Το ΣΔΟΕ να φύγει από το Υπουργείο Οικονομικών –και την εκάστοτε κυβέρνηση- και να γίνει Ανεξάρτητη Αρχή.

09:47 4/10/2012 - Πηγή: Olympia

Γραφει ο Βασίλης Δ. Χασιώτης

Αντίθετα με όσους πιστεύουν ΔΟΓΜΑΤΙΚΑ στην αναποτελεσματικότητα των δημοσίων υπαλλήλων και την ικανότητά τους να προσφέρουν εξόν από αποδοτική και ποιοτική εργασία, εγώ ΑΝΤΙΘΕΤΑ, πιστεύω ότι εδώ έχουμε μια κλασική περίπτωση ΣΚΟΠΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΨΥΧΗΣ μετακύλισης ευθυνών και ανικανοτήτων των εκάστοτε πολιτικών ηγεσιών προς τα κάτω, ένα φαινόμενο καθόλου σπάνιο στο Δημόσιο ΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ.

Ο απλός δημόσιος υπάλληλος, ζει και εργάζεται σε ένα εργασιακό κλίμα, σε μια εργασιακή κουλτούρα, με βάση ένα
δεδομένο μάνατζμεντ που επιβάλλεται

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ, και ό,τι ο ίδιος εισπράττει και αποδίδει ως έργο, και ό,τι ο πολίτης εισπράττει ως εικόνα λειτουργίας του Δημοσίου, αποτελεί την εικόνα και την ουσία του εφαρμοζόμενου μάνατζμεντ στη Δημόσια Διοίκηση, ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΤΟΙΟ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ, όμως η απουσία του, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να χρεωθεί στον απλό δημόσιο υπάλληλο και στα μεσαία του ή και ανώτερα στελέχη του. ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ.

Όμως, το άρθρο αυτό, δεν έχει σκοπό να αναλύσει το ενδιαφέρον πράγματι ζήτημα του μάνατζμεντ στον δημόσιο τομέα, ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΟ ΟΤΙ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΑΡΤΥΡΑ ΠΩΣ ΤΟ ΚΑΘΕ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤ’ ΑΝΑΓΚΗΝ ΑΝΟΡΓΑΝΩΤΟ, ΑΝΤΙΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΚΑΙ ΕΝ ΤΕΛΕΙ ΑΝΤΙΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ. Τέτοιο Κράτος μπορεί να ισχυριστεί κάποιος –κι όχι άδικα- ότι είναι το δικό μας, αλλά, ας η διεθνής εμπειρία μας λέει ότι θα μπορούσε να ήταν και διαφορετικά.

Εν προκειμένω, θέλω να σταθώ σε μια πρόταση, που πάντως έχει σχέση ΚΑΙ με όσα είπα παραπάνω –ότι δηλαδή, με την κατάλληλη οργάνωση και το κατάλληλο μάνατζμεντ, οι δημόσιες υπηρεσίες θα ήταν σε θέση να μεταλλαχθούν σε κάτι εντελώς το νέο- : το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, το γνωστό μας ΣΔΟΕ, να αποσχισθεί από την δημοσιοϋπαλληλική ιεραρχία και να καταστεί ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ, που θα λογοδοτεί αποκλειστικά στη Βουλή των Ελλήνων.

Μάλιστα δε, προτείνω όπως στις νυν αρμοδιότητές του, μεταφερθεί ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ που είναι διάσπαρτες τούτη τη στιγμή και σε άλλα υπουργεία, όπως π.χ., το θέμα της εισφοροδιαφυγής.

Θεωρώ επίσης σκόπιμο, για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του, το ΣΔΟΕ να έχει και πλήρεις αρμοδιότητες ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ, (να μην υπάγεται δηλαδή στην Ελληνική Αστυνομία), και στην υπηρεσία να υπηρετούν ΜΟΝΙΜΑ οικονομικοί εισαγγελείς, ούτως ώστε, ό,τι επιβεβαιώνεται ως φοροδιαφυγή, εισφοροδιαφυγή, διαπλοκή με το Δημόσιο, κ.λπ., ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΑΠΟΣΤΕΛΛΕΤΑΙ ΠΡΟΣ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΑΜΕΙΑ, ή ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΤΑΙ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΣΕΡΝΕΤΑΙ ΩΣ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ.

Ένα τέτοιο ΣΔΟΕ, με αποκομμένο τον ομφάλιο λώρο του από τις ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ, θα είναι σε θέση να επιτελεί το έργο του πιο αποτελεσματικά, με διαφάνεια και ΚΥΡΙΩΣ : ΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΑΜΕΙΟ.


Filed under: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα