Εντυπωσιακή βελτίωση στις τιμές των ελληνικών ομολόγων

Εντυπωσιακή βελτίωση σημειώνεται από χθες στις τιμές των ελληνικών ομολόγων, η οποία τροφοδοτήθηκε από την μεγάλη αναβάθμιση που ανακοίνωσε η S&P και η απόφαση της ΕΚΤ να ξαναβάλει σε ενέργεια την αποδοχή τους, ως εγγυήσεις για δανεισμό από τις ελληνικές τράπεζες με επιτόκιο χαμηλότερο από 1%.

Οι τιμές, όπως σημειώνουν τα διεθνή πρακτορεία, έχει πάει σε επίπεδα που πρέπει να γυρίσουμε στον Μάρτιο του 2011 για να τα συναντήσουμε καθώς το spread

έχει πέσει οριακά κάτω από τα 1000 bp και οι τιμές τους έχουν ξεπεράσει τα 50 σεντς ανά ευρώ.

Οι ανοδικές τάσεις αναμένεται να συνεχισθούν και την επόμενη περίοδο καθώς τα διαθέσιμα ομόλογα είναι πλέον πολύ λίγα στις αγορές και η ζήτησή τους μεγάλη.

Σήμερα Πέμπτη, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) εξέδωσε ανακοίνωση της Ελληνικής Δημοκρατίας (με ημερομηνία 19 Δεκεμβρίου) σύμφωνα με την οποία ολοκληρώθηκε η ανταλλαγή των περίπου 31,9 δισ. ευρώ ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου με εξάμηνα ομόλογα μηδενικού τοκομεριδίου 11,29 δισ. ευρώ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. «Εκφράζουμε την εκτίμησή μας για τη συμμετοχή των πιστωτών μας σε αυτό το σημαντικό βήμα για τη μείωση του χρέους μας», δήλωσε ο Στέλιος Παπαδόπουλος, επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

Τι εκτιμούν παράγοντες της αγοράς Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς το πολύ μικρό βάθος της αγοράς επιτρέπει με μικρά ποσά μεγάλες μεταβολές στις τιμές.

Το γεγονός μάλιστα ότι τα Hedge Funds εξακολουθούν να είναι κάτοχοι μεγάλου μέρους των ομολόγων μετά την επαναγορά τους επιτρέπει πιο εύκολους και αποτελεσματικούς χειρισμούς…

Το κλίμα συνολικά όμως όπως παρατηρούν στην αγορά κεφαλαίων έχει βελτιωθεί σημαντικά και η βελτίωση αυτή αντανακλάται και στα ομόλογα των άλλων οικονομιών της περιφέρειας της ευρωζώνης, παρά την πολιτική αστάθεια στην γειτονική Ιταλία.

Οι επιπτώσεις από το “κλίμα” αναμένεται ότι θα επηρεάσουν και την χρηματιστηριακή αγορά θετικά τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Βασικό στοιχείο που τροφοδοτεί κεντρικά της τάση αυτή, είναι η βεβαιότητα που έχει διαχυθεί πλέον στις αγορές κεφαλαίου ότι αφού η Ευρωζώνη αποφάσισε να κρατήσει αυτή την στάση (ακύρωση του ενδεχόμενου grexit) για μία μικρή οικονομία όπως η ελληνική, είναι υποχρεωμένη να συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση και με τις μεγαλύτερες οικονομίες όπως η ισπανική και η ιταλική, η έξοδος των οποίων από το ευρώ θα είχε πολύ μεγαλύτερες συνέπειες…

Η “λογική” αυτή φαίνεται να επιστρέφει τώρα και να επηρεάζει με ένα δεύτερο κύμα θετικών προβλέψεων και την Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι οι προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες παραμένουν ανησυχητικές όσο αφορά το βάθος της ύφεσης και τις συνέπειές της στην κοινωνική συνοχή και την πολιτική σταθερότητα. Το επόμενο βήμα όπως αναφέρεται από παράγοντες της αγοράς κεφαλαίων είναι η αναβάθμιση και από τους άλλους οίκους αξιολόγησης και η επέκταση αυτής της αναβάθμισης στις ελληνικές τράπεζες οι οποίες μπαίνουν τώρα στον νέο κύκλο ανακεφαλαιοποίησης.

Πηγή: http://www.capital.gr/

Keywords
Τυχαία Θέματα