Στο 24% του ΑΕΠ η παραοικονομία το 2012

17:58 28/9/2012 - Πηγή: Olympia

Συρρίκνωση της παραοικονομίας στην Ελλάδα το 2012, ως απόρροια της παρατεταμένης ύφεσης, στο 24% του ΑΕΠ, έναντι 25,8% πέρσι και 25,4% το 2010, αναμένει ο καθηγητής Φρίντριχ Σνάιτερ, εκ των κορυφαίων ειδικών διεθνώς σε ζητήματα παραοικονομίας.

Όπως επισήμανε χθες από το βήμα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, όπου ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας, το μέγεθος της σκιώδους οικονομίας στην Ελλάδα

έφτασε στο απόγειό του το 2003, καταλαμβάνοντας μερίδιο 28,2% του ΑΕΠ.

Η μείωση της σκιώδους οικονομίας τα τελευταία έτη στη χώρα μας είναι, κατά τον ίδιο, αξιοσημείωτη και είναι απόρροια της ύφεσης, ενώ τα σκαμπανεβάσματά της δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο, καθώς σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες η επέκταση της είναι μόνιμα αρνητική, εξαιτίας της ανάπτυξης της «επίσημης» οικονομίας.

Η σκιώδης οικονομία στη χώρα μας μπορεί να περιορίζεται, αλλά η διαφθορά ανθεί και μάλιστα διευρύνθηκε μεταξύ των ετών 2010 και 2011. Η Ελλάδα έφτασε έτσι να βρίσκεται στα ίδια επίπεδα διαφθοράς με την Κολομβία, το Ελ Σαλβαδόρ, το Περού και την Ταϊλάνδη και σε χειρότερη από το Βανουάτου και τη Γκάμπια.

Έτσι, η Ελλάδα κατατάσσεται στην πρώτη δεκάδα των χωρών με τη μεγαλύτερη παραοικονομία, μεταξύ των 27 κρατών της Ε.Ε. Τις πρώτες θέσεις κατέχουν η Βουλγαρία και η Ρουμανία, με σκιώδη οικονομία, που υπολογίζεται κοντά στο 32,3% και το 29,6% του ΑΕΠ αντίστοιχα.

Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά εντοπίζονται στο Λουξεμβούργο, Αυστρία και Ελβετία (κυμαίνονται γύρω στο 8%), ενώ η Γερμανία, έχει παραοικονομία ίση με το 13,3% του ΑΕΠ της.
fpress.gr


Filed under: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα