Ο Σηφουνάκης, τα κοινοτικά εκατομμύρια και οι μπίζνες με την πατρική περιουσία

20:54 22/5/2012 - Πηγή: Olympia
Οι Πρασσές είναι ένας ημι εγκαταλελειμμένος ορεινός οικισμός 100 κατοίκων στο Ρέθυμνο που όμως ευτύχησε να είναι ο τόπος καταγωγής του έως πρότινος αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος -και πολιτικού προϊστάμενου του Πράσινου Ταμείου- Νίκου Σηφουνάκη.

Ο τόπος αυτός αποδεικνύεται ευλογημένος καθώς δέχθηκε, μέσω διαφόρων κοινοτικών και εθνικών προγραμμάτων, περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια ευρώ την τελευταία δεκαετία.
Από την «ευεργεσία» επωφελούνται βέβαια όλοι ανεξαιρέτως οι κάτοχοι ιδιοκτησιών στο χωριό, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο κ. Σηφουνάκης.

Για καλή του τύχη, αρκετές από τις αναπλάσεις που έχουν γίνει στο χωριό βρίσκονται περιμετρικά των οικογενειακών του ιδιοκτησιών οι οποίες σχετικά πρόσφατα μεταβιβάστηκαν σε νεοϊδρυθείσα τουριστική εταιρία της συζύγου του κυρίας Μαρί Δασκαλαντωνάκη, με σκοπό προφανώς, την τουριστική αξιοποίησή του.

Η ιστορία αρχίζει
Οι Πρασσές (ή Πρασιές) είναι ένα χωριό 115 κατοίκων (απογραφή 2001), σε απόσταση μόλις 12 χιλιομέτρων από το Ρέθυμνο. Εκεί έζησε ένα μικρό διάστημα της παιδικής του ηλικίας ο βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης, καθώς πρόκειται για τον τόπο καταγωγής του πατέρα του (σύμφωνα με όσα αναφέρει στην προσωπική ιστοσελίδα του).
Πρόκειται για ένα άσημο, χωρίς ιδιαίτερη δυναμική χωριό: «Ο οικισμός των Πρασιών δεν εμφανίζει αξιόλογη ζήτηση στην τοπική αγορά ακινήτων, γεγονός εξάλλου που πιστοποιείται και από τη συνεχιζόμενη σημαντική μείωση του πληθυσμού του, η οποία την τελευταία 10ετία ξεπέρασε το 40%.
Με δεδομένο το μικρό μέγεθος και τη γεωγραφική απομόνωση του οικισμού, τα νέα ζευγάρια δεν παραμένουν σε αυτόν, αλλά εξακολουθούν να εγκαθίστανται στο Ρέθυμνο», παρατηρεί το 2009 το επιχειρησιακό σχέδιο του δήμου Ρεθύμνου (σελ. 51-52). Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, «το 65% των κατοικιών δεν κατοικούνται μόνιμα».
Το 1995, ένα προεδρικό διάταγμα χαρακτήρισε ως παραδοσιακούς 44 οικισμούς του νομού (ΦΕΚ Δ 728/21.9.1995). Χαρακτηριστικό είναι ότι ο άσημος οικισμός των Πρασσών δεν περιλαμβάνεται στους οικισμούς υψηλής πολιτιστικής αξίας, αλλά στην κατηγορία 2 (μεσαίας πολιτιστικής αξίας). Ωστόσο, ο χαρακτηρισμός του ως παραδοσιακός ήταν η απαραίτητη κίνηση προκειμένου να τύχει ειδικής μέριμνας από την Πολιτεία.

Το χρήμα ξεκινά
Τα έργα στο χωριό ξεκινούν το 2003, με την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας του. Οι μελέτες και τα έργα εντάχθηκαν στο κοινοτικό πρόγραμμα Περιβάλλον με φορέα χρηματοδότησης το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ (επί υπουργίας Βάσως Παπανδρέου). Ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 667.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι στο έργο της ανάπλασης της πλατείας περιλαμβάνονταν η κατασκευή αγροτικού ιατρείου, το οποίο εγκαινίασε τον Αύγουστο του 2009 ο ίδιος ο κ. Σηφουνάκης.
Τη μελέτη για την ανάπλαση της πλατείας έκανε η ΜΚΟ Αρχιπέλαγος, στην οποία ο Νίκος Σηφουνάκης και ο αδερφός του Ιωάννης Σηφουνάκης είναι ιδρυτικά μέλη.
Τον Απρίλιο του 2009, το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ (υπουργός Γιώργος Σουφλιάς) χαρακτηρίζει τις Πρασσές «περιοχή αισθητικής αναβάθμισης» (ΦΕΚ ΑΑΠ 154/13.

Keywords
Τυχαία Θέματα