Χιλιάδες πάσχοντες από διαβήτη ακρωτηριάζονται κάθε χρόνο

Περισσότεροι από 2.000 πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη ακρωτηριάζονται το χρόνο στην Ελλάδα. Οι ειδικοί επιστήμονες χαρακτηρίζουν το διαβήτη σαν μία από τις πιο «ύπουλες» παθήσεις, καθώς στο αρχικό στάδιο δεν εκδηλώνει συμπτώματα. Σχετίζεται άμεσα με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης...
καρδιαγγειακών συμβαμάτων (έμφραγμα του μυοκαρδίου), νεφρικής ανεπάρκειας (έως και τελικό στάδιο), διαβητικής νευροπάθειας, μόνιμων βλαβών του αμφιβληστροειδούς (έως και ολική τύφλωση), καθώς και άλλων σοβαρών επιπλοκών. Mια από τις συχνότερες και
σοβαρότερες επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη αποτελεί και το διαβητικό πόδι, το οποίο ευθύνεται για τον ακρωτηριασμό των κάτω άκρων κάποιου συνανθρώπου μας κάθε 30 δευτερόλεπτα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι κυριότεροι παράγοντες που οδηγούν στον ακρωτηριασμό είναι τα έλκη των κάτω άκρων και η γάγγραινα, που οφείλεται σε απόφραξη αγγείου η οποία οδηγεί, τελικά, το πόδι, ή ένα δάκτυλο, σε νέκρωση. Υπολογίζεται ότι το 25 % των ατόμων με διαβήτη θα εμφανίσει έλκος στα κάτω άκρα έστω μία φορά κατά τη διάρκεια της ζωής τους, ενώ στατιστικά 1.000.000 διαβητικοί σε ολόκληρο τον κόσμο αναγκάζονται να υποβληθούν σε ακρωτηριασμό ενός άκρου τους σε ετήσια βάση.

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, η κατάσταση είναι εξίσου απογοητευτική, καθώς υπολογίζεται ότι το 4% - 5% των διαβητικών ασθενών εμφανίζουν έλκη κάτω άκρων, γεγονός που σημαίνει ότι περισσότεροι από 40.000 πάσχοντες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ακρωτηριασμού. Περίπου 120.000 άτομα εμφανίζουν αγγειακά προβλήματα που μπορεί να καταλήξουν σε γάγγραινα.

Με την κατάλληλη πρόληψη μπορεί να αποφευχθεί το 60%-70% των ακρωτηριασμών, επισήμαναν σήμερα ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού κ. Χρ. Μανές, ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας κ. Ν. Τεντολούρης και η αγγειοχειρουργός κυρία Κυριακή Καλλιγιάννη. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη διεξαγωγή του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού (9 - 11 Φεβρουαρίου). Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι χρόνιες αγγειακές επιπλοκές του διαβήτη αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα μπορεί να αποβούν μοιραίες ακόμα και για τη ζωή του αρρώστου και, με αυτό το δεδομένο, αποτελούν την πιο τρομακτική απειλή.
tovima
Keywords
Τυχαία Θέματα