Περπάτησε μετά από 4 χρόνια!

Τον γύρο του κόσμου έχει κάνει η είδηση ενός 25χρονου παραπληγικού -θύμα τροχαίου- ο οποίος κατόρθωσε να σταθεί όρθιος και να κάνει κάποια βήματα σε μια θεραπεία που περιλαμβάνει...
την διέγερση με ηλεκτρισμό της σπονδυλικής του στήλης.

Μετά από πέντε χρόνια που ήταν καθηλωμένος στο αναπηρικό καρότσι, ο 25χρονος Ρομπ Σάμερς, πρώην παίκτης του μπέιζμπολ, μπορεί πλέον να κινεί τους γοφούς, τα γόνατα, τους αστραγάλους και τα δάκτυλα των ποδιών. Επίσης, αυτό σημαίνει
ότι έχει αποκατασταθεί μερικώς η λειτουργία της ουροδόχου κύστης και η σεξουαλική του λειτουργία.

« Αυτοί οι άνθρωποι έχουν μια τεράστια ευκαιρία βελτίωσης των καθημερινών τους λειτουργιών ωστόσο, έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας», υπογραμμίζει η Σούζαν Χαρκέμα από το Πανεπιστήμιο του Λούιβιλ στο Κεντάκι. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Lancet.

Ο Σάμερς υποβλήθηκε σε συνεχή και απευθείας ηλεκτρική διέγερση του κάτω τμήματος της σπονδυλικής στήλης, σε μια διαδικασία που μιμείται τα σήματα, τα οποία στέλνει υπό κανονικές συνθήκες ο εγκέφαλος για να προκαλέσει την κίνηση. Οι ερευνητές επί δύο χρόνια «εκπαίδευαν» το νευρωνικό δίκτυο της σπονδυλικής στήλης του 25χρονου για να «παράγει» κινήσεις των μυών και μετά από αυτό εμφύτευσαν με χειρουργική επέμβαση ένα μηχάνημα ηλεκτρικής διέγερσης στην πλάτη του.

Ο Σάμερς δήλωσε χαρακτηριστικά πως αυτή η θεραπεία άλλαξε τη ζωή του: «Για κάποιον σαν εμένα που για τέσσερα χρόνια δεν μπορούσα να κινήσω ούτε το δάκτυλο του ποδιού μου, το να έχει την δυνατότητα να στέκεται είναι ένα μοναδικό συναίσθημα. Η φυσική μου κατάσταση και ο μυϊκός μου τόνος βελτιώθηκαν τόσο πολύ που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πιστεύουν ότι είμαι παράλυτος».
Keywords
Τυχαία Θέματα