Ο τρόπος ζωής μας απειλεί τους ανθρώπους και το περιβάλλον

Μέχρι τώρα όλες οι αναφορές γίνονταν γύρω από επιμέρους οικολογικά συστήματα, τώρα όμως οι ανάγκες έχουν αλλάξει και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στις 5 Ιουνίου, τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις, η WWF Ελλάς, το Δίκτυο Μεσόγειος SOS και η Greenpeace μιλούν στο ΑΜΠΕ και...

εστιάζουν το πρόβλημα
στον τρόπο ζωής και οργάνωσης των αναπτυγμένων χωρών ενώ προτείνουν μία ανάπτυξη συμβατή με το περιβάλλον.

Η οικονομική κρίση έχει άμεση επίπτωση τόσο στις κοινωνικές δομές, όσο και στο περιβάλλον. Από τη μία το σχήμα παραγωγής και κατανάλωσης που ακολουθείται, απαιτεί όλο και περισσότερη εξόρυξη φυσικών πόρων, γεμίζει τον πλανήτη με χιλιάδες τόνους σκουπιδιών, αυξάνει τους ρίπους, συντελεί στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη. Από την άλλη, οι οικονομικά πιο πλούσιες χώρες προκαλούν την μεγαλύτερη μόλυνση στον πλανήτη, εις βάρος των φτωχότερων, που με τις μικρής κλίμακας υποδομές τους δεν επηρεάζουν ιδιαίτερα το περιβάλλον. Επιπλέον, οι αναπτυγμένες χώρες με τις αυξημένες τους ανάγκες, εκμεταλλεύονται όλο και περισσότερο για δικό τους όφελος τους φυσικούς πόρους και τα εδάφη των υπόλοιπων χωρών.

Η έκθεση «Ζωντανός Πλανήτης 2012», της WWF, που συντάσσεται κάθε δύο χρόνια αποκαλύπτει πως οι πιο πλούσιες χώρες καταστρέφουν περιβαλλοντικά τη γη, καθώς οι οικονομίες των αναπτυγμένων κρατών έχουν κατά μέσο όρο πέντε φορές μεγαλύτερο οικολογικό αποτύπωμα από τις φτωχές, όπου το παραγωγικό μοντέλο είναι περιορισμένο, γεγονός που «ισορροπεί» την κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο οριακά. Στην ουσία, αυτοί που σώζουν τον πλανήτη είναι οι φτωχές χώρες.

Με τον όρο «οικολογικό αποτύπωμα» εκφράζεται ο βαθμός στον οποίο τα ανθρώπινα είδη καταναλώνουν τους πόρους της γης. Αναφέρεται στην έκταση παραγωγικής γης, πόσιμου νερού και θάλασσας που είναι απαραίτητα για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών σε τροφή, ενέργεια, νερό και πρώτες ύλες συνυπολογίζοντας τις εκπομπές ρύπων και την έκταση που χρειάζεται για την απόθεση των απορριμμάτων.

Η έκθεση της WWF διαπιστώνει πως οι τεράστιες πιέσεις που ασκούνται από τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες του αναπτυγμένου κόσμου, θέτουν σε κίνδυνο τη βιοποικιλότητα του πλανήτη και απειλούν την υγεία, την ασφάλεια και την ευημερία των ανθρώπων. H έκθεση εξετάζει την υγεία των οικοσυστημάτων, των ειδών χλωρίδας και πανίδας, των φυσικών πόρων και πώς αυτή επηρεάζεται τόσο από τον τρόπο ζωής, όσο και από την οικονομική δραστηριότητα του πολιτισμού (βιομηχανία, παραγωγή ενέργειας κλπ) παρακολουθώντας 9.000 πληθυσμούς σε περισσότερα από 2.600 είδη. Από το 1970 έως σήμερα καταγράφεται μείωση των ειδών κατά σχεδόν 30%, με τα τροπικά είδη να έχουν δεχτεί το ισχυρότερο πλήγμα, 60% μείωση σε λιγότερο από 40 χρόνια. Ταυτόχρονα, ο δείκτης του οικολογικού αποτυπώματος προειδοποιεί ότι οι απαιτήσεις σε φυσικούς πόρους είναι πλέον μη βιώσιμες. Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία είναι από το 2008, γιατί πολλές χώρες δεν είχαν τελικές διαθ
Keywords
Τυχαία Θέματα