Άρχισαν να «στερεύουν» στο τέλος του 2011

Οι τράπεζες της Ευρωζώνης έγιναν πολύ πιο φειδωλές το τελευταίο τρίμηνο του 2011 στη χορήγηση δανείων στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και προχώρησαν σε αύξηση των επιτοκίων τους λόγω της κρίσης χρέους και της επιδείνωσης της οικονομίας της περιοχής, διαπιστώνει η ...
τριμηνιαία έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Euro Area Bank Lending Survey).

Σύμφωνα με την έρευνα, το ποσοστό των τραπεζών
που έκανε πιο αυστηρούς τους κανόνες χορήγησης δανείων στις επιχειρήσεις έφθασε στο 37% έναντι μόλις 2% των τραπεζών που χαλάρωσαν τα πιστωτικά κριτήριά τους.

Αντίστοιχο «σφίξιμο» σημειώθηκε και στα στεγαστικά δάνεια, καθώς το 31% των πιστωτικών ιδρυμάτων έκανε αυστηρότερους τους κανόνες για χορήγηση στεγαστικών δανείων έναντι μόλις 1% που τους χαλάρωσε.

Μικρότερη ήταν η επιδείνωση των πιστωτικών συνθηκών όσον αφορά στα καταναλωτικά δάνεια, με το 14% των τραπεζών να κάνει αυστηρότερα τα κριτήρια έναντι 1% που τα χαλάρωσε.

Οι δυσμενέστερες συνθήκες τραπεζικής χρηματοδότησης σημειώθηκαν σε ευρεία κλίμακα στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, με εξαίρεση τη Γερμανία, αναφέρει η έκθεση.

Τα πιστωτικά ιδρύματα αναμένουν ότι οι πιστωτικοί κανόνες τους θα γίνουν αυστηρότεροι στο πρώτο τρίμηνο του 2012, αν και με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2011.

Η έρευνα της ΕΚΤ πραγματοποιήθηκε μεταξύ 19 Δεκεμβρίου του 2011 και 9 Ιανουαρίου του 2012, αφού δηλαδή οι τράπεζες είχαν πάρει το ποσό - ρεκόρ των 489 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ με τη μορφή τριετών δανείων και με χαμηλό επιτόκιο 1%. Η ρευστότητα των τραπεζών αναμένεται να βελτιωθεί περαιτέρω με τη δεύτερη δημοπρασία τριετών δανείων που θα πραγματοποιήσει η ΕΚΤ στα τέλη του τρέχοντος μήνα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, οι τράπεζες μπορεί να δανεισθούν αυτή τη φορά έως και διπλάσια ποσά που θα φθάνουν συνολικά το 1 τρισ. ευρώ.

Από την έρευνα προκύπτει επίσης ότι μειώθηκε η ζήτηση για τραπεζικά δάνεια, τόσο από τις επιχειρήσεις όσο και από τα νοικοκυριά, εξέλιξη που αποδίδεται στην επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας.

Ειδικότερα, οι τράπεζες αναφέρουν ότι σημειώθηκε μεγάλη μείωση της ζήτησης δανείων για πάγιες επενδύσεις από τις επιχειρήσεις, ενώ σημαντική είναι και η μείωση της ζήτησης για στεγαστικά δάνεια. Οι τράπεζες αναμένουν περαιτέρω επιβράδυνση της ζήτησης για δάνεια στο πρώτο τρίμηνο του 2012.
Keywords
Τυχαία Θέματα