Hammam Bath : Στης Αθήνας το χαμάμ!

Το Hammam Bath θα μπορούσε κανείς να πάει και με το αυτοκίνητο.Να παρκάρει κάπου στην οδό Αγίων Ασωμάτων κοντά στην πλατεία, ή απέναντι προς του Ψυρρή και να περπατήσει δυο βήματα μέχρι την πόρτα του λουτρού.
Αλλά είναι κρίμα, κι ας συνηθίζουμε οι Αθηναίοι να
πηγαίνουμε παντού εποχούμενοι.
Το χαμάμ θέλει τον χρόνο του, δεν έχει νόημα να φτάσεις εκεί ασθμαίνοντας για ένα μπάνιο στα γρήγορα.
Καλύτερα να πάρεις το τρένο μέχρι το Θησείο, να κάνεις τον περίπατο στον πεζόδρομο της οδού Ερμού με θέα στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού και μετά, στροφή δεξιά στην
οδό Μελιδόνι - που κι αυτή πεζοδρομείται τώρα - μέχρι τον αριθμό 1.
Αξίζει με αυτές τις εικόνες να περάσει κανείς την είσοδο, για να απολαύσει στη συνέχει τη διαδικασία ενός πραγματικού χαμάμ, του μοναδικού που διαθέτει σήμερα η Αθήνα.
Οι ιδιοκτήτες του, τρεις νέοι άνθρωποι και μεγάλοι λάτρεις των λουτρών ανά την Ανατολή, αφού πήραν το μπάνιο τους στην Τουρκία, τη Συρία και την Αίγυπτο, αποφάσισαν να μας ξαναθυμίσουν την παλιά συνήθεια.
To Hammam Bath στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό διατηρητέο ως προς τις όψεις κτίριο και με τη μελέτη του ζεστού χώρου, με τον θόλο, τις μαρμάρινες κρήνες και τους πάγκους, έκανε η Τουρκάλα αρχιτέκτονας Αϊζεγκιούλ Οζέρ.
Οι πετσέτες και τα ειδικά πανιά, τα πεστεμάλ, τα μεταλλικά τάσια, τα τρίχινα γάντια της απολέπισης και τα ξύλινα τσόκαρα - τα "τακούνια" όπως τα λένε - έρχονται από την Τουρκία, τα σαπούνια από τη Συρία. Λένε ότι το χαμάμ είναι η σάουνα της Ανατολής, αλλά ο χαρακτηρισμός το αδικεί. Καθώς το νερό ξεχειλίζει στις γούρνες και εξατμίζεται επάνω στα ζεστά μάρμαρα, οι υδρατμοί ανεβαίνουν ψηλά ελαφραίνοντας τις σκέψεις, καθαρίζοντας το σώμα, ησυχάζοντας το μυαλό.
Το μόνο που χρειάζεται μετά ένας ευτυχισμένος άνθρωπος είναι το τσάι του και ένα λουκουμάκι στην αίθουσα χαλάρωσης, προσφορά του καταστήματος.
* Hammam Bath, Αγίων Ασωμάτων 17 και Μελιδόνη, Θησείο, τηλ: 210 - 32 31 073.
Μάρω Βασιλειάδου
Keywords
Αναζητήσεις
χαμαμ μπαθ, χαμαμ μπαθς θησειο
Τυχαία Θέματα