Ψάχνουν να βρουν χρήματα για το επίδομα

Ρεπορτάζ: Μαυρούλη Αργυρώ

Σοβαρά προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν στην καταβολή του επιδόματος ανεργίας στους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους με αποτέλεσμα να βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα. Χθες πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους των ταμείων ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ αλλά και του ΟΑΕΔ, υπό τον υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ιωάννη Βρούτση, ωστόσο δεν καθορίστηκαν

οι όροι και οι προϋποθέσεις για την καταβολή του επιδόματος.

Ο κ. Βρούτσης επανέλαβε ότι πρόθεση του είναι η κατάβολή του εντός του πρώτου τριμήνου του έτους, όμως έως τώρα δεν έχει καθοριστεί ο φορέας που θα το δίνει. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να γίνει και τροποποίηση του υπάρχοντος νόμου, ώστε τους δικαιούχους για την λήψη του επιδόματος να τους ορίζει το εκάστοτε ταμείο και η πίστωση των λογαριασμών να γίνεται μέσω του ΟΑΕΔ.

Παράλληλα, η διοίκηση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών επανέλαβε ότι από τα περίπου 100 εκατ. ευρώ που βρίσκονται λογιστικά συγκεντρωμένα σε ειδικό λογαριασμό, σημαντικό μέρος αυτών έχουν χρησιμοποιηθεί για την καταβολή συντάξεων.

Σημειώνεται ότι οι ενεργοί ασφαλισμένοι των παραπάνω ασφαλιστικών ταμείων, σύμφωνα με τον Νόμο 3986 του 2011, καταβάλλουν επιπλέον το μήνα 10 ευρώ στις ασφαλιστικές τους εισφορές, προκειμένου να λάβουν επίδομα ανεργίας οι συνάδελφοι τους που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης στην αγορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διάρκεια λήψης του θα έχει άμεση συνάρτηση με το χρονικό διάστημα καταβολής ασφαλιστικών εισφορών. Προς το παρόν εξετάζεται το κατώτατο βοήθημα να είναι έως 360 ευρώ το μήνα και να καταβάλλεται τουλάχιστον για ένα τρίμηνο. Το ποσό του επιδόματος και ο χρόνος καταβολής θα αυξάνονται, φτάνοντας κλιμακωτά έως τα 3.600 ευρώ και τους 12 μήνες.

Εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να πραγματοποιηθούν και νέες συσκέψεις με στόχο να βρεθεί η χρυσή τομή και να δοθεί ένα βοήθημα σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που λόγω της κρίσης έβαλαν λουκέτο και αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις καθώς δεν λαμβάνουν κάποιο βοήθημα.

The post Ψάχνουν να βρουν χρήματα για το επίδομα appeared first on Enimerwsi.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα