Σχολεία σε πολυκατοικίες και υπόγεια

Εικόνες πρωτοφανείς για τα ελληνικά δεδομένα περιγράφουν βρεφονηπιαγωγοί που αυτές τις ημέρες έχουν αποφασίσει να παραμείνουν μακριά από τα καθήκοντά τους, σαν ένδειξη διαμαρτυρίας για την αύξηση του ωραρίου στο δημόσιο, μετά από απόφαση της κυβέρνησης.

Βρέφη και νήπια κάνουν το μάθημά τους σε...
πολυκατοικίες, κτήρια χωρίς αυλές, αίθουσες χωρίς παράθυρα, με προσωπικό που όχι μόνο δεν επαρκεί, αλλά καλείται τώρα να εργαστεί καθημερινό οκτάωρο, ενώ την ίδια στιγμή, συνάδελφοί τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες απολαμβάνουν περισσότερα προνόμια, όπως ένα φυσιολογικό περιβάλλον, με λιγότερες
ώρες εργασίας.

Τα απογοητευτικά στοιχεία παρουσίασε το απόγευμα της Δευτέρας, η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Βρεφονηπιαγωγών ΤΕΙ Ευαγγελία Καλαϊτζή, με αφορμή την απεργία που κρατά κλειστούς τους παιδικούς σταθμούς.

Το παιδαγωγικό προσωπικό στους 2.400 δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς διαμαρτύρεται ενάντια στην πρόθεση του υπουργείου Εσωτερικών να εντάξει το συγκεκριμένο κλάδο του Δημοσίου σε εκείνους όπου το ωράριο αυξάνεται στις 40 ώρες εβδομαδιαίως.

Για άλλους κλάδους δημοσίων υπαλλήλων, η αύξηση αυτή σημαίνει μισή ώρα την ημέρα παραπάνω (εργάζονται τώρα 37,5 ώρες), αλλά για το παιδαγωγικό προσωπικό ίσχυε ωράριο 30 ωρών λόγω των ειδικών απαιτήσεων της εργασίας κοντά σε παιδιά.

Από την αύξηση, εξάλλου, εξαιρούνται οι εκπαιδευτικοί σε πρωτοβάθμια - δευτεροβάθμια εκπαίδευση που υπάγονται στο υπουργείο Παιδείας.

Η κ. Καλαϊτζή τόνισε στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία": "Είναι αδιανόητο με την αύξηση που επιχειρείται όχι να εφαρμόσει προγράμματα πολυπολιτισμικής, κοινωνικής, κυκλοφοριακής αγωγής με προμαθηματικά, ασκήσεις προγραφής, προανάγνωσης, αλλά πλέον οι παιδαγωγοί δεν θα είναι σε θέση να διαφυλάξουν τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών".

Οι πραγματικές συνθήκες που επικρατούν στους παιδικούς σταθμούς σήμερα, είναι οι εξής:

* Το 68% των σταθμών έχουν ελλείψεις σε προσωπικό, ενώ το 84% των τμημάτων (κάθε σταθμός μπορεί να έχει πολλά τμήματα) έχει υπεράριθμα παιδιά.

* Η αναλογία στα βρεφικά τμήματα (8 μηνών-2,5 ετών) θα έπρεπε να είναι ένας παιδαγωγός ανά τρία παιδιά και είναι ένας προς επτά.

* Η αναλογία στα νηπιακά (2,5-5 ετών) είναι ένας παιδαγωγός ανά 12 παιδιά και είναι ένας προς 30.

* Στο σύνολο των 9.000 παιδαγωγών, το 52% είναι συμβασιούχοι, ενώ ήταν 32% προ δεκαετίας. Με την απειλή του οκταώρου, οι συμβασιούχοι αναμένεται να αυξηθούν και να εναλλάσσονται κάθε χρονιά, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου Ραγκούση. Τα σχολεία εξελίσσονται σε κέντρα διερχομένων εργαζομένων κόντρα στις παιδαγωγικές απαιτήσεις για σταθερότητα στα πρόσωπα.

Ακόμη πιο σκοτεινή είναι η εικόνα στην πλευρά των κτηριακών εγκαταστάσεων που φιλοξενούν τους βρεφονηπιακούς σταθμούς:

* Το 72% δεν διαθέτει αύλειο χώρο.

* Στο 32% υπάρχουν αίθουσες χωρίς παράθυρα.

* Το 26% λειτουργεί μέσα σε πολυκατοικίες (το ποσοστό είν
Keywords
Τυχαία Θέματα