Άνοδος 1,37% στο Χ.Α αλλά προβληματισμός για τις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης του Χ.Α. δεν κατάφερε να διατηρήσει τα ενδοσυνεδριακά του κέρδη έως το +3,4%, με αποτέλεσμα μετά από διακύμανση 47 περίπου μονάδων να ολοκληρώσει την Τετάρτη με μικρές απώλειες.

Θετικό ωστόσο ήταν...
το κλείσιμο για τον Γενικό Δείκτη, κάτω από τις 1.400 μονάδες, που βρήκε στηρίξεις στον FTSE20, όπου ξεχώρισε το «άλμα» της ΑΤΕ και τα κέρδη άνω του 4% των Coca-Cola 3E και ΟΠΑΠ.

«Σημαντική ένδειξη αναστροφής της τάσης, έστω βραχυπρόθεσμα,
αποτελεί η διατήρηση των 1350 μονάδων και η εύρεση στηρίξεων για ορισμένες τραπεζικές μετοχές που σημείωσαν πρόσφατα νέα χαμηλά» σχολίασε σήμερα η Merit Securities, προσθέτοντας ότι «η συνέχιση της αντίδρασης πιθανότερα θα κριθεί από τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Eurogroup

Από τεχνική άποψη η διάσπαση των 1430 μονάδων με διατήρηση του ελαφρώς αυξημένου όγκου συναλλαγών που παρατηρείται τελευταία θα είναι ένα πολύ καλό σημάδι, προσέθεσε η χρηματιστηριακή, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «αντίθετα, καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων και ένας πιθανός διχασμός στην Ευρωζώνη σχετικά με το ελληνικό ζήτημα αναπόφευκτα θα οδηγήσουν σε νέα χαμηλά. Επιζήμια θα είναι ειδικότερα για τις ελληνικές τράπεζες μια υποβάθμιση από τη Fitch που δεν μπορεί να αποκλειστεί αυτή τη στιγμή, ενώ και η Moody’s έχει ουσιαστικά προαναγγείλει υποβάθμιση τοποθετώντας 8 ελληνικές τράπεζες στον προθάλαμο υποβάθμισης».

Από την πλευρά της η Kyprou Securities σχολίαζε στο πρωινό της report ότι «δημοσιεύματα και φήμες που κάνουν λόγο για νέο δάνειο προς την Ελλάδα, ύψους 60-100 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, την Ε.Ε. και την ΕΚΤ, λειτουργούν ευνοϊκά για τις ελληνικές τράπεζες καθώς μετριάζουν τις ανησυχίες για ενδεχόμενο haircut.

Η χρηματιστηριακή προσέθεσες ωστόσο ότι συνεχίζει να διατηρεί επιφυλακτική στάση απέναντι στην αγορά, όσο αυτή κινείται από φήμες και εναλλαγές της ψυχολογίας.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτη έκλεισε με κέρδη 1,37% στις 1.388,11 μονάδες, μετά από διακύμανση εύρους 47,55% και αφού πρώτα βρέθηκε να ενισχύεται έως και 2,94%. Την Τετάρτη διακινήθηκε στο Χ.Α. όγκος 34,07 εκατ. τεμαχίων αξίας 109,95 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά 107 μετοχές ολοκλήρωσαν με κέρδη, 42 υποχώρησαν και 132 παρέμειναν αμετάβλητες.

Στον FTSE20 ξεχώρισε το «άλμα» της ΑΤΕ σε ποσοστό 17,78% στα 0,53 ευρώ (έως το +26,67% ενδοσυνεδριακά), ενώ ενισχυμένες κατά 4,71% και 4,32% ακολούθησαν οι Coca-Cola 3E και ΟΠΑΠ στα 18,69 και 14,50 ευρώ αντίστοιχα. Σε 2,44% και 2,30% διαμορφώθηκαν τα κέρδη για τις Motor Oil και Βιοχάλκο, ακολούθησαν οι μετοχές των Τιτάν και Τρ. Κύπρου με άνοδο περί του 1,7%, εξνώ οι τίτλοι των Τ.Τ., ΟΤΕ και Μυτιληναίος επίσης ενισχύθηκαν, σε ποσοστό 1,47%, 1,43% και 1,35% αντίστοιχα.

Με κέρδη μικρότερα του 1% ακολούθησαν οι μετοχές των ΕΛΠΕ, Jumbo και Eurobank, οι τίτλοι των Marfin Popular Bank, MIG και Τρ. Πειραιώς έκλεισαν χωρίς μεταβολή, ενώ στον αντίποδα τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκε η Alpha Bank, με απώλειες 3,72% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρ
Keywords
Τυχαία Θέματα