Ψαλίδι σε υπερωρίες και αποζημιώσεις ζητά η τρόικα

15:52 1/8/2012 - Πηγή: Olympia

Διάλογο-εξπρές, το αργότερο έως το τέλος Οκτωβρίου, «ανοίγει» με τους κοινωνικούς εταίρους η κυβέρνηση…
Αντικείμενο του διαλόγου είναι η αλλαγή του τρόπου καθορισμού των κατώτατων ορίων των μισθών και των ημερομισθίων της ΕΓΣΣΕ (με το κράτος να αναλαμβάνει πιο ενεργό ρόλο έναντι των κοινωνικών εταίρων) και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών (με αντίβαρο την αύξηση των εσόδων από τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής).

Τις δύο αλλαγές (που αποτελούν υποχρεώσεις της χώρας με βάση το ισχύον Μνημόνιο) προανήγγειλε χθες ο υπουργός

Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ι. Βρούτσης διά επιστολής την οποία έστειλε στους κοινωνικούς εταίρους ζητώντας συναίνεση και αποφάσεις έως τον Οκτώβριο. Με την ίδια επιστολή, ο υπουργός, «παγώνει» κάθε συζήτηση για την επαναφορά (με αύξηση έως και 22% όπως ζητούσε η ΓΣΕΕ) των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων στα επίπεδα που ήταν πριν από τις 14 Φεβρουαρίου του 2012, επικαλούμενος τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες.

«Ο κατώτατος μισθός πρέπει να επανέλθει σε υψηλότερα επίπεδα μόλις υπάρξουν ευνοϊκότερες οικονομικές συνθήκες… προτεραιότητά μας, σήμερα, πρέπει να είναι η ανάσχεση της ανεργίας και η δημιουργία, με όλα τα διαθέσιμα μέσα, ευκαιριών απασχόλησης», υπογραμμίζει ο υπουργός προτείνοντας την άμεση σύσταση πενταμελούς Επιτροπής Υποστήριξης Κοινωνικού Διαλόγου και την πραγματοποίηση της πρώτης συνάντησης εντός του Αυγούστου.

Το χρονοδιάγραμμα
Τρίμηνος ο διάλογος -έως το τέλος Οκτωβρίου- για την αλλαγή του τρόπου προσδιορισμού του κατώτατου μισθού, τη μείωση των εισφορών και την καταπολέμηση της ανεργίας, κυρίως μέσω κινήτρων για τη διατήρηση και αύξηση των θέσεων εργασιας

Οι δυο βασικές αλλαγές

1. Το ύψος των κατώτατων ορίων μισθών και ημερομισθίων θα καθορίζεται ύστερα από διαβούλευση με απόφαση της κυβέρνησης (όπως ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες) και όχι αποκλειστικά από τους κοινωνικούς εταίρους (όπως ίσχυε έως το 2011).

2. Οι ασφαλιστικές εισφορές, με βάση το Μνημόνιο, θα πρέπει να μειωθούν κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες και ως αντίβαρο (των απωλειών που θα έχουν τα Ταμεία) θα πρέπει να περιοριστεί η εισφοροδιαφυγή.

Διάλογος σε έξι σημεία για τις αλλαγές
Η ατζέντα του διαλόγου, σύμφωνα με την επιστολή του υπουργού που εστάλη στη ΓΣΕΕ, στον ΣΕΒ, στη ΓΣΕΒΕΕ και στην ΕΣΕΕ περιλαμβάνει έξι σημεία:

1. Την εμπλοκή του κράτους στον καθορισμό των κατώτατων ορίων της ΕΓΣΣΕ και την «όσο το δυνατόν πιο προσεκτική διαμόρφωση του θεσμικού εργαλείου των κατώτατων αμοιβών καθώς οι άμεσες και, κυρίως, οι έμμεσες επιπτώσεις της (αυξητικής ή μειωτικής) διακύμανσης του κατώτατου μισθού επί της ισορροπίας του κρατικού προϋπολογισμού και του ισοζυγίου εξωτερικών πληρωμών είναι σημαντικές, ιδιαίτερα σε μια περίοδο σύνθετης δημοσιονομικής προσαρμογής όπως η τωρινή». Προτείνεται η αναμόρφωση του μηχανισμού διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού (Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας), υπό το φως τόσο των πρόσφατων οικονομικών εξελίξεων και της θεσμικής εμπειρίας άλ

Keywords
Τυχαία Θέματα