Ποιός έχει διαλύσει την ΔΕΗ;

Ερώτηση Παπαδημούλη: “Οι ενεργειακές ανάγκες στην Ελλάδα φαίνεται να ξεπερνούν κατά πολύ τις υφιστάμενες δυνατότητες ηλεκτροπαραγωγής, με συνέπεια διακοπές παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και η ΔΕΣΜΗΕ, καθώς και η ΔΕΗ, από τον ιδρυτικό της νόμο του 1966, υποχρεούνται για τον ασφαλή ενεργειακό εφοδιασμό των καταναλωτών.

Προτίθεται

η Ε.Ε να παράσχει βοήθεια στην Ελλάδα σε περίπτωση εμφάνισης δύσκολων τεχνικά προβλημάτων στην τροφοδοσία, αλλά και επάρκειας ηλεκτρικής ενεργείας”;

Απάντηση Piebalgs εξ ονόματος της Επιτροπής:  “Η οδηγία 2005/89/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Ιανουαρίου 2006, περί μέτρων διασφάλισης του εφοδιασμού με ηλεκτρισμό και περί επενδύσεων υποδομής, ορίζει διατάξεις διασφάλισης της παροχής ηλεκτρισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για την επάρκεια παραγωγής και δικτύου, η δε οδηγία δεν προβλέπει μηχανισμό ενισχύσεων σε κοινοτικό επίπεδο.

Ο ορισμός και το πεδίο εφαρμογής της ασφάλειας του εφοδιασμού με ηλεκτρική ενέργεια διατυπώνονται στο άρθρο 1 παράγραφος 1 και στο άρθρο 2 στοιχείο β) της οδηγίας 2005/89/EΚ. Στην πράξη, ασφάλεια του εφοδιασμού με ηλεκτρική ενέργεια σημαίνει επάρκεια παραγωγής και δικτύου, δηλαδή ικανότητα παραγωγής και μεταφοράς ηλεκτρισμού ώστε να ικανοποιείται η ζήτηση. Ο κυριότερος παράγων που δυνητικά μπορεί να απειλήσει την ασφάλεια του εφοδιασμού με ηλεκτρική ενέργεια είναι το χαμηλό επίπεδο επενδύσεων τόσο σε ικανότητα ηλεκτροπαραγωγής όσο και σε δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρισμού (τόσο στο εσωτερικό των μεμονωμένων κρατών μελών όσο και σε διασυνδέσεις μεταξύ διαφορετικών κρατών μελών). Η συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ επιχειρήσεων εκμετάλλευσης δικτύων ηλεκτρισμού (διαχειριστών των συστημάτων μεταφοράς) είναι επίσης ζωτικής σημασίας επειδή βοηθά στην πρόληψη πιθανών γενικών διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος.

Στο άρθρο 4 παράγραφος 1 της οδηγίας αναγράφεται ότι οι επιχειρήσεις εκμετάλλευσης συστημάτων μεταφοράς είναι υπεύθυνες για τους κανόνες ασφάλειας του ηλεκτρικού δικτύου, καθώς και για την επί καθημερινής βάσεως διαχείριση του ηλεκτρικού συστήματος και για τον έλεγχο πιθανών περικοπών/ελλείψεων.

Οι επιχειρήσεις εκμετάλλευσης των συστημάτων μεταφοράς συνεργάζονται επίσης σε εκούσια βάση και συνάπτουν μεταξύ τους συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρισμού με σκοπό τη διασφάλιση επαρκών επιπέδων ασφάλειας του εφοδιασμού”.

Προσωπικά, θεωρώ το Ευρωκοινοβούλιο ακριβά επιδοτούμενη παιδική χαρά για ενήλικες. Την ΔΕΗ την διαλύουμε τουλάχιστον από το 1985, αρχικά με ψιλοπερίεργα (δείτε π.χ. τι γράφει το …Βήμα, το 1997… λέμε τώρα… διαφωνίες ανάμεσα στον Βαρόνο Α, νυν Χ, τον Βαρόνο Β, νυν βιτρίνα του Ψ, και τον Βαρόνο Γ αναρχοαυτόνομο), αργότερα με πλήρη φεουδαρχοποίηση της ΔΕΗ και του τέως ΥΒΕΤ, αργότερα ΥΠΑΝ (όπου όλοι ήξεραν ποιος είναι υπάλληλος τίνος).

Έχω αντιγράψει διάφορα ανέκδοτα για την ΔΕΗ:

Η πίτα
Το σαλάμι
Οι μνηστήρες
Ο συνδικαλιστ

Keywords
Τυχαία Θέματα