Υπακοή στο Σύνταγμα και τους Νόμους…

00:03 6/12/2012 - Πηγή: Olympia
Γράφει ο Δ. ΒουλγαρίδηςΌταν έχεις καταφέρει ό,τι επιθυμείς να γίνεται νόμος του κράτους…Όταν έχεις καταφέρει ακόμα και άρθρα του συντάγματος να τροποποιήσεις, ουσιαστικά διαβουλευόμενος μόνο με τον εαυτό σου…Όταν νομίζεις ότι μπορείς συνεχώς να πείθεις τους πάντες με  ρητορείες, άνευ νοήματος και ουσίας…Όταν ως μέλος της εκτελεστικής εξουσίας εφαρμόζεις τους νόμους που εισηγήθηκες ο ίδιος, ως μέλος της νομοθετικής εξουσίας…Όταν ως μέλος της κυβέρνησης επιλέγεις (διορίζεις) τους προέδρους και αντιπροέδρους όλων των ανωτάτων δικαστηρίων (Συμβουλίου Επικρατείας, Αρείου Πάγου και Ελεγκτικού Συνεδρίου)……Τότε,
έχεις ταυτίσει τον εαυτό σου με την απόλυτη εξουσία.…Τότε, η υπεροψία σε εμποδίζει να δεις και η αλαζονεία να ακούσεις.…Τότε, θεωρείς ότι είσαι ο επίσημος εκφραστής και ερμηνευτής του συντάγματος και των νόμων.…Τότε, αισθάνεσαι ότι είσαι ο εκπρόσωπος του Θεού στη Γη.…Τότε, είσαι πλέον επικίνδυνος για τους γύρω σου, αλλά ακόμα και για τον εαυτό σου.

Το μεγαλύτερο μέτρο της δημοκρατίας δεν είναι ο βαθμός ελευθερίας ούτε ο βαθμός ισότητας, αλλά μάλλον ο βαθμός συμμετοχής.

Alain de Benoist, Γάλλος ακαδημαϊκός, φιλόσοφος

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ανέλαβε πρωτοβουλία να αναδείξει τη Χρυσή Αυγή ως αντισυνταγματικό κόμμα και να μας εξηγήσει για άλλη μια φορά το συνταγματικό και νομικό πλαίσιο της χώρας. Θέλησε να μας υποδείξει τι είναι συνταγματικό και τι όχι, αλλά δεν μπήκε καν στον κόπο να μας διευκρινίσει τι θεωρεί ο ίδιος Δημοκρατία και ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός κόμματος για να χαρακτηριστεί δημοκρατικό.

Για παράδειγμα, δεν ανέφερε καθόλου, πόσο δημοκρατικά – και μέσα στα πλαίσια του Συντάγματος – θεωρεί τα κόμματα που ο αρχηγός τους εκλέγεται χωρίς να υπάρχει άλλη υποψηφιότητα; Πόσο δημοκρατικά θεωρεί τα κόμματα που διαγράφουν όσους βουλευτές τους έχουν διαφορετική άποψη από τον αρχηγό του κόμματος; Όταν διαγράφονται βουλευτές για τις απόψεις τους, αν θεωρεί ότι παραβιάζεται κατάφορα το άρθρο 60 του Συντάγματος; Πόσο δημοκρατικά θεωρεί τα κόμματα που τα μέλη τους δεν έχουν καμία δυνατότητα παρέμβασης στις αποφάσεις της ηγεσίας τους; Πόσο δημοκρατικά θεωρεί τα κόμματα που αντιστέκονται σε κάθε είδους ελέγχου όσων διαχειρίστηκαν την εξουσία, έστω και αν κατάντησαν τη χώρα κουφάρι και παγκόσμιο επαίτη;

Φυσικά δεν μίλησε καθόλου για τα αίτια ανόδου της Χ.Α., ούτε βέβαια και για τα κενά του πολιτικού συστήματος που ήρθε να καλύψει αυτό το κόμμα. Αναφέρθηκε στην επιρροή της Χ.Α. στην Αστυνομία, στην εκπαίδευση, στην Εκκλησία και στα ΜΜΕ, αλλά παρέλειψε να διατυπώσει την άποψή του, αν όλα τα παραπάνω οργανώθηκαν με βάση τις δημοκρατικές αρχές και αν λειτούργησαν ποτέ χωρίς επιρροές. Ούτε φυσικά ακούσαμε καμία συγκεκριμένη πρόταση για τη δημοκρατικότερη λειτουργία τους. Προφανώς κατά τον θεματοφύλακα των θεσμών κ. Βενιζέλο, το τι είναι δημοκρατικό ορίζεται από τα πρόσωπα και όχι από την δημιουργία προδιαγραφών και κανόνων, πάνω στις αρχές της Δημοκρατίας.

Άλλωστε, δεν τον βλέπουμε να δείχνει την ίδια ευαισθησία όταν καταστρ

Keywords
Τυχαία Θέματα