Πρόληψη και αντιμετώπιση της νεφρολιθίασης. Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να τρώμε.

ΑΣ ΠΟYΜΕ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΧΡΗΣΙΜΟ

Απόσπασμα από άρθρο της κας ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΚΑΠΕΛΛΟΥ,
Κλινικής διαιτολόγου του Κέντρου Αποθεραπείας και Αποκατάστασης ΑΝΑΠΛΑΣΗ

Περιβαλλοντικοί παράγοντες
Η καθιστική ζωή σε συνδυασμό με την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας οδηγεί σε νεφρολιθίαση. Η διατροφή σχετίζεται άμεσα με τη νόσο, αφού η υπερκατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης, βιταμίνης C, οξαλικών οξέων και η αυξημένη παραγωγή βιταμίνης D ευνοούν τη δημιουργία λίθων. Το σημαντικότερο όμως είναι η μειωμένη πρόσληψη νερού, που οδηγεί σε λίγα και πυκνά

ούρα, κατάσταση που οδηγεί σε πέτρες στα νεφρά.

Γεωγραφική θέση
Άτομα που ζουν σε υγρά και θερμά κλίματα με έντονη ηλιοφάνεια έχουν αυξημένο

κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της αφυδάτωσης (λίγα και πυκνά ούρα) και της αυξημένης παραγωγής βιταμίνης D στον οργανισμό (παράγουμε τη βιταμίνη με την βοήθεια του ήλιου).

Διατροφική αντιμετώπιση της νεφρολιθίασης
Τα βασικά θρεπτικά συστατικά που σχετίζονται με τη νεφρολιθίαση είναι η πρωτεΐνη, το ασβέστιο, το νάτριο και τα οξαλικά οξέα, καθώς και η κατανάλωση υγρών. Παρακάτω θα δούμε τι πρέπει να τρώτε για την πρόληψη και αντιμετώπιση της νεφρολιθίασης και τι δεν πρέπει να τρώτε.

Τι πρέπει να τρώτε
Πίνετε άφθονα υγρά, ιδιαίτερα νερό. Καταναλώστε τουλάχιστον 8-10 ποτήρια ημερησίως. Πίνετε τόσο, ώστε τα ούρα σας να έχουν πολύ ανοιχτό κίτρινο χρώμα ή να είναι διαυγή. Επίσης, καλό είναι να καταναλώνετε καφέ και τσάι χωρίς καφεΐνη, χυμό λεμονιού, χυμό φρούτων και γάλα.
Καταναλώστε φυτικές ίνες, και συγκεκριμένα αδιάλυτες (σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι, ρύζι). Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες ενώνονται με το ασβέστιο και αποβάλλονται μαζί μέσω των κοπράνων. Επίσης, επιταχύνουν το πέρασμα των θρεπτικών συστατικών από το έντερο, οπότε περιορίζεται ο χρόνος στον οποίο απορροφάται το ασβέστιο.
Αυξήστε την πρόσληψη καλίου. Έρευνες δείχνουν ότι αποτρέπει την αποβολή ασβεστίου στα ούρα. Τροφές πλούσιες σε κάλιο είναι τα πορτοκάλια, οι μπανάνες, οι ξηροί καρποί, οι πατάτες, οι τομάτες και τα καρότα.
Εάν έχετε πέτρες οξαλικού ασβεστίου παλαιότερα ο γιατρός θα σας συνιστούσε να περιορίσετε το ασβέστιο. Σήμερα, αντίθετα, προτείνεται μια σχετικά υψηλή πρόσληψη ασβεστίου μέσω της διατροφής. Ιδιαίτερα ευεργετικά είναι τα γαλακτοκομικά, καθώς περιέχουν και φώσφορο, ο οποίος ενισχύει την εντερική απέκκριση του ασβεστίου, βοηθώντας στον περιορισμό της ασβεστιουρίας. Καταναλώστε 2-3 μερίδες καθημερινά.

Τι δεν πρέπει να τρώτε
Περιορίστε την κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης και ιδιαίτερα το κρέας, τα πουλερικά και το ψάρι. Καταναλώστε πρωτεΐνη ανάλογα με το σωματικό σας βάρος, ποσότητα που ανέρχεται σε 1gr/kg ΣΒ. Δηλαδή αν ένα άτομο ζυγίζει 70kg, θα πρέπει να καταναλώνει το πολύ 70gr πρωτεΐνης την ημέρα. Αν την ποσότητα αυτή την μεταφράσουμε σε κρέας, και δεδομένου ότι πρωτεΐνη δεν υπάρχει μόνο σε αυτό, αλλά και στα γαλακτοκομικά και στα αμυλούχα τρόφιμα, ένας μέσος άνθρωπος βάρους 70kg δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 150gr κρέας την ημέρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα