Διασταύρωσαν τα ξίφη τους για το φορολογικό

Την ανάγκη δημιουργίας ενός εντελώς καινούργιου φορολογικού συστήματος που θα είναι απλό και δίκαιο, τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Κέντρο Πολιτικού Προβληματισμού «Μιχάλης Παπαγιαννάκης» με αντικείμενο το φορολογικό.

Ο κ. Σταθάκης σημείωσε πως ο στόχος αλλά και το αποτέλεσμα των φορολογικών συστημάτων στην Ελλάδα, εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια, είναι η φορολογική ασυλία, ενώ παράλληλα, όπως

ανέφερε, είναι εξαιρετικά αργές οι διαδικασίες του ΣΔΟΕ, καθώς ο μέσος χρόνος εκδίκασης υποθέσεων είναι τα 7,5 έτη.

Στη συνέχεια επεσήμανε πως στην Ελλάδα, σύμφωνα με υπολογισμούς, δεν πληρώνεται, κάθε χρόνο, φόρος εισοδήματος ύψους εννέα δισ. ευρώ, καθώς υπάρχει φορολογική ασυλία αλλά και, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, μια εμμονή των πλουσίων να μην πληρώνουν φόρους.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανέφερε ο κ. Σταθάκης, θα πρέπει να υπάρξει ένα εντελώς καινούργιο φορολογικό σύστημα το οποίο θα είναι απλό και δίκαιο. Αυτό, όπως εξήγησε, θα πρέπει να προβλέπει περιουσιολόγιο (ο κάθε φορολογούμενος θα δηλώνει εισοδήματα, ακίνητα, μετοχές και καταθέσεις, προκειμένου έτσι να γίνεται επαλήθευση των φορολογικών δηλώσεων), ενιαίο φόρο εισοδημάτων και κατάργηση διατάξεων όπως αυτή της περαίωσης που οδηγούν στη φορολογική ασυλία. Για το θέμα του φορολογικού συντελεστή που θα πρέπει να ισχύσει, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ο μέσος όρο των φορολογικών συντελεστών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι ώστε να μη γίνεται λόγος ούτε για υπερφορολόγηση ούτε για υποφορολόγηση.

Ο υπεύθυνος προγράμματος της ΔΗΜΑΡ και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος, Δημήτρης Χατζησωκράτης, σημείωσε πως το υπάρχον φορολογικό σύστημα αποτελεί πεδίο επανεξέτασης, αλλά δεν είναι εύκολο, στην κατάσταση που είναι η χώρα, να καταργηθεί και να ισχύσει ένα άλλο.
Ο κ. Χατζησωκράτης επεσήμανε πως το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι και πρόβλημα δαπανών, αλλά κυρίως πρόβλημα εσόδων. Όπως σημείωσε, η προσπάθεια της κυβέρνησης σε αυτόν τον τομέα δεν είναι εύκολη υπόθεση καθώς το κάθε κόμμα που συμμετέχει σε αυτή έχει και τη δική του ατζέντα. Επίσης, όπως ανέφερε το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ, η περιουσιακή κατάσταση δεν προσδιορίζει και το τρέχον εισόδημα των φορολογούμενων, ενώ σωστές δράσεις «τσουβαλιάζονται» με τις περικοπές και άλλα μέτρα, και έτσι «μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά».

Στη συνέχεια, ο κ. Χατζησωκράτης υπεραμύνθηκε επιλογών της κυβέρνησης, όπως είναι η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου και η φορολογία κατοχής ακινήτων. Για το πρώτο, σημείωσε πως η επιστροφή φόρου καλύπτει μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, ενώ υπάρχουν και προβλέψεις για ευπαθείς ομάδες (π.χ. μονογονεϊκές οικογένειες) αλλά ο πολίτης δεν έχει ενημερωθεί για το τι δικαιούται και γενικά το μέτρο δεν έχει «επικοινωνηθεί» σωστά (με ευθύνη και των ΜΜΕ, όπως ανέφερε). Για το θέμα της φορολόγησης της κατοχής ακίνητης περιουσίας, σημείωσε, πως «βάζει μπροστά» το θέμα της φορολόγησης της εκκλησιαστικής περιουσίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

The post Διασταύρωσαν τα ξίφη τους για το φορολογικό appeared first on Enimerwsi.gr | Ειδήσεις 24/7.

Keywords
Τυχαία Θέματα