Σκέψεις για την προσεχή αναθεώρηση του Συντάγματος

Άρθρο του κ. Σωτήρη Κούβελα, πρώην υπουργού της Ν.Δ.

Όλες οι πολιτικές δυνάμεις διακηρύσσουν την ανάγκη συνταγματικής αναθεώρησης. Στο παρελθόν εκδηλώθηκαν κατ’ επανάληψη παρόμοιες προθέσεις. Αναθεωρήσεις όμως επωφελείς δεν έγιναν. Ας ελπίσουμε ότι τώρα θα γίνουν, αφού άλλωστε η κακοδαιμονία μας αποδόθηκε, εν πολλοίς, σε «συνταγματικές αγκυλώσεις».

Πιστεύω ότι η αναθεώρηση πρέπει να επιδιώξει κυρίως:

• Την ανόθευτη λειτουργία του Δημοκρατικού Πολιτεύματος, που σήμερα είναι κράτος του Πρωθυπουργού, ο οποίος ελέγχει απολύτως τη βουλή,

το κυβερνών κόμμα και τη δημόσια διοίκηση, και εν πολλοίς τη δικαιοσύνη. Το γραφείο του Πρωθυπουργού κυβερνάει την Ελλάδα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει καμία εξουσία.

• Να προστατεύσει το δημόσιο χρήμα από τους ανίκανους και τους φαύλους.

• Να συμβάλει δραστικά στην αποτελεσματική λειτουργία του κράτους με περιορισμό γραφειοκρατίας, πολυνομίας και διαφθοράς.

• Να επιδιώξει την αποτελεσματική λειτουργία της δικαιοσύνης που σήμερα έχει παραλύσει.

Σημειώνω ενδεικτικά απαραίτητες, κατά τη γνώμη μου, τροποποιήσεις στο Σύνταγμα:

1. Να εξετασθεί η σκοπιμότητα δημιουργίας 100μελους Γερουσίας ώστε να περιορισθεί η κυβερνητική κυριαρχία επί της νομοθετικής λειτουργίας, με παράλληλο περιορισμό του αριθμού των βουλευτών σε 200.

2. Εάν δημιουργηθεί Γερουσία, ο Πρόεδρος να εκλέγεται από τα δύο νομοθετικά σώματα και οι εξουσίες του να ενισχυθούν εν μέρει. Αν δεν δημιουργηθεί Γερουσία να εξετασθεί η δραστική ενίσχυση της προεδρικής εξουσίας και η απευθείας εκλογή του από το λαό.

3. Οι ευθύνες των υπουργών, βουλευτών και το πόθεν έσχες να προσδιορισθούν όπως προβλέπει το αυστηρότερο από τα Συντάγματα της Ε.Ε.

4. Να προβλεφθεί η οντότητα των κομμάτων που σήμερα είναι άγνωστη στη νομοθεσία μας. Να καθιερωθεί η δημοκρατική οργάνωση και ο τρόπος χρηματοδότησής τους.

5. Να αρθεί η απαγόρευση μη κρατικών Πανεπιστημίων. Να προσδιορισθούν οι όροι για ίδρυση και λειτουργία τους.

6. Οι νόμοι, ανά κατηγορία, να έχουν ένα ελάχιστο χρόνο ισχύος, όπως προβλέπει το Σύνταγμα 5 χρόνια για νέα τροποποίηση του.

7. Να επιβληθεί κωδικοποίηση της νομοθεσίας, για να μη χανόμαστε στο λαβύρινθο της πολυνομίας.

8. Να απελευθερωθεί η δικαιοσύνη από την κυβερνητική κηδεμονία.

9. Να επιβληθούν ανώτατα χρονικά όρια για αναβολές εκδίκασης και για έκδοση δικαστικών αποφάσεων.

10. Να προβλεφθεί ο θεσμός της διαιτησίας για την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων.

11. Να απαγορεύεται σε διαχειριστές δημοσίου χρήματος η υποψηφιότητα βουλευτή, περιφερειάρχη, δημάρχου.

12. Να καθιερωθούν κρίσεις και βάση αυτών προαγωγές στους δημοσίους υπαλλήλους. Να προβλεφθεί μπόνους μόνο σε υπαλλήλους με αυξημένη παραγωγικότητα.

13. Να προβλεφθεί θεσμός δημοψηφισμάτων, στα πρότυπα άλλων δημοκρατικών χωρών.

14. Να προβλεφθεί δυνατότητα δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία.

15. Να υποχρεωθεί η κυβέρνηση στην προώθηση και διεκδίκηση εθνικών επιδιώξεων, όπως πχ το Γερμανικό χρέος, η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και της υφαλοκρηπίδας της χώρας κτλ.

Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία αναθεώρησης (Άρθρο 110 Σ), η παρούσα βουλή προσδιορίζει τις προς αναθεώρηση διατάξεις και η επόμενη διαμορφώνει τις νέες.

Σε μία τουλάχιστον από αυτές τις διαδικασίες απαιτείται πλειοψηφία των 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών, ενώ στην άλλη αρκεί πλειοψηφία του 50% συν μία ψήφος. Είναι σημαντικό, λοιπόν, οι προς αναθεώρηση διατάξεις να συγκεντρώσουν τώρα 180 ψήφους. Είναι εύκολο να γίνει, αφού όλοι μιλούν σήμερα για αναθεώρηση και το μόνο που μένει να συμφωνήσουν είναι τι θα αλλάξει. Στην επόμενη βουλή, είναι πιο δύσκολο να συμφωνήσουν πώς θα αλλάξει, αλλά αρκούν 50% και μία ψήφος. Αν δεν επιτευχθούν σήμερα οι 180, η αναθεώρηση θα μείνει στην απόπειρα, όπως έγινε και στο παρελθόν.

The post Σκέψεις για την προσεχή αναθεώρηση του Συντάγματος appeared first on Enimerwsi.gr | Ειδήσεις 24/7.

Keywords
Τυχαία Θέματα