Στα κυπριακά κόμματα, το νομοσχέδιο για το «κούρεμα» των καταθέσεων

Στα χέρια των κυπριακών κοινοβουλευτικών κομμάτων βρίσκεται το νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων, που καλείται να ψηφίσει σε νόμο εκτάκτως η Βουλή των Αντιπροσώπων, την Κυριακή. Το νομοσχέδιο έχει τον εξής τίτλο: «Ο περί τέλους των καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα νόμος του 2013».

Σκοπός του νομοσχεδίου, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, είναι η θέσπιση νομοθεσίας για τέλος επί των καταθέσεων που κατέχουν

φυσικά και νομικά πρόσωπα σε πιστωτικά ιδρύματα στη Δημοκρατία, που ανέρχεται για κάθε ευρώ καταθέσεως μέχρι 100.000 ευρώ σε πιστωτικά ιδρύματα στη Δημοκρατία την 17ην Μαρτίου 2013, στο 6,75%, και για κάθε ευρώ πάνω από εκατό χιλιάδες στο 9,99%. Το τέλος θα μεταφέρεται σε ειδικό λογαριασμό στο κάθε πιστωτικό ίδρυμα, επ’ ονόματι της Δημοκρατίας και θα διατίθεται μετά από Διάταγμα του Υπουργού Οικονομικών για σκοπούς διάσωσης και ανακεφαλαιοποίησης του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Όπως αναφέρει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι έναντι του τέλους, διατίθενται στους καταθέτες, μετοχές πιστωτικών ιδρυμάτων στη Δημοκρατία, οι όροι της διάθεσης των οποίων, καθορίζονται με Διάταγμα του Υπουργού Οικονομικών.

Παράλληλα, στο νομοσχέδιο γίνεται λόγος για ανάγκη διασφάλισης της χρηματοοικονομικής σταθερότητας και αποφυγής κλυδωνισμών με απρόβλεπτες κοινωνικοοικονομικές προεκτάσεις και διασφάλισης της βιωσιμότητας και της απρόσκοπτης λειτουργίας των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Κρίσιμη σύσκεψη με αρχηγούς κομμάτων

Σύσκεψη κάλεσε, το βράδυ του Σαββάτου, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, με σκοπό την ενημέρωσή τους για όσα έγιναν στο Eurogroup της Παρασκευής.

Παρόντες στη σύσκεψη ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης, ο υποδιοικητής της Κεντρικής Σπύρος Σταυρινάκης, ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, ο υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Τάσσος Μητσόπουλος, ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.

Από πλευράς των κομμάτων: Αβέρωφ Νεοφύτου και Άντρος Κυπριανού εκ μέρους ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ αντίστοιχα, ο Μάριος Καρογιάνα από το ΔΗΚΟ, ο Μαρίνος Σιζόπουλος από την ΕΔΕΚ,ο Δημήτρης Συλλούρης από το ΕΥΡΩΚΟ και ο Άδωνης Γιάγκου από το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος κ. Αναστασιάδης θα συναντηθεί αργότερα και με τις διοικήσεις των τραπεζών και των συνεργατικών ιδρυμάτων.

The post Στα κυπριακά κόμματα, το νομοσχέδιο για το «κούρεμα» των καταθέσεων appeared first on Ειδήσεις 24/7 από την Ελλάδα και τον Κόσμο | Enimerwsi.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα