Προς Προεδρική Δημοκρατία η Τουρκία;;;

19:23 1/5/2012 - Πηγή: Olympia

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ανέθεσε σε ειδική επιτροπή της τουρκικής Βουλής την διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος. Το προσχέδιο του Νέου Συντάγματος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2012. Ο  κ. Ερντογάν επιθυμεί όπως το νέο Σύνταγμα της Τουρκίας είναι πιο απλό και πιο δημοκρατικό, διώχνοντας εντελώς τον στρατό έξω από την πολιτική.

Η διαδικασία  που εγκαινίασε ο κ. Ερντογάν δεν θα περιοριστεί μόνο σε μια κοινοβουλευτική

επιτροπή αλλά θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα με ομάδες απλών πολιτών που θα λάβουν μέρος σε…. συζητήσεις και θα εκφέρουν τις απόψεις τους.

Δύο είναι τα κυριότερα προβλήματα που αναμένεται να συναντήσει η κατάρτιση του νέου Συντάγματος. Ο βαθμός αυτονομίας που θα δοθεί στους Κούρδους και οι εξουσίες του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Υπενθυμίζουμε εδώ, αυτό που είχαμε γράψει και παλαιότερα. Ότι η ομολογημένη επιθυμία του κ. Ερντογάν είναι να μετατρέψει την απαρχαιωμένη  κοινοβουλευτική δημοκρατία της Τουρκίας σε μία σύγχρονη προεδρική δημοκρατία. Γι’ αυτό εξάλλου επιδίωξε με κάθε τρόπο να αποκτήσει την ανάλογη πλειοψηφία στη Βουλή, στις τελευταίες εκλογές, κάτι που τελικά δεν το κατάφερε για ελάχιστες έδρες.

Τώρα όμως, όπως ο ίδιος διαμήνυσε, θα φέρει το σχέδιο του νέου Συντάγματος στη Βουλή και αν αυτό δεν υπερψηφιστεί, τότε θα προσφύγει σε δημοψήφισμα.

Η Τουρκία λοιπόν, εκτός από οικονομική ανάπτυξη, ανεβάζει και δημοκρατικές στροφές.

Άντε να δούμε πότε θα το αντιληφθούμε κι εμείς, ότι πρέπει να αλλάξουμε το δικό μας αντιδημοκρατικό Σύνταγμα, το οποίο δεν παρείχε τα εχέγγυα για να μην φτάσουμε εδώ που φτάσαμε !!!

Πέτρος Χασάπης

 



Filed under: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα