Τρία κύματα απολύσεων στο Δημόσιο στο νέο Μνημόνιο

Εφεδρεία 25.000 υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2013 αλλά και νέο κύμα στην συνέχεια μετά από «αυστηρή αξιολόγηση» με στόχο 150.000 αποχωρήσεις έως το 2015, δεκάδες προαπαιτούμενα μέτρα 9,2 δις ευρώ αλλά και μεταρρυθμίσεων στις αγορές που πρέπει να ψηφιστούν πριν από τη δόση, νέοι όροι για τις τράπεζες και τις αποκρατικοποιήσεις, περιλαμβάνουν τα σχέδια του υπό διαμόρφωση μνημονίου

που βλέπουν τη δημοσιότητα. Περιλαμβάνουν και αυστηρότερη ρήτρα για νέα μέτρα αλλά και θετική ρήτρα καλύτερων επιδόσεων.

Αυτά όμως που δεν περιλαμβάνουν ίσως είναι και τα πλέον καθοριστικά. Ο λόγος για τις παρεμβάσεις στο εργασιακό που ήταν έως αργά χθες τη νύχτα αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και τα κόμματα. Ο λόγος επίσης για τις νέες ρήτρες που φέρεται να ζητούν οι Γερμανοί (κατ άλλους μόνο ο κ. Σόιμπλε) μεταξύ άλλων κλειστό λογαριασμό με εξωτερική διαχείριση, αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση του χρέους, διάθεση σε αυτόν μέρους των εσόδων, αυτόματες περικοπές δαπανών και…. «επιτροπεία» των δανειστών.

Ο στόχος για πλεόνασμα 4,5% παραμένει αλλά «μεσοπρόθεσμα». Πλέον αναμένεται πρωτογενές έλλειμμα 1 ½% του ΑΕΠ το 2012, και βελτίωση κατά 1 ½% ετησίως έως το 2016. Για το ύψος των μέτρων, πέραν των 13,5 δις ευρώ γίνεται σαφές ότι «απαιτούνται ΧΥ δισ. ευρώ μέτρα για να κλείσει το χάσμα κατά τη διάρκεια του 2015-16» τα οποία προφανώς μένει να διευκρινιστούν…

Στο πεδίο του δημοσίου, πέραν των μέτρων για την εφεδρεία 5.000 υπαλλήλων φέτος και από 5.000 ανά τρίμηνο το 2013 προβλέπεται και αυστηρή αξιολόγηση. Ατομικές αξιολογήσεις της απόδοσης του προσωπικού μέχρι το τέλος του 2013. Αυτή η διαδικασία της μεταρρύθμισης θα πρέπει να επεκταθεί στο σύνολο της γενικής κυβέρνησης και «να εντοπίσει φορείς που πρέπει να συγχωνευθούν ή να κλείσουν, το προσωπικό που είναι «περιττό», το προσωπικό που δεν είναι πλήρως καταρτισμένο για τις θέσεις του, και ανοικτές θέσεις όπου νέο προσωπικό απαιτείται».

Μάλιστα επισημαίνεται ότι «το κλείσιμο των φορέων και η κατάργηση των περιττών θέσεων θα συνεχιστεί, και όλοι οι εργαζόμενοι που πλήττονται θα πρέπει είτε να απολυθούν ή να μεταφερθούν σε εφεδρεία». Για να διευκολυνθεί αυτό, νέα νομοθεσία θα πρέπει να περάσει για να επιτρέψει την κινητικότητα προς το συμφέρον της υπηρεσίας, και να αξιοποιήσει το υφιστάμενο νομικό καθεστώς για την κινητικότητα και τις εξόδους (όπου το προσωπικό μπορεί να παραμείνει μέχρι και για ένα έτος με μειωμένη αμοιβή, αντικαθιστώντας απόλυσης, ενώ μεταφέρονται, επανακαταρτισμένους, ή μετάβαση προς τον ιδιωτικό τομέα).

Και ρήτρα διπλής απόκλισης

Ο μνημόνιο αναφέρει την νέα ρήτρα «απόκλισης» αλλά και την ευνοϊκή ρήτρα επίτευξης με το παραπάνω του στόχου. Στο κείμενο αναφέρεται ότι στόχος είναι 4,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2016. «Είμαστε δεσμευμένοι να παραδώσει τους δημοσιονομικούς μας στόχους». Αν στο μέλλον τα μέτρα δεν αποδίδουν τότε θα τεθεί σε εφαρμογή μηχανισμός (που ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί) για την αυτόματη περικοπή δαπανών που θα επικεντρωθούν σε πρόσθετες σ

Keywords
Τυχαία Θέματα