Πως ψήνουμε το αρνί..

11:02 15/4/2012 - Πηγή: Olympia
Φίλες και φίλοι, λόγω Πάσχα θα μοιραστώ κάποιες σκέψεις μαζί σας που αφορούν το ψήσιμο του πασχαλινού αρνιού.

Για όσους από εσάς σκέφτεστε να ψήσετε αρνάκι για πρώτη φορά, μπορεί το όλο εγχείρημα να σας φαίνεται βουνό. Εγώ θα έλεγα ότι το ψήσιμο του δικού σας αρνιού, θα αποτελέσει κορυφαία στιγμή στην καριέρα σας σαν ψήστης. Κάτι σαν πτυχίο στο πανεπιστήμιο. Το παραδοσιακό ρουμελιώτικο ψήσιμο είναι μια εμπειρία την οποία άμα τα καταφέρεις την πρώτη φορά, κάθε χρόνο περιμένεις να έρθει το πάσχα

για να το ξανακάνεις.

Αρχίζοντας από κάπου θα λέγαμε ότι χρειάζεται μια βασική υποδομή…

όπως μια ψησταριά (χτιστή, τσίγγινη, ή ακόμα και λάκκο, σε κάποιο σημείο της αυλής που έχει χώμα), μια σούβλα, ένα ηλεκτρικό μηχανάκι για το γύρισμα, 2 δεκάκιλα σακιά με φρέσκα ξυλοκάρβουνα, κλαδιά και ξυλαράκια, ακόμα και κουκουνάρια για προσάναμα, ένα μουσαμά σε περίπτωση που δεν έχουμε καλυμένο χωρό διότι πολλές φορές το πάσχα βρέχει, μια κουλούρα σύρμα και φυσικά το αρνί ή το κατσίκι.Αφού συγκεντρώσουμε όλα τα παραπάνω εργαλεία αρκετές μέρες πριν τη γιορτή, φροντίζουμε να ενημερώσουμε τον χασάπη μας για το αρνάκι που χρειαζόμαστε. Από την δικιά μου εμπειρία πιστεύω ότι το βάρος του πρέπει να είναι πάνω από 10 κιλά και κάτω από 13. Τα μικρά αρνάκια γάλακτος είναι καλύτερα να τα κάνουμε στη γάστρα ή στο φούρνο τυλιγμένα σε λαδόκολα για να μην μας στεγνώσουν.Η επιχείρηση ξεκινάει από την προηγούμενη μέρα δηλαδή το Μ. Σάββατο. Αφού πλύνουμε πολύ καλά το αρνάκι μας, το αφήνουμε να στεγνώσει. Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε θαλασσινό αλάτι και πιπέρι. Είναι πολύ σημαντικό για τη νοστιμιά του αρνιού το καλό αλάτισμα, γι’ αυτό μη φοβηθείτε το αλάτι. Σημαντικά σημεία είναι ο λαιμός, η κοιλιά εσωτερικά και μπορούμε με ένα μαχαιράκι να δημιουργήσουμε οπές στα μπούτια και στα χέρια και να τους βάλουμε αλατοπίπερο.Αφού το αφήσουμε κάμποση ώρα να τραβήξει το αλάτι εμείς αρχίζουμε να προετοιμάζουμε τη σούβλα. Αφού την πλύνουμε καλά, την στεγνώνουμε με μια πετσέτα. Στη συνέχεια την απολυμαίνουμε με κούπες από λεμόνια (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές που θα στύψουμε για το αυγολέμονο). Τέλος θα βουτύξουμε λίγο χαρτί κουζίνας σε ελαιόλαδο και θα την λαδώσουμε. Είναι σημαντικό το σούβλισμα να το κάνουμε το προηγούμενο βράδυ γιατί όλα αυτά το πρωί, μετά το ξενύχτι της Ανάστασης είναι πολύ δύσκολα.Με την βοήθεια άλλων δύο φίλων ή συγγενών παιρνάμε τη σούβλα ανάμεσα από τα μπούτια του αρνιού την οδηγούμε παράλληλα στη σπονδυλική στήλη και τη βγάζουμε από το κεφαλάκι έτσι ώστε να περισεύει ίση σούβλα και από τις δύο πλευρές.Το πιο σημαντικό είναι η σταθεροποίηση του αρνιού στη σούβλα. Σε περίπτωση που το αρνί “παίζει” πάνω στη σούβλα τότε έχουμε σοβαρό πρόβλημα, γι’ αυτό πρέπει να επιμείνουμε και να το δέσουμε πολύ σχολαστικά.Έχουμε τρείς μεταλικούς βιδωτούς σφιχτήρες για τον κορμό και έναν για το λαιμό. Αφού περάσουμε έναν έναν τους σφιχτήρες στον κορμό βάζουμε το χέρι μας μέσα στην κοιλιά και τους βιδώνουμε. Το ίδιο κάνουμε και με το σφιχτήρα του λαιμού.Εν συνεχεία κόβουμε
Keywords
Τυχαία Θέματα