"Συμφωνία ή χρεοκοπία"

Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο θα μπορούσε να είχε τίτλο «συμφωνία ή χρεοκοπία» αφού από το αποτέλεσμά της θα κριθεί το μέλλον της χώρας. Ο Λουκάς Παπαδήμος θα ζητήσει σήμερα από...

τους Γιώργο Παπανδρέου, Αντώνη Σαμαρά
και Γιώργο Καρατζαφέρη οριστική συμφωνία για μισθούς, επικουρικές, αλλά και το θέμα των τραπεζών. Η νέα σύσκεψη των αρχηγών θα αποδειχτεί το «διαβατήριο» για την τελική διαπραγμάτευση του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με την τρόικα, πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα.

«H χώρα βρίσκεται στα όρια της επίσημης χρεοκοπίας και είναι ώρα να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις» προειδοποίησε με δραματικούς τόνους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής, μιλώντας σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή, και είναι η πρώτη φορά που επίσημα χείλη απευθύνουν τελεσίγραφο και ύστατη προειδοποίηση. Τρία είναι τα θέματα που θα απασχολήσουν σήμερα τους πολιτικούς αρχηγούς και σε αυτά πρέπει να επέλθει συμφωνία:

1. Μισθοί: Η τρόικα ασκεί ασφυκτικές πιέσεις για μείωση κατώτερου μισθού και κατάργηση 13ου και 14ου μισθού. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ν.Δ. θα ήταν διατεθειμένη να συζητήσει μείωση κατώτερου μισθού, όχι όμως για 13ο και 14ο μισθό, ωστόσο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσουν τέτοια διάταξη. Δεν αποκλείεται τελικά να διασωθούν τα δώρα, αλλά να κοπεί το επίδομα αδείας και να καταργηθεί ο κατώτατος μισθός.

2. Επικουρικές: Η Ν.Δ. επιμένει στο να μην υπάρξει μείωση στις επικουρικές συντάξεις, την ώρα που το υπουργείο Εργασίας έχει προετοιμάσει σχέδιο για μεσοσταθμική μείωση κατά 15%.

3. Τράπεζες: Η κυβέρνηση αναζητεί τρόπο να διασωθούν από το «κούρεμα» τα φυσικά πρόσωπα που επένδυσαν σε ελληνικά ομόλογα, όχι για να κερδοσκοπήσουν, αλλά ως εναλλακτική λύση αποταμίευσης. Και μάλλον θα μείνουν εκτός όσοι έχουν επενδύσει σε ομόλογα μέχρι 100.000 ευρώ. Επίσης, ένα άλλο θέμα είναι αν η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει με κοινές μετοχές ή με προνομιούχες. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος φαίνεται να υιοθετεί τη θέση της τρόικας για μετοχές χωρίς δικαίωμα ψήφου, ωστόσο ο Γιώργος Παπανδρέου επιμένει στην αρχική θέση για κοινές μετοχές. Η Ν.Δ. δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της.

Στο μεταξύ, εκλογές σε έναν χρόνο και ανασχηματισμό τη Δευτέρα πρόκειται να ζητήσει στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, όπως αποκάλυψε στον υπουργό Διοικητής Μεταρρύθμισης Δημήτρη Ρέππα, σε τυχαία συνάντηση που είχαν χθες το πρωί στη Βουλή. Ο κ. Καρατζαφέρης είπε ότι θα προσπαθήσει να πείσει και τον κ. Σαμαρά ότι αυτός είναι ο κατάλληλος χρόνος για τις εκλογές.
Keywords
Τυχαία Θέματα