Πρόταση "συγκυβέρνησης" στην συνάντηση των πολιτικών αρχηγών;

Και πρόταση «συγκυβέρνησης» φέρεται να εξετάζει ο πρωθυπουργός για την αυριανή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου...
να εξασφαλισθεί η συναίνεση, από τα κόμματα της Κεντροδεξιάς τουλάχιστον!

Στην κυριολεξία πάντως δεν θα πρόκειται για «συγκυβέρνηση», αλλά για πρόταση υπόδειξης από τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ πολιτικών προσώπων που θα ήθελαν τα ίδια κόμματα να συμμετάσχουν για λόγους «εθνικής ανάγκης» στο υπουργικό συμβούλιο, μετά από έναν ανασχηματισμό. Κυβέρνηση
όμως θα παραμείνει το ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός ο κ. Γ. Παπανδρέου, καθώς ούτε απώλεια της δεδηλωμένης υπάρχει ούτε πρόθεση της κυβέρνησης, υπό τις παρούσες συνθήκες τουλάχιστον, να παραιτηθεί.

Αυτό ακριβώς όμως είναι το «λεπτό σημείο» στο οποίο φαίνεται να μην συναινεί σύμφωνα με πληροφορίες η ΝΔ, καθώς θεωρεί «παγίδα» περισσότερο παρά «ευκαιρία» την συγκεκριμένη πρόταση. « Δεν θα χορέψω το ταγκό του θανάτου με τον Γιώργο» είναι το μήνυμα που στέλνει ο παλιός του συμφοιτητής Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος πλην απροόπτου δεν θα «συγκινηθεί» από τις επικλήσεις συναίνεσης και δεν θα δεχθεί να αναλάβει μέρος της κυβερνητικής φθοράς.

Αλλά αυτή τη φορά, ο ισχυρισμός από τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, ότι ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε την πρόταση «συνευθύνης» της αντιπολίτευσης, στη συνάντηση τους πριν λίγες ημέρες, ενδέχεται να αποδειχθεί ότι δεν ήταν «φραστικό πυροτέχνημα», καθώς η κυβέρνηση εξετάζει όντως το συγκεκριμένο ενδεχόμενο. Το ερώτημα βέβαια είναι, εάν ο κ. Καρατζαφέρης, σε περίπτωση που πει τελικά το «όχι» ο κ. Σαμαράς σε μια τέτοια πρόταση, θα επιμείνει να προτείνει μόνος του ή μαζί με την κ. Μπακογιάννη έστω υπουργούς της εμπιστοσύνης του.

Ερώτημα επίσης είναι εάν ο κ. Παπανδρέου αντιλαμβανόμενος την αρνητική στάση της ΝΔ, καταθέσει τελικά αύριο την συγκεκριμένη πρότασή του ή θα πατήσει «φρένο». Εάν τελικά την καταθέσει όμως και εισπράξει άρνηση, δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθεί το plan B. Που δεν αποκλείεται να σημαίνει κάλπη, είτε για δημοψήφισμα είτε για κοινοβουλευτικές εκλογές, με παράλληλη καταγγελία της στάσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το πιο light ενδεχόμενο πάντως είναι ένας ανασχηματισμός που θα σημάνει την είσοδο αρκετών τεχνοκρατών στην κυβέρνηση.
Keywords
Τυχαία Θέματα