Αρχισε η 10ήμερη απεργία στα ΕΛΠΕ

Στελέχη της διοίκησης του ομίλου διαβεβαίωναν, πάντως, χθες ότι μόνον αν η απεργία συνεχιστεί για μεγαλύτερο διάστημα (άνω του δεκαημέρου) ενδέχεται να υπάρξουν προβλήματα τροφοδοσίας, ενώ το πανελλήνιο σωματείο εργαζομένων στα ΕΛΠΕ έχει προειδοποιήσει για...
κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με δύο δεκαήμερες απεργίες. Σήμερα αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου, στο
οποίο έχει προσφύγει η διοίκηση του ομίλου προκειμένου να κηρύξει παράνομη και καταχρηστική την κινητοποίηση.

Από χθες το πρωί οι εργαζόμενοι διέκοψαν την κανονική λειτουργία των τριών διυλιστηρίων των ΕΛΠΕ σε Ασπρόπυργο, Ελευσίνα και Θεσσαλονίκη τα οποία καλύπτουν το 75% των αναγκών της χώρας σε διυλισμένα προϊόντα, επικαλούμενοι ως επίσημη αιτία των κινητοποιήσεών τους την έλλειψη προσωπικού στις μονάδες παραγωγής που προκαλεί σοβαρά προβλήματα ασφαλείας.

Στην πραγματικότητα, όμως, πίσω από τις κινητοποιήσεις βρίσκεται το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν αυξήσεις, τις οποίες η διοίκηση θεωρεί υπέρογκες, καθώς υποστηρίζει ότι φτάνουν το 18% επί των αποδοχών και με τη σειρά της προωθεί περικοπές σε επιδόματα, υπερωρίες και παροχές. Σύμφωνα με το σωματείο, η διοίκηση έχει επιλέξει «να αξιοποιήσει την κρίση της οικονομίας για περικοπές μισθών στα ΕΛΠΕ που φτάνουν το 40% των αποδοχών».

Την περασμένη εβδομάδα η διοίκηση των ΕΛΠΕ επέλεξε να σηκώσει το γάντι που πέταξαν οι εργαζόμενοι με την προκήρυξη απεργίας, δημοσιοποιώντας για πρώτη φορά στοιχεία με τις αποδοχές του προσωπικού, σύμφωνα με τα οποία οι εργαζόμενοι απολαμβάνουν παχυλές αποδοχές (17,8 μισθούς ετησίως, πάνω από 100 παροχές, λιγότερες ώρες εργασίας σε σχέση με τον ανταγωνισμό, υψηλές υπερωρίες κ.ά.).

Από την πλευρά του, το σωματείο των εργαζομένων αντέδρασε έντονα και με ανακοίνωση 14 σημείων κάνει λόγο για ψευδή και συκοφαντικά στοιχεία, ενώ μεταξύ άλλων καταγγέλλει και κρούσματα εξαναγκασμού στην εργασία χωρίς υπερωριακές αμοιβές.

Σύμφωνα με το σωματείο, «η επιλογή συκοφάντησης των εργαζομένων στοχεύει στη γνωστή πια μέθοδο του κοινωνικού αυτοματισμού και στην κάμψη του φρονήματός μας για να δεχθούμε τις περικοπές οι οποίες θα μπουν στις τσέπες των μετόχων ως κέρδος».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΕΩΡΓΑΣ
enet.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα