Οι σκέψεις μου αιχμάλωτες της ιστορίας !

14:41 15/1/2012 - Πηγή: Olympia

γράφη ο αρχιμήδης ο θεσσαλονικίος

Μέσα στην τραγική κατάσταση που ζω και την ανατροπή πραγμάτων που έχει πάρει μορφή καταιγίδας έκανα μια αναζήτηση. Προέκυψαν ιστορικά στοιχεία που θεωρώ πως είναι αν μη τι άλλο ενδιαφέροντα. Το παραπάνω ενισχύεται και από την διαπίστωση πως αυτά τα στοιχεία έχουν τεθεί σε ένα περιθώριο, παρά του ότι βοηθούν να γίνουν αντιληπτές αιτίες που αποτελούν πηγή των όσων βιώνει σήμερα ο κόσμος και ιδιαίτερα η Ελλάδα. Εντυπωσιασμένος από τα ιστορικά ευρήματα προσπάθησα να τα στοιχειοθετήσω. Αυτό

έγινε από την ανάγκη μου να έχω μια περιληπτική καταγραφή αλληλοσυνδεόμενων γεγονότων που διαδοχικά ξετυλίγουν το νήμα του χρόνου.
Πιστεύω πως η πνευματική ιδιοκτησία δεν πρέπει να υφίσταται. Η παραγωγή γνώσης πρέπει ελεύθερα να διαχέεται στην ανθρωπότητα ώστε να την βοηθά να εξελίσσεται και να προχωρά. Τα στοιχεία που συγκέντρωσα προέρχονται από ανθρώπους που δούλεψαν απείρως περισσότερο από μένα, γι’ αυτό και φροντίζω να τους αναφέρω.
Σε όποιον λοιπόν ενδιαφέρεται να μαθαίνει καινούργια πράγματα, χαρίζω τις παρακάτω γραμμές με την ελπίδα να τις αναλύσει, να τις κρίνει αλλά και να με κρίνει βοηθώντας την αλήθεια. Η σύνδεση παλαιότερων γεγονότων με βάση την λογική και η κρητική τους, με ένα καθαρό μυαλό από δογματισμούς, νομίζω πως είναι ο μόνος δρόμος για να προχωρήσει ένας άνθρωπος τη ζωή του βελτιώνοντας και όχι επαναλαμβάνοντας.
1893
Όταν η Ελλάδα πτώχευσε, το Παλάτι της εποχής και οι μεγάλοι χρηματιστές δεν επέτρεψαν ούτε καν μια έντιμη διαπραγμάτευση με τους ξένους ομολογιούχους του ελληνικού χρέους. Έτσι μαζί με τους πρεσβευτές των μεγάλων δυνάμεων (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία) έστησαν τον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897.
Είχε προηγηθεί η πτώση του Χ.Τρικούπη ο οποίος συγκρούστηκε με το παλάτι σχετικά με τους όρους ενός νέου δανείου για τη στήριξη της χώρας (έχει αναφερθεί ότι ο Τρικούπης επιχείρησε να αποφύγει επαχθείς όρους του δανείου), καθώς και μία μεγάλη διεθνής οικονομική κρίση υπερσυσσώρευσης χρηματιστικών κεφαλαίων (ξεκίνησε από την Αμερική όταν οι Τράπεζες βρέθηκαν με χρεόγραφα, υπερδανεισμός, εκφρασμένα σε αποθέματα χρυσού που δεν υπήρχαν!). Από το 1879 εώς το 1893 η Ελλάδα δανειζόταν με την μέθοδο "υπό το άρτιο" , δηλ. έπαιρνε το 80% του δανείου αλλά χρεωνόταν το 100% του ποσού! Παράλληλα η δραχμή ήταν σκληρό νόμισμα κλειδωμένη με το χρυσό φράγκο της Λατινικής Ένωσης (ιδρύθηκε από την Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία και Ελβετία το 1865, ενώ η Ελλάδα προσχώρησε το 1868) .
Ο πόλεμος λοιπόν του 1897 χαρακτηρίστηκε οπερέτα από τον στρατιωτικό σύμβουλο του Σουλτάνου, στρατηγό Φον ντερ Γκολτς. Ο Ελληνικός στρατός είχε διακριθεί για την ταχύτητα της οπισθοχώρησής του! Ο βουλευτής Γεώργιος Φιλάρετος (δημοκρατικός) έλεγε "εικονικός ψευδοπόλεμος, την εκτέλεσιν του οποίου η διπλωματία ενεπιστεύθη εις στο στέμμα". Ενώ ο καθηγητής Ανδρέας Ανδρεάδης είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι "η πραγματική αιτία του ελληνοτουρκικού πολέμου ήταν το ελληνικό δημόσιο χρέος". Οι εχθροπραξίες ξεκίνησαν όταν ένοπλοι της
Keywords
Τυχαία Θέματα