Όστις θέλει οπίσω μου ακολουθείν…

23:47 15/9/2012 - Πηγή: Olympia

Γράφει ο Ιάκωβος Ποθητός

Αρκετές φορές στη ζωή μας διστάζουμε να κάνουμε μια ενέργεια μη γνωρίζοντας αν είναι σωστή ή λάθος. Άλλες φορές πάλι, χαμένοι στις αμφιβολίες και «τυλιγμένοι» από τις νέες αντιλήψεις, δεν ξέρουμε πώς να συμπεριφερθούμε στους δικούς μας, στην κοινωνία. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που η συμπεριφορά των γύρω μας είναι τόσο απρόσμενη, τόσο σκληρή, που μας πληγώνει.

Όλα τα πιο πάνω μας δημιουργούν ψυχικές αναστατώσεις και με αγωνία αναζητούμε τον δρόμο που θα πορευθούμε. Τον τρόπο ζωής που πρέπει να εφαρμόσουμε.

Και εδώ τίθεται το ερώτημα:

- Θα

ζούμε όπως οι άλλοι θέλουν με αποτέλεσμα να μην ερχόμαστε σε σύγκρουση μαζί

τους ή θα συνεχίσουμε τον δύσκολο δρόμο της αρετής;

- Θα μπούμε στην οδό της επίγνωσης, της αγάπης, της δικαιοσύνης, της ευσπλαχνίας ή θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε σαν χαμένοι πάνω στην οδό της αμφιβολίας, της μοναξιάς, της ακαρδίας, την οδό που οδηγεί πολύ μακριά από τον μεγάλο προορισμό του ανθρώπου;

Δύσκολες οι απαντήσεις αλλά περισσότερο δύσκολο να ακολουθήσει κανείς τον δρόμο που Εκείνος μας έδειξε, τον δρόμο που οδηγεί στον Γολγοθά αλλά και στην Ανάσταση!

Όστις θέλει οπίσω μου ακολουθείν.

Αυτό είπε ο Χριστός και το κάλεσμα που απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους είναι σαφές.

Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να βαδίσει στον δρόμο που ο Ιησούς άνοιξε με τους λόγους και τις πράξεις Του.

Γιατί αυτό είναι το σημαντικότερο στοιχείο της Πίστης μας. Ότι δεν είναι απλά μια διδασκαλία, μια θεωρία, αλλά ένας τρόπος ζωής, μια συνύρπαξη λόγων και έργων. Έχει επομένως ο καθένας την ευκαιρία να διαλέξει σε ποιον δρόμο θα βαδίσει γνωρίζοντας εκ των προτέρων τις δυσκολίες και τα εμπόδια που θα συναντήσει. Αξίζει λοιπόν να δούμε τον δρόμο της Αγάπης μιας και όλοι γνωρίζουμε αυτόν της αντιδικίας και της αντιπαράθεσης, του εγώ και της προσωπικής ικανοποίησης.

Όστις θέλει…

Όποιος θέλει μπορεί να βαδίσει στον ίδιο δρόμο με το Χριστό! Πατώντας πάνω στα χνάρια που ο Θεάνθρωπος έχει αφήσει, και που δεν είναι άλλα από την διδασκαλία του, μπορεί ο άνθρωπος να κάνει τα βήματα εκείνα που θα τον οδηγήσουν κοντά Του. Έχει όμως και την ελευθερία να διαλέξει άλλο δρόμο, άλλον οδηγό, με άγνωστο προορισμό, αλλά θα είναι υπεύθυνος για την επιλογή του.

…οπίσω μου ακολουθείν.

Μεγάλης σημασίας φράση. Οπίσω μου ακολουθείν. Κάτι που σημαίνει ότι μπροστά, οδηγός, θα είναι πάντα ο Χριστός, που θ’ ανοίγει τον δρόμο, θα γκρεμίζει τα εμπόδια, θα υπερνικά τις δυσκολίες και τους πειρασμούς. Εμείς απλώς ακολουθούμε. Δεν είμαστε μόνοι και απροστάτευτοι, έρμαιο των κινδύνων και των αντιπάλων. Μπροστά μας, ασπίδα μας, είναι Εκείνος που μας οδηγεί και μόνο μέλημά μας είναι να μην τον χάσουμε, να μην απομακρυνθούμε πολύ απ’ αυτόν γιατί ίσως ηττηθούμε. Αξίζει εδώ να σημειώσουμε πως διαφέρει ριζικά το κάλεσμα του Χριστού από αυτό των πολιτικών ή των στρατιωτικών. Γιατί ενώ ο Ιησούς ανοίγει την οδό, πολεμά και κατανικά τους αντιπάλους που προσπαθούν να αλλοτριώσουν τον άν

Keywords
Αναζητήσεις
ostis thelei
Τυχαία Θέματα