«Κρούουν τον κώδωνα» για τα δομικά υλικά

Φθηνά και μη πιστοποιημένα δομικά υλικά ενδέχεται να εισαχθούν στη χώρα μας, λόγω της βαθειάς κρίσης της ελληνικής οικονομίας, εάν δεν υπάρξει επαρκής εποπτεία και έλεγχος της αγοράς.

Τα παραπάνω επεσήμανε στη Θεσσαλονίκη ο...
πρόεδρος του ΤΕΕ Κ. Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ), Τάσος Κονακλίδης, ενώ πρόσθεσε ότι «σε εποχές όπως αυτή αυξάνεται γεωμετρικά ο κίνδυνος διάθεσης τέτοιων προϊόντων».

Σημείωσε δε, ότι γνωστή ελληνική τσιμεντοβιομηχανία
κατήγγειλε ήδη την εισαγωγή και διάθεση ενσακισμένου και χύδην τσιμέντου βουλγαρικής και τουρκικής προέλευσης, που δεν τηρεί προδιαγραφές, κανονισμούς και την ισχύουσα νομοθεσία.

21 κοινοποιημένοι φορείς πιστοποίησης στη Βουλγαρία, έξι στην Ελλάδα

Στο μεταξύ, στα δάχτυλα ενός χεριού μετριούνται, σχεδόν, οι ελληνικοί φορείς πιστοποίησης δομικών υλικών, που είναι διαπιστευμένοι και κοινοποιημένοι στην ΕΕ, γεγονός που δημιουργεί αμέσως προβλήματα και «ασυμμετρία μεταξύ των ζητούμενων της αγοράς και των ελεγκτών για την εποπτεία της», σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΒΒΕ, Νίκο Πέντζο.

Πρόσθεσε ότι, άρα, εκτός της υποστήριξης της οικοδομικής δραστηριότητας ευρύτερα στην Ελλάδα, προκύπτει επιτακτική ανάγκη υποστήριξης των διαπιστευμένων εργαστηρίων δοκιμών και φορέων πιστοποίησης.

Προβλήματα και στην ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων;

Εξάλλου, η μη υποχρέωση της σήμανσης CE και η ανεπαρκής εποπτεία της αγοράς, σε ό,τι αφορά τα συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης, ενδέχεται να δημιουργήσουν στο μέλλον προβλήματα και στην ενεργειακή αποδοτικότητα των κτηρίων και, κυρίως, στην ασφάλεια των κατασκευών και των χρηστών.

Την πεποίθηση αυτή εξέφρασε στην εκδήλωση ο Επιμελητής Συντονιστικής Επιτροπής για το Έτος 2010 του ΤΕΕ (Εποπτείας Αγοράς Προϊόντων Δομικών Κατασκευών), Ρ. Δρακούλης, με αφορμή την απότομη -όπως τη χαρακτήρισε- άνθιση της αγοράς εξωτερικής θερμομόνωσης.
Μέχρι σήμερα, 20 δομικά υλικά έχουν ήδη ενταχθεί στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) Εποπτείας Αγοράς της ΓΓΒ, κάτι που σημαίνει ότι περνούν από φυσικό και δειγματοληπτικό έλεγχο, βάσει ευρωπαϊκών προτύπων και συγκεκριμένων εντύπων για κάθε υλικό.

Σχετικά με τους προληπτικούς ελέγχους εισαγωγής τσιμέντου, από 10/5/2010 μέχρι το τέλος έτους, η υπηρεσία διενήργησε 100 προληπτικούς ελέγχους (σήμανσης CE και λοιπών πιστοποιητικών), που αφορούν εισαγωγές από Τρίτες χώρες.
Keywords
Τυχαία Θέματα