Στρατηγικές κινήσεις οικονομικού επεκτατισμού της Τουρκίας στα Βαλκάνια

11:13 16/1/2013 - Πηγή: Olympia

Η όλη ζοφερή ατμόσφαιρα που καλύπτει την ελληνική επικράτεια, δεν μας επιτρέπει δυστυχώς να δίνουμε τη δέουσα σημασία σε θέματα που μας αφορούν άμεσα, και δεν…
αξιολογούμε σωστά τη σοβαρότητά τους. Δεν προσέχθηκε φερ’ ειπείν η δυναμική της επιχείρησης «Σουλεϊμάν», που αναπτύσσει η Τουρκία στα Βαλκάνια.

Στο Έθνος της Κυριακής είχε γίνει ένας υπαινιγμός προ ενός μηνός (22 Δεκ 2012), αλλά μέχρις εκεί. Και μόνο το γεγονός ότι η Τουρκία έδωσε το όνομα «Σουλεϊμάν» δείχνει τις προθέσεις της, τις οποίες άλλωστε δεν

έκρυψε. Ο κ. Αχμέτ Νταβούτογλου -και όχι μόνον αυτός, αλλά πλήθος Τούρκων υπουργών- δήλωσε ξεκάθαρα ότι πρόθεση της Τουρκίας είναι να επανέλθει «στα εδάφη της». Ό,τι έκανε ο Σουλεϊμάν, δηλαδή.

Η παραπάνω αναφερόμενη εφημερίδα έγραψε για την αξιοποίηση διεθνών οργανισμών, προκειμένου να εξασφαλίσει η Τουρκία την απρόσκοπτη οικονομική διείσδυσή της στη Θράκη και την Ανατολική Μακεδονία. «Η διπλωματία της δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει ακόμα και τις δυνατότητες που θα μπορούσε να δώσει ο ΟΗΕ μέσω αναπτυξιακών προγραμμάτων», είχε γραφεί.

Και πριν λαλήσει ο αλέκτωρ άπαξ, έρχεται η πρόταση της Ziraat Bank να προχωρήσει σε δανεισμό Ελλήνων αγροτών και επιχειρηματιών. Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο η Ziraat έχει ήδη υποβάλει αίτημα στην Αθήνα να προσφέρει δάνεια συνολικά 40-50 εκατ. ευρώ. Η εφημερίδα Χουριέτ γράφει, ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για την Τράπεζα στην Ελλάδα.

Η πρόταση της τουρκικής Τράπεζας έχει προκαλέσει εύλογα ερωτηματικά και ανησυχία. Η παρουσία της στην Ελλάδα επί ελληνικού εδάφους είναι σε περιοχές με έντονο το μουσουλμανικό στοιχείο, όπως όμως επισημαίνει η Χουριέτ «ως πολιτική περιοχή έχει επιλεγεί η Δυτική Θράκη, όπου θα γίνουν δεκτές οι αιτήσεις δανείων για αγρότες και επιχειρηματίες δίχως διακρίσεις».

Και -προσέξτε-, τα δάνεια θα δίνονται μέσω του γραφείου του Αναπτυξιακού Προγράμματος του ΟΗΕ στην Αθήνα. Μάλιστα, αν υπάρξει έγκριση από την τουρκική κυβέρνηση, τότε θα μπορούν να χορηγηθούν δάνεια και με προνομιακά επιτόκια. Το όχημα βρέθηκε -είναι το γραφείο του ΟΗΕ-, όπως βρέθηκε και το πρόσχημα, που είναι η αξιοποίηση του προγράμματος ανάπτυξης, που κατάρτησαν τα Η.Ε. για περιοχές που αντιμετωπίζουν εμπόδια στην οικονομική τους ανέλιξη.

Το τουρκικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα, καθημερινά γίνεται εντονότερο. Ο όμιλος Dogus ήδη απέκτησε την χρήση σε μαρίνες, υπάρχει δε και ενδιαφέρον για ξενοδοχεία σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς της χώρας και ιδιαίτερα στα νησιά μας.

Εκεί που δεν μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση, είναι η ενέργεια στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, να ηλεκτροδοτούνται δηλαδή από την Τουρκία, παρά τα φιλόδοξα σχέδια του τότε υπουργού Περιβάλλοντος κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Έκαναν όμως μια «κυκλωτική» κίνηση και μας ήρθαν από τον βορρά.

Σε εταιρία τουρκικών συμφερόντων κατέληξε ο ένας από τους τέσσερις αλβανικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, απόφαση όμως που συνδέεται άμεσα με την Ελλάδα, όπως γράφει η «Αυτόνομη». Κι αυτό επειδή ο υδροηλεκτρικός σταθμός της Μπίστριτσας -στην επαρχία Μεσοποτάμου- ηλεκτροδοτεί μεγάλο τμήμα της Ελλάδας, γεγονός που πλέον δίνει τη δυνατότητα στην Τουρκία, σε περίπτωση θερμού επεισοδίου, να βυθίσει ένα σημαντικό κομμάτι της χώρας μας στο σκοτάδι!

Σύμφωνα με τον αλβανικό Τύπο, η τουρκική πολυεθνική Kürüm International Sh. A. είχε προσφέρει το αστρονομικό ποσό των 52.000.000 ευρώ, αφήνοντας πίσω κάθε άλλη προσφορά. Το αλβανικό υπουργικό συμβούλιο την ανακήρυξε πλειοδότρια, ενώ ο αλβανικός Τύπος αναφέρει ότι η οικογένεια Μπερίσα και πιο συγκεκριμένα τα παιδιά του, Shkelzen και Αrgitα, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για την ανάδειξη του τουρκικού πολυεθνικού ομίλου ως νικητή του διαγωνισμού (εντελώς ανιδιοτελώς, φυσικά).

Μ’ αυτήν την κίνηση, οι Τούρκοι πλέον κάνουν αισθητή την παρουσία τους και στα βορειοδυτικά της χώρας μας, αγοράζοντας ένα από τα «φιλέτα» της αλβανικής οικονομίας με γεωπολιτική και γεωστρατηγική σημασία για τη βόρεια Ήπειρο και την Ελλάδα.

Το έργο το είχαν χρηματοδοτήσει οι Γερμανοί, κόστισε περίπου 13.000.000 ευρώ, με τα μηχανολογικά να τα έχει αναλάβει αυστριακή εταιρία και τα ηλεκτρολογικά η Siemens Ελλάς, την εποχή του Μιχάλη Χριστοφοράκου.

Ο Μακεδών

Πηγή: apospasma.gr


Keywords
Τυχαία Θέματα