Τα «αγκάθια» στο… περιθώριο

Ρεπορτάζ: Τασούλη Αλεξία

Έντεκα Υπουργοί, δύο αναπληρωτές Υπουργοί και 3 Υφυπουργοί πρόκειται να συνοδεύσουν από νωρίς το πρωί τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και θα συμμετάσχουν στο 2ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.

Παρά το γεγονός ότι δεν θα βάλουν όλοι την υπογραφή τους στις διμερείς συμφωνίες που θα ανακοινωθούν, η παρουσία τους εκεί συμβολίζει την κινητικότητα

που επιδιώκει να δείξει η ελληνική κυβέρνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Στο παρασκήνιο και σύμφωνα με πληροφορίες αρκετά κυβερνητικά στελέχη και λόγω του επικείμενου ανασχηματισμού θέλησαν να συμμετάσχουν στην αποστολή και να είναι παρόντες στο μίνι υπουργικό συμβούλιο που θα γίνει εντός του αεροπλάνου.

Την πρώτη του συνάντηση θα έχει ο Πρωθυπουργός με το που θα φτάσει στην Κωνσταντινούπολη με τον Τούρκο Πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιούλ

Το μεσημέρι αναμένονται οι δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών και η κυβέρνηση της Τουρκίας έδωσε το στίγμα των προθέσεων της, με τη συνέντευξη που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν.

Σε αυτή ο κύριος Ερντογάν σημειώνει ότι «πρόκειται για μία συνεργασία, την οποία εμείς χαρακτηρίζοντάς την ‘στρατηγική’ , θέλουμε να της δώσουμε μία διαφορετική διάσταση. Να μην υπάρχει, δηλαδή, στο εξής στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας μία πολιτική που θα βασίζεται στα κουτσομπολιά, να μην υπάρχουν τα ‘σου ‘πα, μου ‘πες’ ».

Υπογραφή συμφωνιών

Το Υπουργείο Υγείας αναμένεται να υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας για την παροχή υπηρεσιών υγείας σε μεταδοτικές ασθένειες και ενίσχυσης υγειονομικών συστημάτων.

Το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης θα υπογράψει συμφωνία για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης αφού μεγάλος αριθμός παράνομων μεταναστών έρχεται από τα τουρκικά παράλια.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας Κώστας Μουσουρούλης θα υπογράψει με τον Τούρκο ομόλογό του, Binali Yildirim, Μνημόνιο Κατανόησης που θα αφορά τη συνεργασία για την εγκαθίδρυση τακτικών γραμμών μεταξύ λιμένων των δύο χωρών για μεταφορές και τη διερεύνηση πιθανοτήτων συνεργασίας στον τομέα της ναυτικής εκπαίδευσης.

Το Υπουργείο Τουρισμού θα υπογράψει συμφωνία για την προώθηση τουριστικών πακέτων που συνδυάζουν επισκέψεις σε Τουρκία και Ελλάδα.
Ο υπουργός ανάπτυξης θα υπογράψει συμφωνία για τη ανάπτυξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας.

Θα υπογραφεί ακόμη συμφωνία ανάμεσα στα κρατικά κανάλια ΕΡΤ και TRT.
Οι υπουργοί πολιτισμού θα υπογράψουν συμφωνία για την απαγόρευση διακίνησης παράνομης πολιτιστικής περιουσίας ενώ ο υπουργός παιδείας θα υπογράψει συμφωνία για την ολυμπιακή εκεχειρία.

Ακόμη θα υπάρξουν μνημόνια συνεργασίας με τα ινστιτούτα μετρολογίας, του εθνικού συστήματος υποδομών, στις τεχνολογίες και στις ταχυδρομικές υπηρεσίες.

Προπαρασκευαστική συνάντηση είχανε χθες το απόγευμα οι Υπουργοί εξωτερικών των δύο χωρών Δημήτρης Αβραμόπουλος και Αχμέτ Νταβούτογλου.

Μήνυμα Ερντογάν σε Σαμαρά: «Θέλουμε σχέσεις χωρίς κουτσομπολιά»

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού

09:45 Συνάντηση του κ. Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Abdullah Gül.

11:00 Κατ’ ιδίαν συνάντηση του κ. Πρωθυπουργού και του Τούρκου Πρωθυπουργού κ. Recep Tayyip Erdoğan.

12:00 Σύνοδος Β΄ Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας

13:00 Τελετή Υπογραφής Συμφωνιών.
Δηλώσεις από κ.κ. Πρωθυπουργούς.

15:15 Χαιρετισμοί κ.κ. Πρωθυπουργών στο Επιχειρηματικό Forum, παρουσία επιχειρηματιών από τις δύο χώρες.

16:30 Συνάντηση του κ. Πρωθυπουργού με την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

The post Τα «αγκάθια» στο… περιθώριο appeared first on Ειδήσεις 24/7 από την Ελλάδα και τον Κόσμο | Enimerwsi.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα