Παγκόσμιος νομισματικός πόλεμος

20:53 25/9/2012 - Πηγή: Olympia
Παρά τις συχνά βαρύγδουπες δηλώσεις για το «θάνατο του δολαρίου» και του ευρώ, η πραγματική νομισματική ισορροπία παραμένει αμετάβλητη. Ωστόσο, αν κάποιο «παγκόσμιο» νόμισμα εξαφανιστεί από τον χάρτη, αυτό μπορεί να είναι μόνο το ευρώ και όχι το δολάριο. Στο μεταξύ όμως, δυναμική εμφάνιση κάνουν και άλλα νομίσματα.Η παγκόσμια νομισματική ισορροπία δεν έχει αλλάξει εδώ και δεκαετίες. Το μεγαλύτερο ποσοστό στην αγορά συναλλάγματος, έχει το αμερικανικό δολάριο, τη δεύτερη θέση έχει το ευρώ (ο διάδοχος του γερμανικού μάρκου
και του γαλλικού φράγκου), την τρίτη θέση καταλαμβάνει το ιαπωνικό γιέν. Την τέταρτη και την πέμπτη θέση μοιράζονται το ελβετικό φράγκο και η βρετανική λίρα στερλίνα.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών, το ντουέτο των νομισματικών κυρίαρχων έχει υποστεί αρκετά και επώδυνα χτυπήματα. Καταρχάς, η εμπιστοσύνη στη σταθερότητα του δολαρίου έχει υπονομευθεί το 2008, μετά την κρίση στην αγορά ακινήτων και την πτώχευση δύο εταιρειών από τις μεγαλύτερες στον κόσμο: Της Lehman Brothers και της AIG. Από την άλλη, το ευρώ, στο οποίο είχαν εναποθέσει μεγάλες ελπίδες και προσδοκίες, είναι πολύ δύσκολο να παρουσιαστεί σήμερα ως ο ασφαλής νομισματικός παράδεισος. Και αυτό, εξαιτίας της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, οι οικονομίες των οποίων δεν άντεξαν το τόσο «σκληρό» νόμισμα.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μερικά, ακόμα αρκετά μέτρια σε ισχύ νομίσματα, απαίτησαν δικαιώματα στην παγκόσμια συναλλαγματική πίτα. Ο πιο σοβαρός διεκδικητής του νομισματικού Ολύμπου, είναι το κινεζικό γιουάν, χωρίς να υστερούν στην προσπάθεια αναρρίχησης, τα υπόλοιπα νομίσματα των χωρών της ομάδας BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότιος Αφρική), όπως η ινδική ρουπία, το ρώσικο ρούβλι και το ρεάλ Βραζιλίας.

Μεταξύ των επενδυτών στην αγορά συναλλάγματος, εδώ και πολλά χρόνια συζητείται το θέμα της δυνατότητας μεσοπρόθεσμης νομισματικής πρόβλεψης (δηλαδή για τα επόμενα 5 χρόνια) σε παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο, παρά τις συχνά βαρύγδουπες ανακοινώσεις για το «θάνατο του δολαρίου» ή της λογικής που παρουσιάζει ως «αδιέξοδη» την προοπτική του ευρώ, η πραγματική νομισματική ισορροπία παραμένει αμετάβλητη. Αυτό σημαίνει ότι, παρά τις ηχηρές δηλώσεις, οι εκτιμήσεις αυτές είναι μόνο λόγια και οι επενδυτές, δεν βιάζονται να μετατρέψουν τα χαρτοφυλάκιά τους που είναι σε δολάριο, σε κάποιο άλλο νόμισμα, για παράδειγμα σε γιουάν. Υπάρχουν και πολλές απόψεις, σχετικά με τις προοπτικές του κάθε νομίσματος σε περιόδους αναταραχής, σαν αυτή που βιώνουμε σήμερα, αλλά η κυρίαρχη στρατηγική παραμένει επιφυλακτική και με συντηρητική προσέγγιση: Να κρατάει ο επενδυτής τα χρήματά του σε «δοκιμασμένα» νομίσματα. Δηλαδή, σε δολάρια, ευρώ και γιέν .

Αξιόπιστα και αναξιόπιστα νομίσματα

Οι παίκτες αξιολογούν τα νομίσματα με τρία βασικά κριτήρια: Την επιρροή, τη σταθερότητα και την προοπτική. Τα νομίσματα, όπως προαναφέρθηκε, κατατάσσονται (σε φθίνουσα τάξη ως προς τη διεθνή επιρροή τους) ως εξής: Αμερικανικό δολάριο, ευρώ, γιέν, ελβετι

Keywords
Τυχαία Θέματα