Ιστορικό υψηλό για τις κινεζικές άμεσες ξένες επενδύσεις στο εξωτερικό

Οι κινεζικές ξένες άμεσες επενδύσεις (ΑΞΕ) προς άλλες χώρες κατέγραψαν ιστορικό υψηλό τον Δεκέμβριο του 2012, καταδεικνύοντας το αυξημένο ενδιαφέρον των κινεζικών εταιρειών για επενδύσεις στο εξωτερικό, αλλά και την εξισορρόπηση των διασυνοριακών κεφαλαιακών ροών της χώρας.

Η Κίνα ήταν ο μεγαλύτερος αποδέκτης ξένων άμεσων επενδύσεων παγκοσμίως κατά την διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας και τώρα αρχίζει να τις ανταποδίδει.

Το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε χθες ότι η αξία των άμεσων ξένων επενδύσεων εξαιρουμένων των επενδύσεων χρηματοπιστωτικού χαρακτήρα ανήλθε

σε 14,7 δισ. δολάρια το Δεκέμβριο και συνολικά στα 24,7 δισ. το τέταρτο τρίμηνο του 2012. Αντίστοιχα, το 2011 η αξία τους είχε ανέλθει σε 17,1 δισ. δολάρια το τρίτο τρίμηνο και 15,5 δισ. δολάρια το τέταρτο τρίμηνο.

Το ποσό των άμεσων ξένων επενδύσεων της Κίνας σε μηνιαίο και τριμηνιαίο επίπεδο είναι το υψηλότερο που έχει ανακοινώσει το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου από το 2009, όταν ξεκίνησε να δημοσιεύει οικονομικές πληροφορίες σε τριμηνιαία βάση και μηνιαία το 2010.

Ο Δεκέμβριος ήταν επίσης ο πρώτος μήνας κατά τον οποίο οι ΑΞΕ που προήλθαν από τη Κίνα υπερέβησαν τις εισερχόμενες ΑΞΕ στη Κίνα. Οι εισερχόμενες ΑΞΕ στη Κίνα τον Δεκέμβριο εξαιρουμένων των χρηματοπιστωτικών επενδύσεων ανήλθαν σε 11,7 δισ. δολάρια, ενώ τον Δεκέμβριο του 2011 ήταν 12,2 δισ. δολάρια.

Σε ολόκληρη την διάρκεια του 2012 οι εξερχόμενες κινεζικές ΑΞΕ ανήλθαν σε 77,2 δισ. δολάρια, από 60,1 δισ. δολάρια το 2011. Το 2005, ήταν μόλις 12 δισ. δολάρια. Οι εισερχόμενες ΑΞΕ το 2012 ανήλθαν σε 111,7 δισ. δολάρια, χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό των 116 δισ. δολαρίων του 2011.

Οικονομικοί αναλυτές σημειώνουν ότι η αύξηση του κόστους εργασίας και η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξής της έχουν καταστήσει την Κίνα λιγότερο ελκυστικό προορισμό για άμεσες ξένες επενδύσεις. Χώρες όπως το Βιετνάμ και η Ινδία έχουν εξελιχθεί πλέον στις αγορές που προτιμούν οι υποψήφιοι επενδυτές για να εγκαθιστούν παραγωγικές μονάδες χαμηλού κόστους, κυρίως λόγω των χαμηλών μισθών.

Την ίδια στιγμή, οι αρχές της Κίνας υποστηρίζουν τις επενδύσεις στο εξωτερικό από κινεζικές εταιρείες, στο πλαίσιο της πολιτικής που εφαρμόζει η Κίνα με στόχο την ανάπτυξη εθνικών επιχειρήσεων που θα μπορέσουν έτσι να ανταγωνίζονται τις δυτικές πολυεθνικές.

Παρότι δεν δόθηκε μια λεπτομερειακή ανάλυση για τους προορισμούς των κινεζικών ΑΞΕ, αν και προηγούμενες αναλύσεις κατεδείκνυαν ότι οι κινεζικές επενδύσεις κατανέμονται αναλογικά σε όλο τον κόσμο. Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου δήλωσε σήμερα ότι οι κινεζικές επενδύσεις στη Ρωσία, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία ήταν αυτές που αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό το 2012.

Η κινεζική κρατική πετρελαϊκή εταιρεία CNOOC εξαγόρασε την αμερικανοκαναδική εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου και πετρελαίου Nexen Inc έναντι 17,7 δισ. δολαρίων, συμφωνία που ήταν η μεγαλύτερη για το 2012 και ανακοινώθηκε το Δεκέμβριο. Πάντως η εξαγορά εκκρεμεί ακόμα να εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ.

Η αύξηση των κινεζικών ΑΞΕ είναι πιθανό να συμπεριλαμβάνει και ποσά που βγήκαν από τη χώρα στο πλαίσιο ενδεχόμενων προσπαθειών επιχειρήσεων ή πλουσίων Κινέζων να αποφύγουν τον έλεγχο από τις κινεζικές αρχές των κεφαλαιακών διαθεσίμων τους και τη φορολόγησή τους.

Οι Κινέζοι αντιμετωπίζουν ασφυκτικούς περιορισμούς σε ό,τι αφορά τη μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό σε περίπτωση που επιθυμούν να αγοράζουν πόρους, ακίνητα ή να προβαίνουν σε άμεσες επενδύσεις εταιρειών χωρίς ρητή έγκριση από το Υπουργείο Εμπορίου.

Τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters έδειξαν ότι οι εκροές χρηματικών ποσών επιταχύνθηκαν το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

The post Ιστορικό υψηλό για τις κινεζικές άμεσες ξένες επενδύσεις στο εξωτερικό appeared first on Enimerwsi.gr | Ειδήσεις 24/7.

Keywords
Τυχαία Θέματα