Τι φοβούνται οι πολιτικοί αρχηγοί

15:45 15/5/2012 - Πηγή: Olympia
Με ποιες σκέψεις και ποια δεδομένα καθορίζουν την τελική πολιτική στάση τους οι… κ.κ. Αντώνης Σαμαράς, Ευ. Βενιζέλος, Αλ. Τσίπρας, Π. Καμμένος, Αλ. Παπαρήγα και Φ. Κουβέλης

Λίγο καιρό μετά το μούδιασμα του εκλογικού αποτελέσματος, τα γεγονότα των τελευταίων 24ωρων συνιστούν το σκηνικό ενός

φοβικού πολιτικού συστήματος.
Χαρακτηριστικοί είναι οι τακτικισμοί που διαπιστώνονται στο μετεκλογικό τοίο κι όχι μόνο επιβεβαιώνουν το συμπέρασμα αυτό, αλλά επιτείνουν στην αβεβαιότητα.
Το σκηνικό αυτό συνιστάται από τα ακόλουθα στοιχεία:

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ:

Το αποτέλεσμα της 6 Μαΐου ήταν σοκ για τους περισσότερους και κυρίως για τον κ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος βρίσκεται σε δεινή θέση τόσο σε πολιτικό, όσο και σε εσωκομματικό επίπεδο.

Θα υπήρχαν κινήσεις ευθείας αμφισβήτησης του αρχηγού της Ν.Δ. αν δεν υπήρχε η εκκρεμότητα των διερευνητικών εντολών και το ενδεχόμενο νέων εκλογών των Ιούνιο.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, που αριθμεί 108 βουλευτές με το μπόνους των 50 εδρών, λειτουργεί με το ένστικτο της αυτοσυντήρησης. Αυτό λένε οι πολιτικοί παρατηρητές.

Οι βουλευτές που εξελέγησαν δεν θέλουν εκλογές, όπως και ο κ. Σαμαράς, ο οποίος ζητεί χρόνο ώστε να κρατηθεί στην ηγεσία του κόμματος. Γνωρίζει ότι αν η χώρα οδηγηθεί σε νέες εκλογές και η Ν.Δ. κάνει μία ακόμα χαμηλή πτήση, τότε η επόμενη μέρα θα είναι ακόμη πιο δύσκολη για εκείνον.

Για το λόγο αυτό συμμετέχει πάση θυσία σε όλες τις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης, με οποιαδήποτε σύνθεση και συμμετοχή.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Ν.Δ. έχει δεχθεί όλες σχεδόν τις εκδοχές. Από το να δώσει ψήφο ανοχής σε κυβέρνηση υπό τον κ. Αλέξη Τσίπρα έως να σχηματιστεί κυβέρνηση ΝΔΠΑΣΟΚΔΗΜΑΡ υπό την πρωθυπουργία του κ. Φώτη Κουβέλη και κυβέρνηση τύπου Μόντι με συμμετοχή προσωπικοτήτων.

Και όμως η Ν.Δ. θα μπορούσε να αποτελεί πόλο συσπείρωσης των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων για:

-Να αναδείξει το πραγματικό διακύβευμα για την χώρα που είναι ευρώ ή δραχμή, να προσδιορίσει πέντε σημεία του μνημονίου για επαναδιαπραγμάτευση.
-Να αξιοποιήσει τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ, να συμπιέσει το κόμμα του κ. Πάνου Καμένου και τη Χρυσή Αυγή, να διεισδύσει στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που θέλουν την παραμονή της χώρας στο ευρώ.
-Να κινηθεί με όρους σχηματισμού μιας ευρύτερης παράταξης ενσωματώνοντας όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις.

Γιατί δεν το κάνει;

Επειδή δεν υπάρχει διάθεση. Η ΝΔ δίνει την αίσθηση πως δεν έχει δυνάμεις να δώσει μία πολιτική μάχη. «Δεν υπάρχουν κουράγια» όπως θα λέγαμε. Αν κανείς δει δημόσιες εμφανίσεις του προέδρου της Ν.Δ. και στελεχών της από την περασμένη Δευτέρα ως σήμερα, αντιλαμβάνεται την ψυχολογία τους.

ΣΥΡΙΖΑ:

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας αντιλαμβάνεται ότι οι εκλογές των ανέδειξαν σε κυρίαρχο πόλο του αντιμνημονιακού μπλοκ. Έχει αποφασίσει σταδιακά να γίνει ο μοναδικός πόλος αυτού του μπλοκ.

Γι’ αυτό δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε καμία κυβέρνηση. Θέλει να συμμετέχουν όλοι οι άλλοι για να «σαπίσουν», να πληρώσουν βα

Keywords
Τυχαία Θέματα