη, μόνο τυπική δεν ήταν. Σαμαράς και Μηταράκης έχουν δεσμούς αίματος με την Αλεξάνδρεια που τους επιβεβαίωσαν με τον πλέον ηχηρό τρόπο απονέμοντας τα εύσημα στον πρόεδρο της κοινότητας για την ηρωϊκή του στάση, με το βλέμμα στο άμεσο και απώτερο μέλλον.

“Οι Έλληνες της Αιγύπτου έχουν προσφέρει πολλά στην πατρίδα. Είναι υποχρεωση μας λοιπόν να διαφυλάξουμε και να ενισχύσουμε την παρουσία του Ελληνικού στοιχείου σε αυτές τις πατρογονικές εστίες του Ελληνισμού” ήταν η θέση του Αντώνη Σαμαρά που την έχει εκδηλώσει και έμπρακτα στο παρελθόν. Με δική του παρέμβαση ως υπουργός εξωτερικών, σώθηκε το σπίτι του Καβάφη στην Αλεξάνδρεια που σήμερα αποτελεί μουσείο και σημείο αναφοράς για την προσφορά του Ελληνισμού στην πόλη.

Να σημειωθεί ότι η ΕΚΑ παρέχει αμισθί ένα υπέροχο κτίριο για να στεγάζεται το εκεί Ελληνικό προξενείο, χορηγία αξίας εκατομμυρίων Ευρώ μέσα στον χρόνο, ενώ όλη η περιουσία της κοινότητας βάσει καταστατικού, θα περάσει στο Ελληνικό κράτος εάν ποτέ πάψει να υπάρχει Ελληνικό στοιχείο!

“Θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανό τον Ελληνισμό”, τόνισε ο Ι. Σιόκας. “Δεν ζητούμε τίποτα από το Ελληνικό κράτος, παρά μόνον την διασφάλιση ότι το Ελληνικό σχολείο, το Αβερώφειο θα παραμείνει αμιγώς Ελληνικό. Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε έμπρακτη βοήθεια, ιδρύοντας ορφανοτροφείο για να προσφέρουμε μία ζεστή αγκαλιά στα Ελληνόπουλα, ειδικά τώρα που τα υπάρχοντα ιδρύματα στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν τόσα προβλήματα. Θα αναλάβουμε όλο το κόστος και το κόστος σπουδών για να κάνουμε τη νέα γενιά Ελλήνων στην Αλεξάνδρεια”.

Σημαντική ήταν η πρόταση για ίδρυση κέντρου Αιγυπτιωτών στην Ελλάδα, όπου θα μπορούσε να στεγαστεί ένας μεγάλος αριθμός δραστηριοτήτων που θα αναδεικνύουν εκτός των άλλων, την πολιτισμική κληρονομιά του Αιγυπτιώτικου Ελληνισμού. Τέλος θα υπάρξει ομάδα μελέτης για την ενδυνάμωση των σχέσεων μέσα στην ρευστή πολιτική κατάσταση που διανύουμε. Άλλωστε, εκτός από τα προσωπικά βιώματα των παρευρισκομένων, η ανάλυση της πολιτικής κατάστασης στην Α

Keywords
Τυχαία Θέματα