Το 10% των μαθητών γίνονται θύματα της ενδοσχολικής βίας

Το 10% του συνόλου των μαθητών γίνεται θύμα επιθετικής παρενόχλησης από συνομήλικους του ή παιδιά διαφορετικών ηλικιών, σύμφωνα με έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε σχολεία της επικράτειας. Στα περιστατικά σωματικής βίας εμπλέκονται περισσότερο τα αγόρια, ενώ τα κορίτσια εμπλέκονται κυρίως σε περιστατικά λεκτικής βίας, με αναλογία των εμπλεκομένων σε περιστατικά βίας...

αγοριών – κοριτσιών 3 προς 1. Τα ανησυχητικά αυτά στοιχεία παρουσιάστηκαν σε ημερίδα του υπουργείου Παιδείας που δρομολογεί σειρά δράσεων για την
αντιμετώπιση του εκφοβισμού και της βίας στα σχολεία της χώρας, αλλά και του διαδικτυακού εκφοβισμού.

Για το θέμα της βίας στα σχολεία, έγινε την Τετάρτη όπως αναφέρει το Βήμα και σύσκεψη στο υπουργείο Παιδείας μεταξύ της ηγεσίας του και του προέδρου της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (ΕΨΥΠΕ), κ. Ιωάννη Τσιάντη.

Το υπουργείο Παιδείας, μαζί με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, συμμετέχουν στο «Δίκτυο κατά της Βίας στο Σχολείο», το οποίο συντονίζεται από την ΕΨΥΠΕ.

Στους σκοπούς του Δικτύου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η δημιουργία πλαισίου διαλόγου σχετικά με τα αίτια και τις μεθόδους παρέμβασης για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας στο σχολείο, την ανάπτυξη μεθοδολογίας και καινοτόμων πρακτικών παρέμβασης, την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και την ευαισθητοποίηση μαθητών, γονέων και ολόκληρης της κοινωνίας σχετικά με το φαινόμενο.

«Η σχολική βία είναι μια πραγματικότητα στα σχολεία, αλλά και ''μήτρα'' συμπεριφορών για την κοινωνία» δήλωσε σχετικά η υπουργός Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης.

«Το υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία με την ΕΨΥΠΕ, αναλαμβάνει μία εκστρατεία ενημέρωσης και ταυτόχρονα προγράμματα που αφορούν εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς, ώστε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά ένα δύσκολο και επικίνδυνο φαινόμενο και να δώσουμε στα παιδιά τη δυνατότητα ομαλής ένταξης στην κοινωνία από τα πρώτα βήματα της ζωής τους» ανέφερε.

«Τα τελευταία χρόνια υπάρχει αύξηση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού (bullying). Η σημερινή σύσκεψη είχε στόχο να οργανωθούν οι δράσεις του υπουργείου Παιδείας για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, προκειμένου να μην αυξηθούν στο μέλλον» δήλωσε από την πλευρά του ο ειδικός γραμματέας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας κ. Μιχ.Κοντογιάννης.

«Το φαινόμενο του bullying εάν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να στιγματίσει και την ενήλικη ζωή των παιδιών» είπε σχετικά ο γενικός γραμματέας νέας γενιάς κ. Γιάννος Λιβανός.

«Οι δράσεις του υπουργείου Παιδείας με την ΕΨΥΠΕ και τα μέλη του ''Δικτύου'', στοχεύουν στην ενημέρωση και εκπαίδευση των μαθητών- που μπορεί να είναι θύτες ή θύματα του bullying-, δασκάλων και καθηγητών- που πολλές φορές δεν ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους φαινόμενα-, καθώς και των γονιών των μαθητών, ώστε να μπορούν να διακρίνουν τα σημάδια και να επικοινωνήσουν με τα
Keywords
Τυχαία Θέματα