Έκκληση για λήψη βλαστοκυττάρων από τους ηρωικούς εργάτες της Φουκουσίμα

Το προσωπικό που εργάζεται στο κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα πρέπει επειγόντως να αποθηκεύσει αιμοποιητικά βλαστικά κύτταρα για την περίπτωση που χρειαστεί μεταμόσχευση έπειτα από έκθεση σε υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας, προτείνουν Ιάπωνες ειδικοί.

Η έκθεση σε ραδιενέργεια μπορεί να προκαλέσει...
λευχαιμία ή ακόμα και να καταστρέψει εντελώς το μυελό των οστών όπου παράγονται τα κύτταρα του αίματος. Η δυνητικά θανατηφόρες βλάβες μπορούν θεωρητικά να αντιμετωπιστούν με μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων του μυελού των οστών, μια μέθοδος που εφαρμόζεται σήμερα
για παθήσεις του αίματος όπως η λευχαιμία.

Δεδομένου ότι η ανεύρεση συμβατού δότη είναι χρονοβόρα και πολλές φορές αδύνατη, το καλύτερο που μπορούν να κάνουν οι εργάτες της Φουκουσίμα είναι να αποθηκεύσουν τα δικά τους βλαστοκύτταρα και να τα χρησιμοποιήσουν αργότερα ως αυτόλογο μόσχευμα, εφόσον χρειαστεί.

Την ιδέα προτείνουν στην επιθεώρηση Lancet ερευνητές διαφόρων ιαπωνικών ινστιτούτων, όπως το Νοσοκομείο Τορανομόν και το Ιαπωνικό Ινστιτούτο Έρευνας Καρκίνου στο Τόκιο.

Η διαδικασία θα διαρκούσε μερικές μέρες: αρχικά θα έπρεπε να γίνουν ενέσεις στους εργάτες ώστε να περάσουν στο αίμα τα βλαστοκύτταρα του μυελού. Στη συνέχεια οι γιατροί θα προχωρούσαν σε αιμοληψία και θα περνούσαν το αίμα από φίλτρα που συγκρατούν τα κύτταρα, πριν τελικά επιστρέψουν το αίμα στο άλλο χέρι.

Υπάρχουν πάντως και ειδικοί που δηλώνουν δύσπιστοι με την πρόταση. Ο Δρ Νέλσο Τσάο, ειδικός στις μεταμοσχεύσεις βλαστοκυττάρων στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Duke εκτιμά ότι η μέθοδος θα είχε αξία μόνο αν οι εργάτες εκτίθεντο σε μεσαίες δόσεις ραδιενέργειας.

Αν η δόση είναι μικρή, οι εργάτες θα ανέρρωναν ούτως ή άλλως. Αν όμως η δόση είναι μεγάλη, το προσωπικό θα εμφάνιζε θανατηφόρες, μη ιάσιμες βλάβες στο πεπτικό σύστημα και τους πνεύμονες.
Keywords
Τυχαία Θέματα