ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΡΕ! (α, καταργήθηκε και η Κυριακάτικη αργία…)

…αλλά το mall είναι του Λάτση ρε!

Του Βασίλη Γεώργα
http://www.efsyn.gr/?p=7198
Κερκόπορτα για να καταργηθεί πλήρως η κυριακάτικη αργία στο εμπόριο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ήδη ρημαγμένες από το Μνημόνιο εργασιακές σχέσεις και τη βιωσιμότητα των μικρών επιχειρήσεων, αποτελεί η πρόθεση της κυβέρνησης να απελευθερώσει τη λειτουργία των μικρομεσαίων εμπορικών καταστημάτων

όλες τις Κυριακές του χρόνου, επιτρέποντας παράλληλα το άνοιγμα πολυκαταστημάτων, Malls και σούπερ μάρκετ επτά Κυριακές αντί μιας σήμερα.
Ο νέος κρίκος που σπεύδει να προσθέσει το υπουργείο Ανάπτυξης στην αλυσίδα βίαιης απελευθέρωσης της αγοράς έρχεται ως επακόλουθο συστηματικών πιέσεων που ασκούνται από μεγάλες αλυσίδες του οργανωμένου λιανεμπορίου για διεύρυνση του χρόνου λειτουργίας των καταστημάτων και ήδη πυροδοτεί έκρηξη αντιδράσεων από τους εκπροσώπους των εμπόρων και των εργαζομένων.

52 Κυριακές τον χρόνο

Στον νέο αγορανομικό νόμο (δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση) προβλέπεται ότι θα μπορούν να λειτουργούν προαιρετικά και τις 52 Κυριακές του χρόνου όλα τα εμπορικά καταστήματα με συνολική επιφάνεια εμβαδού μέχρι 250 τ.μ., υπό την προϋπόθεση να μην ανήκουν υπό οποιαδήποτε νομική σχέση σε αλυσίδες καταστημάτων και να μη λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου shops in shops.

Για τα υπόλοιπα καταστήματα προβλέπεται ότι θα μπορούν να μένουν ανοιχτά επτά Κυριακές τον χρόνο εκ των οποίων δύο τα Χριστούγεννα, μία το Πάσχα (Κυριακή των Βαΐων) και τέσσερις στη διάρκεια των ισάριθμων εκπτωτικών περιόδων που θεσπίζονται. Προτείνεται να ανοίγουν στις 10.00 το πρωί και να κλείνουν στις 18.00 το απόγευμα.

Οι περιορισμοί που τίθενται δείχνουν να αποκλείουν εκ πρώτης όψεως τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα franchising, τα πολυκαταστήματα, τα Malls και τα εκπτωτικά χωριά, ωστόσο σε δεύτερη ανάγνωση εκπρόσωποι της αγοράς τονίζουν ότι πρόκειται για περιορισμούς «παγίδα» ώστε να προχωρήσει η απελευθέρωση σε όλους τους τύπους καταστημάτων.

Επισημαίνουν ότι η ρύθμιση είναι έτσι διατυπωμένη ώστε τα πολυκαταστήματα να την προσβάλλουν ως αντισυνταγματική για λόγους μη ισότιμου ανταγωνισμού προσφεύγοντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας με την προσδοκία ότι η λειτουργία τις Κυριακές θα ισχύσει για όλους.

Ηδη οι πρώτες αντιδράσεις εκ μέρους των εκπροσώπων μεγάλων καταστημάτων συντείνουν προς τη νομική αμφισβήτηση των περιορισμών για τα καταστήματα franchising και τα επιμέρους καταστήματα που λειτουργούν ως shops in shops εντός των μεγάλων εμπορικών χώρων.

Η επικείμενη απελευθέρωση προκαλεί την αντίδραση των μικρεμπόρων αλλά και των εκπροσώπων των εμποροϋπαλλήλων. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης δήλωσε χθες ότι «το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές εν μέσω βαθιάς ύφεσης δεν θα αυξήσει τον τζίρο των εμπορικών επιχειρήσεων, απλά θα τον αναδιανείμει προς όφελος των πολυκαταστημάτων και των εκπτωτικών χώρων που έχουν τον τρόπο και να αναλάβουν το αυξημένο κόστος λειτουργίας την Κυριακή».

Η ΕΣΕΕ θα στείλει επιστολή διαμαρτ

Keywords
Τυχαία Θέματα