Τα μάτια ορθάνοιχτα – Οι παγίδες των αποδείξεων στη φορολογική δήλωση

Περισσότερο φόρο κινδυνεύουν να πληρώ­σουν οι φορολογούμενοι, αν δεν προσέξουν τις δύο παγίδες των αποδείξεων στη φορολο­γική τους δήλωση.
Η δήλωση μηδενικών αποδείξεων, ακόμη κι από όσους το εισόδημά τους είναι μηδενικό, αλλά και η δήλωση περισσότερων...
αποδείξεων απ’ όσες απαιτούνται, μπορεί να οδηγήσουν στη βεβαίωση και πληρωμή επιπλέον φόρου εισοδήματος.
Αναλυτικά, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προσέξουν τα εξής:
♦ Οι αποδείξεις
που θα πρέπει να συλλέξει κάθε φορολογούμενος θα πρέπει να έχουν αξία ίση τουλάχιστον με το 25% του πραγμα­τικού ή τεκμαρτού του εισοδήματος. Αυτό το σημείο απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, καθώς φέ­τος τα τεκμήρια έχουν αυξηθεί. Κι αυτό επειδή αν οι φορολογούμενοι δηλώσουν αποδείξεις με βάση το πραγματικό τους εισόδημα, ενώ το τεκμαρτό είναι υψηλότερο, τότε θα αναγκα­στούν να πληρώσουν αυξημένο φόρο για την επιπλέον αξία.
♦ Όσοι φορολογούμενοι έχουν εισόδημα, πραγματικό ή τεκμαρτό, κάτω των 6.000 ευρώ δεν είναι υποχρεωμένοι να συλλέξουν αποδεί­ξεις. Όμως, ο κάθε φορολογούμενος θα πρέ­πει να υπολογίσει με ακρίβεια το τεκμαρτό του εισόδημα. Όπως έδειξε η πρώτη παρτίδα των εκκαθαριστικών, οι περισσότεροι δεν συνυπολογίζουν το τεκμήριο προσωπικών δαπανών διαβίωσης, που είναι 3.000 ευρώ για τον άγα­μο φορολογούμενο και 2.500 ευρώ για κάθε έγγαμο φορολογούμενο.
Εάν οι αποδείξεις δεν δηλωθούν, τότε ο κά­θε φορολογούμενος κινδυνεύει να πληρώσει ποινή με τη μορφή φόρου ύψους 10% επί των αποδείξεων που λείπουν.
♦ Οι απαιτούμενες αποδείξεις υπολογίζονται με βάση το ατομικό εισόδημα κάθε φορολο­γούμενου. Η αξία που δηλώνεται επιμερίζεται με βάση το ύψος του εισοδήματος κάθε φορο­λογούμενου.
♦ Εφόσον ένας φορολογούμενος δηλώσει πε­ρισσότερες αποδείξεις απ’ ό,τι απαιτούνται, όχι μόνον δεν έχει κανένα όφελος, αλλά μειώ­νει την αξία των ποσών που μπορεί να επικαλε­στεί στο μέλλον για να δικαιολογήσει τεκμήρια ή του πόθεν έσχες για να αγοράσει ένα περιου­σιακό στοιχείο.

Δεν αναγνωρίζονται
Η εφορία δεν αναγνωρίζει τις αποδείξεις που αφορούν σε δαπάνες για λογαρια­σμούς κοινής ωφέλειας (ρεύμα, ύδρευση, τηλεφωνία κ.λπ.), καθώς και όλες τις δαπάνες για πάσης φύσεως εισιτήρια μετακινήσεων (αεροπορικά, αστικά κ.λπ.).

ΠΗΓΗ: topontiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα