ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ ΕΛΠΙΔΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΜΑΥΡΙΛΑ ΤΗΣ ΚΡ ΙΣΗΣ

05:31 1/11/2012 - Πηγή: Olympia

Να επικεντρωθούμε στις παρούσες δυνατότητες ανάπτυξης

​​Γράφει ο

​Νίκος Αναγνωστάτος​​​Κηφισιά, 31 Οκτωβρίου 2012

​Βαθύ σκοτάδι επικρατεί στο τούνελ που βρισκόμαστε, με μια αχνή αχτίδα στο βάθος, αμφιβόλου φωτεινότητας, την οποία όμως μπορούμε να μεταβάλουμε σε μια φωτεινή ελπίδα. Η ελπίδα και η προσδοκία μας είναι να μη χρειαστεί να εφαρμοστούν ποτέ τα νέα, από οδυνηρά μέχρι θανατηφόρα, οικονομικά μέτρα και όχι μόνο. Φοβάμαι πως ο ταλαίπωρος πολίτης δεν αντέχει πλέον διότι όχι μόνο το λίπος του έχει εξαντληθεί,

αλλά και οι σάρκες που του απομένουν, θα τελειώσουν γρήγορα. Το έτι χειρότερο, αμφισβητείται η είσπραξη περισσοτέρων εσόδων. Εγείρεται η εύλογη απορία για το λόγο που επιβάλλονται αναποτελεσματικά μέτρα, τα οποία μόνο εξαθλιώνουν τον λαό και φτωχαίνουν τη χώρα. Βέβαια, πολλά, αν όχι τα περισσότερα των μέτρων κρίνονται αναγκαία για την εξισορρόπηση της οικονομίας και τον ορθολογισμό της λειτουργίας του κράτους, μόνο που η βιαία και ταχεία εφαρμογή τους δημιουργεί κινδύνους όπως η υπερβολική δόση φαρμάκου θανατώνει τον ασθενή.

​Σε ένα από τα προηγούμενα άρθρα, το είχα επιγράψει «χωρίς επενδύσεις απλά τρώμε τις σάρκες μας». Βέβαια όλοι ομιλούν για την ανάγκη ανάπτυξης, αλλά φαίνεται ότι οι υπουργοί είναι πλήρως απασχολημένοι με την Τρόϊκα και τις διαπραγματεύσεις μαζί της. Αυτό όμως τώρα τελείωσε, τα μέτρα καλώς ή κακώς συμφωνήθηκαν και ήρθε η ώρα να ασχοληθούν εντατικά και επισταμένως με την ανάπτυξη με τις υπάρχουσες δυνατότητες σε πρώτο στάδιο και μέχρι να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες σταθεροποίησης της οικονομικής και πολιτικής κατάστασης της χώρας μας, για μεγαλύτερες επενδύσεις από έξω.

​Τις «παρούσες δυνατότητες» έχουμε αναλύσει κατ’ επανάληψη και κατ’ ανάγκηθαεπαναλάβουμε επιγραμματικά ή και συμπληρωματικά:

​Γεωργία – Κτηνοτροφία. Είναι τοις πάσι γνωστό ότι εισάγουμε το 80% των αναγκών μας σε κρέατα και γεωργικά προϊόντα. Άρα υπάρχει μέλλον λαμπρό για ανάπτυξη στους τομείς αυτούς. Ένας από τους ανασταλτικούς παράγοντες μέχρι τώρα, όπως ισχυρίζονται οι ασχολούμενοι με τους τομείς αυτούς, είναι το υψηλό κόστος παραγωγής, ώστε να θεωρείται ασύμφορη μια τέτοια απασχόληση. Σε όποιο βαθμό ισχύει κάτι τέτοιο, χρειάζεται έτσι κι αλλιώς η βελτίωση του τρόπου και των μέσων παραγωγής. Να εκσυγχρονιστούν έτσι ώστε, πέραν της βελτίωσης της ποσότητας, της ποιότητας και του κόστους παραγωγής, η διαδικασία να εξασφαλίζει αξιοπρέπεια στους νέους παραγωγούς, για να προστρέξουν στα χωριά τους να γίνουν γεωργοί και κτηνοτρόφοι ποιότητας και όχι τσοπάνοι.

​Το Υπουργείο Γεωργίας ας αρχίσει αμέσως να αντιμετωπίσει τα πιο πάνω με ειδικούς επιστήμονες, να βρεθούν τρόποι και μέσα σύγχρονα σε βαθμό που δελεάσουν τους νέους μας να ασχοληθούν με αυτές τις προσοδοφόρες και αξιοπρεπείς ασχολίες.

​Δημόσια Έργα. Αυτή είναι μια άλλη πηγή ανάπτυξης, με δεδομένο ότι χρήματα υπάρχουν από το ΕΣΠΑ και την ανάγκη ολοκλήρωσης των μεγάλων οδικών αρτηριών σε πρώτο στάδιο, έργα τα οποία είναι μισοφτιαγμένα, εγκαταλελ

Keywords
Τυχαία Θέματα