Ολα είναι θεμα αποστασης

γράφει ο Αμετανόητος

Οι Ιάπωνες είναι ένας εκπληκτικός λαός. Εχουμε στα σίγουρα δύο κοινά. Είναι νησιωτική χώρα και έχει και αυτή πολύ μεγάλο χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ της. Τα πράγματα που επινόησαν και άφησαν παρακαταθήκη στην ανθρωπότητα (όπως άλλωστε και εμείς) είναι πάρα πολλά. Αναρίθμητος ο κατάλογος. Μέσα σε αυτά τα απίστευτα επιτεύγματα τους, ξεχωρίζει ένα τρένο με το όνομα «Μαγκλέβ», που μπορεί να αναπτύξει μία ταχύτητα 580 χιλιομέτρων την ώρα.
Το φοβερό

είναι ότι αυτό το μαγνητικό τρένο έχει δοκιμαστεί από το 1962…! Προς το παρόν όμως, δεν ήθελαν να επενδύσουν σε αυτό αφού δεν υπήρχε ουσιαστικός λόγος. Ετσι το έχουν μόνο για τουριστικούς, ψυχαγωγικούς σκοπούς στο Γιαμανάσι, ατενίζοντας το Φούτζι. Το γνωστό «Σίνκασεν» πηγαίνει από το Τόκιο στην Οσάκα σε δύο ώρες. Τρέχει με 250χλμ/ώρα. Εκτελεί πάνω
από 280 δρομολόγια τη μέρα με ακρίβεια δευτερολέπτων. Με το Μαγκλέβ θα μπορούσες να το κάνεις σε μία ώρα. Ε και ? Είναι ανάγκη λοιπόν να κάνεις ένα κάρο έρευνες και τεράστιες επενδύσεις για να αναπτύξεις αυτή την τεχνολογία για μια νησιωτική χώρα ? Προφανώς όχι…δεν συμφέρει. Οι Κινέζοι όμως αρχίζουν και το σκέφτονται πολύ σοβαρά. Μία αχανής χώρα σαν αυτή με ένα σιδηροδρομικό δίκτυο σαν το Μαγκλέβ θα μείωνε τις αποστάσεις. Εμπορεύματα και άνθρωποι θα ταξιδεύουν ταχύτατα από την πόλη στην άλλη σε χρόνο dt…
Αυτό θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στην Ευρώπη. Η Ευρώπη έχει γρήγορα τρένα. Το γαλλικό TGV, V150, έχει ήδη πιάσει τα 574,8 χλμ/ώρα. Συνδέει ταχύτατα τη Γαλλία με το Λουξεμβούργο, την Ελβετία και τη Γερμανία. Το αγγλικό Eurostar, συνδέει το Λονδίνο, με το Παρίσι και τις Βρυξέλλες σε 2 ώρες και 22’.Το Βελγικό Thalys τη διαδρομή Βρυξέλλες- Κολονία την εκτελεί σε 1 ώρα και 47’. Ένα άλλο τρένο, από τα κορυφαία του κόσμου, το X2000 φεύγει από τη Στοκχόλμη και σε 5 ώρες και 12’ φτάνει Κοπεγχάγη.
Θα μπορούσες κάποια στιγμή λοιπόν να ξυπνήσεις το πρωϊ στη Μαδρίτη, να παίρνεις το τρένο και να εργάζεσαι στο Βερολίνο…! Ταχύτατα δίκτυα σαν αυτά των «Μαγκλέβ» θα έλυναν το πρόβλημα της ανεργίας και της κινητικότητας των εργαζομένων. Σε ελάχιστο χρόνο θα μπορούσες να μετακινηθείς σε μία ακτίνα ίσως και 1200 χιλιομέτρων. Αθήνα-Θεσσαλονίκη σε μισή ώρα. Καφεδάκι το πρωϊ στην Αρετσού και το απόγευμα ουζάκι στην Πειραϊκή…
Η χαρά του Ευρωπαίου Νεοφιλελεύθερου λοιπόν. Αιώνια κινητικότητα στην εργασία δεν θέλουν ? Δεν λένε (μεταξύ άλλων) ότι «ανεργία» ουσιαστικά δεν υπάρχει αλλά το πρόβλημα είναι ότι δεν ταιριάζουν τα «ανοίγματα εργασίας» με τις γεωγραφικές ανάγκες και οικονομικές δραστηριότητες γενικότερα, και άλλα παλαβά ?
Σκεφτόμουν λοιπόν, μετά από 100 χρόνια άραγε, θα ήταν εφικτό να διανύσουμε πολύ μεγάλες αποστάσεις ώστε να πάμε στον τόπο εργασίας μας ? Αραγε στο 3012, οι αποστάσεις μεταξύ μας θα έχουν εκμηδενιστεί ? Θα μπορεί να γίνεται ένα ταξίδι από την Ελλάδα στην Αυστραλία σε μία ώρα ? Δηλαδή θα μπορεί να βάζεις μία συσκευή στην πλάτη σου και με ταχύτητα φωτός να προσεδαφίζεσαι στο Σύδνεϋ ώστε να εργαστείς ? Να διακτινίζεσαι
Keywords
Τυχαία Θέματα