«Δυστυχώς οι νόμοι μας δεν προασπίζουν την ισονομία»

Σε μια ασφυκτικά κατάμεστη αίθουσα του Συμβουλίου της Επικρατείας, παρουσία υπουργών, των μελών του υπηρεσιακού υπουργικού συμβουλίου, διπλωματών, πανεπιστημιακών καθηγητών και πληθώρας δικηγόρων και δικαστών, πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι η...
τελετή αποχώρησης του Παν. Πικραμμένου από το δικαστικό σώμα, λόγω συμπλήρωσης του προβλεπόμενου ορίου ηλικίας. Όπως είναι γνωστό, ο Παν. Πικραμμένος διετέλεσε κατά τις
επιταγές του Συντάγματος και υπηρεσιακός πρωθυπουργός πριν από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012.

Στην τελετή παραβρέθηκαν οι υπουργοί Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτης, Εσωτερικών Αντ. Μανιάτης, Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας, σχεδόν όλο το υπουργικό συμβούλιο της υπηρεσιακής «κυβέρνησης Πικραμμένου» (Πέτρ. Μολυβιάτης, Π. Αποστολίδης, Φρ. Φραγκούλης, Χ. Γεραρής, Ελ. Οικονόμου, Χ. Κίττας, Ευφροσύνη Κιάου, Τατιάνα Καραπαναγιώτη, Αντ. Αργυρός κ.λπ.), ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Κ. Καραγκούνης, οι τέως υπουργοί Μιλτιάδης Παπαϊωάννου και Γιάν. Παπαθανασίου, οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου Δικαιοσύνης Ι. Ιωαννίδης και Ν. Κανελλόπουλος, η πρόεδρος και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ρένα Ασημακοπούλου και Ι. Τέντες, αντίστοιχα, ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ι. Καραβοκύρης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Γιάννης Αδαμόπουλος κ.ά.

Ο αποχωρών πρόεδρος του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου τόνισε ότι «η χώρα μας βρίσκεται σε ένα κρίσιμο ιστορικό μεταίχμιο, το παλιό πνέει τα λοίσθια και το νέο δεν έχει ακόμη γεννηθεί» και προσέθεσε: «Βρισκόμαστε μπροστά σε αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον των νεότερων γενιών, τη φυσιογνωμία μας ως κοινωνία αλλά και τον προσανατολισμό μας ως χώρα.

Για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δύσκολη πραγματικότητα, χρειάζεται να οπλιστούμε όλοι με ψυχραιμία, θάρρος και ιστορική συνείδηση.

Να στηρίξουμε την πατρίδα μας για να καταφέρει να βγει ξανά στο φως, πιο αισιόδοξη, με περισσότερη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της και στους δημοκρατικούς θεσμούς, περισσότερο σεβασμό από τους εταίρους μας στην Ευρώπη, περισσότερη ατομική και συλλογική αυτογνωσία. Αλλά κυρίως με περισσότερη Δικαιοσύνη για όλους τους πολίτες αυτής της χώρας».

Ακόμη, απευθυνόμενος στους συναδέλφους του δικαστές, υπογράμμισε: «Θα πρέπει να έχετε πάντα κατά νου ότι στην ιδιαίτερη ελληνική πραγματικότητα, η "μητέρα" των προβλημάτων παραμένει η κοινωνική ανισότητα. Αρκετοί από τους νόμους μας δυστυχώς δεν προάγουν ούτε προασπίζουν την ισονομία και την ισοπολιτεία. Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν φαίνεται να είμαστε στην πράξη όλοι "ίσοι απέναντι στο νόμο".

Από τους φόρους που πληρώνουμε, τις υπηρεσίες που μας παρέχει το κράτος, μέχρι την πολυνομία και την επιλεκτική εφαρμογή των νόμων, την ασυλία ομάδων συμφερόντων και προσώπων, την περιβαλλοντική υποβάθμιση περιοχών και πόλεων, τις ασύμμετρες κοινωνικές δαπάνες και το υπέρογκο κόστος της υγείας, τη βία, την εγκληματικότητα, την ανασφάλεια.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό και με τη βαθιά
Keywords
Τυχαία Θέματα