Πέρασε το πρώτο κρίσιμο τεστ η Κύπρος με το άνοιγμα των τραπεζών

Ούτε κραυγές, ούτε ξύλο, ούτε λιποθυμίες… Οι κύπριοι περίμεναν υπομονετικά με πλήρη τάξη έξω από τις τράπεζες που άνοιξαν το μεσημέρι μετά 14μέρες, και χωρίς ένταση και πανικό εξυπηρετήθηκαν μέχρι τις 6 το απόγευμα, χωρίς να «ανοίξει ρουθούνι». Το θέαμα ήσυχων ανθρώπων δεν αποζημίωσε τους εκατοντάδες ξένους φωτογράφους, κινηματογραφιστές και δημοσιογράφους, που είχαν πάρει θέσεις από νωρίς το πρωί έξω από τα κεντρικά υποκαταστήματα των τραπεζών

σε όλη τη Κύπρο. Οι εκκλήσεις κυβέρνησης και κεντρικής τράπεζας για επίδειξη ψυχραιμίας εισακούστηκαν και έτσι οι ουρές ήταν μικρές και η εξυπηρέτηση γρήγορη. Μετά τις 2 το απόγευμα δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου ουρές έξω από τις τράπεζες και όλα θύμιζαν μια συνηθισμένη εργάσιμη μέρα. Αυτοί που έπιασαν «στασίδι» έξω από τις τράπεζες ήταν κυρίως οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι τις προηγούμενες μέρες ξέμειναν από μετρητά αφού οι περισσότεροι δεν διαθέτουν πιστωτικές κάρτες.Οι υπόλοιποι δεν είχαν και πολλά να κάνουν στις τράπεζες αφού οι περιοριστικοί όροι που επιβλήθηκαν με το διάταγμα του υπουργού οικονομικών δεν άφηναν και πολλά περιθώρια για συναλλαγές. Όσοι ήθελαν να κάνουν αναλήψεις, προτίμησαν τις ΑΤΜ, οι οποίες έδιναν χρήματα μέχρι 300 ευρώ. Το ποσόν αυτό διατίθεται στους πελάτες των τραπεζών (αν έχουν βεβαίως το σχετικό απόθεμα στους λογαριασμούς τους) σωρευτικά. Δηλαδή, κάποιος που σήμερα δεν πήρε 300 ευρώ, αύριο μπορεί να πάρει 600.

Αστυνομικός κλοιόςΗ παρουσία της αστυνομίας ήταν έντονη σε όλους τους δρόμους της κυπριακής πρωτεύουσας και των άλλων μεγάλων πόλεων και δεν χρειάστηκε να επέμβει παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις που δεν είχαν να κάνουν με αυτή καθαυτή τη λειτουργία των τραπεζών. Σε μια περίπτωση, γάλλος υπήκοος έβγαλε μια τουρκική σημαία έξω από υποκατάστημα της Λαϊκής Τράπεζας στο κέντρο της Λευκωσίας, και την ανέμιζε μπροστά στους ανθρώπους που περίμεναν στην ουρά. Αν δεν επενέβαινε άμεσα η αστυνομία ο γάλλος μάλλον θα είχε σοβαρό πρόβλημα και κανείς δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί τη σωματική του ακεραιότητα. Σε μια άλλη περίπτωση ανακαλύφθηκε ύποπτη τσάντα στην Κεντρική Τράπεζα, η οποία εκκενώθηκε και η αστυνομία έκανε έρευνες με πυροτεχνουργούς και ανιχνευτικούς σκύλους. Και σε αυτή την περίπτωση δεν προέκυψε τίποτα το ανησυχητικό, αφού την τσάντα που περιείχε κάποια προσωπικά αντικείμενα την είχε ξεχάσει κάποιος υπάλληλος.

Ικανοποίηση ΑναστασιάδηΟ Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ενημερωνόταν συνεχώς για την κατάσταση έξω από τις τράπεζες αφού ήταν το πρώτο τεστ ψυχραιμίας των πολιτών. Εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ωριμότητα που επεδείχθη σημειώνοντας πως «με τη στάση του ο λαός μας αποδεικνύει ότι, όχι μόνο θέλουμε αλλά και μπορούμε και θα πετύχουμε να βγάλουμε τη χώρα μας από τη δύσκολη θέση στην οποία έχει βρεθεί».

Παγωμένη αγοράΤο γεγονός ότι λειτούργησαν οι τράπεζες χωρίς προβλήματα λειτούργησε κυρίως προς την κατεύθυνση θετικής ψυχολογίας, αλλά επί της ουσίας δεν έχει αλλάξει τίποτα στο μαύρο σκηνικό που στήθηκε με την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup. Οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων δυσκολεύουν σημαντικά τους επιχειρηματίες και τους εμπορευόμενους, οι οποίοι ουσιαστικά μπορούν να κινηθούν μόνο με μετρητά, αφού οι επιταγές δεν γίνονται δεκτές και δεν εξαργυρώνονται.Οι περιπτεριούχοι απηύθηναν έκκληση στους προμηθευτές να κάνουν δεκτές επιταγές, καθώς δεν υπάρχει ρευστό για προμήθειες. Οι υπόλοιποι εμπορευόμενοι για να μπορέσουν να διεκπεραιώσουν συναλλαγές απαιτείται να μπουν σε έναν γραφειοκρατικό κυκεώνα που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την ήδη δύσκολη κατάσταση.Είναι προφανές ότι τα καταστήματα που δεν εμπορεύονται ήδη πρώτης ανάγκης, δεν είδαν πελάτες να περνάνε το κατώφλι τους. Ο λόγος είναι η έλλειψη μετρητών αλλά και η ανασφάλεια που έχει δημιουργηθεί και δεν συμβάλλει την κατανάλωση.

Αρχίζουν δύσκολα Μισθοί, συντάξεις και επιδόματα, στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα δεν πρόκειται να καταβληθούν στο τέλος του μηνός αλλά θα υπάρξουν μικρές ή μεγάλες καθυστερήσεις. Στο Δημόσιο τομέα υπολογίζεται ότι οι υπάλληλοι, οι συνταξιούχοι και οι δικαιούχοι επιδομάτων θα πληρωθούν από τις 2 έως τις 5 Απριλίου. Στον ιδιωτικό τομέα το τοπίο παραμένει θολό, αφού είναι άγνωστο πόσοι εργοδότες είναι σε θέση να καταβάλλουν μισθούς. Το πάγωμα όλων των τραπεζικών λογαριασμών άνω των 100.000 ευρώ στη Λαϊκή και την Τράπεζα Κύπρου ουσιαστικά οδηγεί πολλούς από αυτούς σε οικονομική ασφυξία και τις επόμενες ημέρες αναμένεται βροχή από λουκέτα σε επιχειρήσεις και τσουνάμι απολύσεων.Παράλληλα η κυβέρνηση με την τρόικα συζητούν τις περικοπές μισθών και συντάξεων στον δημόσιο τομέα έως και 25% με περιορισμό και πολλών άλλων λειτουργικών εξόδων της κρατικής μηχανής, χωρίς να αποκλείεται και η μείωση προσωπικού.

Δια του παραδείγματοςΟ Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θέλοντας να δώσει το καλό παράδειγμα προχώρησε αυτοβούλως σε μείωση του μισθού του κατά 25% ενώ μειώνονται ταυτόχρονα και οι μισθοί όλων των υπουργών κατά 20%. Θα ακολουθήσει κούρεμα της τάξης του 20% και στους μισθούς όλων των αξιωματούχων του κράτος και «μαχαίρι» στα κάθε φύσεως επιδόματα που φουσκώνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, προκαλώντας ταυτόχρονα το αίσθημα της κοινής γνώμης.

Έρευνα για όλουςΤρεις πρώην ανώτεροι δικαστικοί έχουνδιοριστεί από το υπουργικό συμβούλιο ως ερευνητική επιτροπή για να εξετάσει και να εντοπίσει ευθύνες για την κατάρρευση της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος. Η έρευνα αφορά τους πάντες ακόμα και τον νυν και τον τέως πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αν προκύψουν στοιχεία για διάπραξη ποινικών αδικημάτων, οι υποθέσεις θα πάνε στον γενικό Εισαγγελέα για άσκηση ποινικών διώξεων.

Μαντάρα με τις μετοχέςΗ Αρχιεπισκοπή Κύπρου προσέφυγε στο Δικαστήριο και ζήτησε την έκδοση προσωρινού διατάγματος ακύρωσης της απόφασης του διοικητή της κεντρικής τράπεζας ο οποίος κατάργησε με συνοπτικές διαδικασίες όλους τους μετόχους της Τράπεζας Κύπρου, δημεύοντας ουσιαστικά τις μετοχές τους. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου εξέδωσε προσωρινό απαγορευτικό διάταγμα με ισχύ έως τις 5/4/2013 που είτε θα εκδικαστεί η υπόθεση είτε η Κεντρική Τράπεζα θα ακυρώσει μόνη της την απόφαση που έλαβε.

Μένει μέχρι να φύγειΗ ολομέλεια της κυπριακής Βουλής ετοίμασε σχέδιο απόφασης με την οποία επρόκειτο να ζητηθεί από τον Διοικητή της κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη να παραιτηθεί, διαφορετικά θα έπρεπε να αναλάβει πρωτοβουλία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να τον παύσει. Τελικώς αποφασίστηκε το σχέδιο να μην πάει σε ψηφοφορία και να επανέλθει στην ολομέλεια αργότερα. Κυβέρνηση και Βουλή θεωρούν καταστροφικούς τους χειρισμούς του κ. Δημητριάδη και χαρακτηρίζουν την παραμονή του στο τιμόνι της Κεντρικής Τράπεζας επικίνδυνη.

The post Πέρασε το πρώτο κρίσιμο τεστ η Κύπρος με το άνοιγμα των τραπεζών appeared first on Enimerwsi.gr: Ειδήσεις 24/7 από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα