Η σοκολάτα "ασπίδα" για την καρδιά

Πολλοί τη συγκρίνουν με την ηδονή. Οι επιστήμονες μπορεί να γκρινιάζουν ότι προσφέρει μπόλικες θερμίδες, ωστόσο παραδέχονται πως βοηθά στην καλή διάθεση. Και τώρα ανακάλυψαν πως η αγαπημένη μικρών και μεγάλων σοκολάτα μπορεί να κάνει κι άλλα καλά στην υγεία μας. Η κατανάλωση σοκολάτας, λοιπόν, προστατεύει...

την καρδιά μας, καθώς διαπιστώθηκε πως μειώνει την αρτηριακή πίεση, ενώ παράλληλα βελτιώνει τη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος
και ρίχνει τα επίπεδα της ινσουλίνης στο αίμα.

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους σαράντα δύο μικρές μελέτες και προχώρησαν στη δική τους, η οποία δημοσιεύεται στην αμερικανική επιθεώρηση κλινικής διατροφολογίας. «Το μήνυμά μου είναι ότι αν αρέσει στους ανθρώπους η μαύρη σοκολάτα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να τρώνε λίγη αντικαθιστώντας άλλες τροφές. Μπορεί να κάνουν καλό στην υγεία τους» λέει χαρακτηριστικά η επικεφαλής των ερευνητών Λι Χούπερ της Ιατρικής Σχολής του Norwich στη Βρετανία.

Σε αντίθεση με προηγούμενες έρευνες, οι οποίες είχαν εστιάσει στην παρακολούθηση των καταναλωτών σοκολάτας και όχι στη σχέση αιτίου - αποτελέσματος, στο αν δηλαδή η σοκολάτα προκαλούσε αλλαγές στην υγεία, η νέα μελέτη εστίασε στις κλινικές δοκιμές. Οι ερευνητές πήραν εθελοντές, τους οποίους χώρισαν σε ομάδες. Αλλοι έτρωγαν σοκολάτα κι άλλοι όχι. Ετσι μπόρεσαν να μετρήσουν τις συνέπειες από την κατανάλωσή της στην αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη και άλλους παράγοντες που προκαλούν καρδιοπάθειες.

Αν και δεν είναι ξεκάθαρο γιατί η σοκολάτα ωφελεί, εκτιμάται πως αιτία είναι πιθανόν τα φλαβονοειδή που περιέχει. Το βέβαιο είναι πως βοηθά την καρδιά. Φυσικά -λένε οι ερευνητές- αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να πέσουμε με τα μούτρα στη σοκολάτα. Μπορεί έτσι να βοηθήσουμε την καρδιά, αλλά θα πάρουμε πολλά κιλά.

Συνέπεια αυτού θα είναι, βεβαίως, η καρδιά να χρειάζεται να δουλεύει πολύ περισσότερο, οπότε μάλλον θα έχουμε το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αμερικανοί ερευνητές που μελέτησαν την έρευνα των Βρετανών συναδέλφων τους συμφωνούν με τα συμπεράσματα, αλλά και με τις προειδοποιήσεις τους.

Espressonews.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα