Τέσσερα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τα ελληνικά γενόσημα

17:02 23/5/2012 - Πηγή: Olympia

Για να μην πέφτετε θύματα της παραπληροφόρησης των ξένων συμφερόντων κατά της Υγείας μας και των ελληνικών προϊόντων.Αιφνιδιαστικά, τους τελευταίους μήνες, εισέβαλαν στη ζωή μας τα «γενόσημα φάρμακα».

Πολλοί νομίζουν ότι είναι κάτι νέο, αρκετοί αισθάνονται ανασφαλείς, κάποιοι τα παρουσιάζουν ως απειλή, άλλοι ως ευκαιρία, ενώ οι φήμες συσκοτίζουν τις επιστημονικές απόψεις και την πραγματικότητα.

Ο ντόρος γύρω από το θέμα δεν είναι άσχετος με μια προσπάθεια παραπληροφόρησης κατά των ποιοτικών ελληνικών προϊόντων, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και εξυπηρετεί ξένα συμφέροντα.

Στόχος

της είναι να πλήξει την υγιή ελληνική φαρμακοβιομηχανία, που λειτουργεί 21 εργοστάσια στην Ελλάδα, δίνει ψωμί σε 8.500 οικογένειες (αριθμός που προσεγγίζει τις 20.000, αν συνυπολογιστούν και τα δορυφορικά επαγγέλματα), διαθέτει εγκαταστημένο βιομηχανικό δυναμικό που μπορεί να καλύψει το 50% των αναγκών της χώρας, ενώ πραγματοποιεί εξαγωγές σε 60 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και σχεδόν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη.

Για όλους αυτούς τους λόγους, το newsbomb.gr ξεκαθαρίζει το τοπίο απαντώντας σε τέσσερα απλά ερωτήματα σχετικά με τα ελληνικά γενόσημα φάρμακα και τη «φθηνότερη δραστική ουσία».

Οι απαντήσεις προκύπτουν από το πολύ χρήσιμο ενημερωτικό έντυπο που εκδόθηκε με πρωτοβουλία επτά ελληνικών επιχειρήσεων του κλάδου (Σ.σ. Η πρωτοβουλία των επτά ελληνικών εταιρειών προασπίζει την Υγεία του Ελληνα πολίτη, αναδεικνύοντας όμως –για μια ακόμα φορά- τη «γύμνια» του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας υπό τη νέα του διοίκηση. Ο ΣΦΕΕ είναι αυτός που θα όφειλε να πρωτοστατεί στον αγώνα για την ενημέρωση του πολίτη σχετικά με τα ποιοτικά ελληνικά γενόσημα, με καθημερινές κινήσεις. Φαίνεται, όμως, ότι ο σύνδεσμος έχει –τον τελευταίο καιρό- πέσει σε μια επικίνδυνη «χειμερία νάρκη»).

Τι είναι τα γενόσημα φάρμακα; Είναι νέα κατηγορία φαρμάκων;
Γενόσημα είναι τα φάρμακα που περιέχουν δραστική ουσία η οποία δεν καλύπτεται πλέον από δίπλωμα ευρεσιτεχνίας (πατέντα). Κάθε νέο φάρμακο, πρωτότυπο, κυκλοφορεί για ορισμένα χρόνια προστατευμένο, χωρίς δηλαδή να μπορεί άλλη εταιρεία να κυκλοφορήσει όμοιο.

Όταν λήξει η πατέντα του, πολλές εταιρείες κυκλοφορούν τα δικά τους φάρμακα, ίδια με το πρωτότυπο, που επικράτησε να λέγονται γενόσημα (generics).

Επομένως δεν πρόκειται για κάτι νέο αφού τα γενόσημα κυκλοφορούν πολλές δεκαετίες σε όλο τον κόσμο και, φυσικά, στην Ελλάδα. Το 50% της ποσότητας των φαρμάκων που διατίθεται στην Ευρώπη και το 35% στην Ελλάδα, είναι γενόσημα. Στην χώρα μας σήμερα κυκλοφορούν 3.000 γενόσημα φάρμακα.

Πρακτικά, επομένως δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν τα έχει χρησιμοποιήσει…

Γιατί τα γενόσημα φάρμακα είναι πιο φθηνά από τα πρωτότυπα;

Αυτό δεν έχει συνέπειες στην ποιότητα;
Στην τιμή των πρωτότυπων ενσωματώνονται και οι δαπάνες Έρευνας και Ανάπτυξης, από την ανακάλυψη του δραστικού συστατικού, μέχρι την κυκλοφορία του φαρμάκου στην αγορά.

Όταν λήξει η πατέντα, θεωρείται

Keywords
Τυχαία Θέματα