“Παράθυρο” Merkel για προσαρμογή του ελληνικού προγράμματος

Ανοιχτό το ενδεχόμενο προσαρμογής του ελληνικού προγράμματος άφησε για άλλη μια φορά η Γερμανίδα Καγκελάριος, Angela Merkel, επιβεβαιώνοντας τη στροφή προς αυτή την κατεύθυνση που παρατηρείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Τα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να απαιτήσουν να εφαρμοσθούν οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχει υποσχεθεί η ελληνική κυβέρνηση, είπε η επικεφαλής της γερμανικής Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) στο περιφερειακό συνέδριο του κόμματος στο Σβερίν.

“Ωστόσο, εάν η οικονομική ανάπτυξη

είναι πιο αργή της αναμενόμενης παρά το γεγονός ότι υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις, τότε θα πρέπει να ανταποκριθούμε στις νέες συνθήκες”, πρόσθεσε η Καγκελάριος. Αυτό δεν επιφέρει αλλαγές σε σχέση με την απαιτούμενη εφαρμογή των 89 μεταρρυθμίσεων, τις οποίες ζητά η διεθνής κοινότητα να εφαρμοσθούν στην Ελλάδα προκειμένου να εκταμιευθεί η επόμενη δόση του πακέτου στήριξης.

Η Merkel περιέγραψε επίσης παραπέρα το όραμα της για το πως θα πρέπει να αναπτυχθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρωπαϊκη Επιτροπή (Κομισιόν) θα πρέπει να αναλάβει τον ενισχυμένο ρόλο μιας ευρωπαϊκής κυβέρνησης και το Συμβούλιο της ΕΕ να αποτελέσει ένα “δεύτερο θάλαμο” δίπλα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα πρέπει επιπλέον να προετοιμασθούν να δώσουν περισσότερη ισχύ στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όπου αυτό είναι απαραίτητο, επισήμανε η καγκελάριος. Λείπουν ορισμένες ρυθμίσεις στην εφαρμογή του Πακέτου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, παρά την ύπαρξη του Δημοσιονομικού Συμφώνου. “Αυτό δεν αρκεί. Θα πρέπει να υπάρξει μια αποσαφήνιση των ευρωπαϊκών αρμοδιοτήτων στο τι θα συμβεί αν μια χώρα δεν τηρεί το Δημοσιονομικό Σύμφωνο”, τόνισε η Γερμανίδα Καγκελάριος, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες. Η γερμανική κυβέρνηση είχε ζητήσει την παρέμβαση του κοινοτικού Επιτρόπου οικονομικών στους εθνικούς προϋπολογισμούς, όταν αυτοί δεν ικανοποιούν τις απαιτήσεις της λιτότητας.
capital.gr


Filed under: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα