Το Ίντερνετ έχει τη δική του Ιστορία

Θα πρέπει να διατηρούμε τις ιστοσελίδες του διαδικτύου σαν «αντικείμενα» τέχνης, όπως τους πίνακες ζωγραφικής ή την αρχιτεκτονική; Αυτό το ερώτημα θέτει προς συζήτηση, σε δημοσίευμά της η Huffington Post, σημειώνοντας ότι ήδη υπάρχουν πολλοί που προσπαθούν να...

«γράψουν» την Ιστορία της διαδικτυακής εποχής, διατηρώντας παλιές ιστοσελίδες ή ψηφιακά βίντεο και ανάλογο υλικό από το ίντερνετ, ήδη από τις απαρχές του.

Η οργάνωση του Nick
Hasty «Rhizome» δημιουργήθηκε, μέσω ενός e-mail. Ο ίδιος και οι συνεργάτες του συλλέγουν από χρήστες κάθε μορφής ψηφιακή «τέχνη» δημιουργώντας μια βάση δεδομένων, κάτι σαν βιβλιοθήκη του Ίντερνετ, με το όνομα ArtBase. Σήμερα αριθμεί πάνω από 2.500 αρχεία και artworks.

«Τι συνιστά τέχνη στο Ίντερνετ; Είναι κάθε μορφή παραγωγής που κρύβει από πίσω ένα ιστορικό νόημα», υποστηρίζει ο Hasty.

Για παράδειγμα, το ψηφιακό project του Lev Manovich με τον τίτλο «Little Movies χρονολογείται το 1994. Είναι από τις πρώτες προσπάθειες δημιουργίας βίντεο για on line δημοσίευση και θεωρείται ότι έχει πλέον ιστορική αξία. Έτσι, η ομάδα προσέγγισε τον Manovich και τώρα έχει στο αρχείο της όλο το project.

«Είναι πάντως δύσκολο είναι να βρούμε και να καταγράψουμε πράγματα που έχουν κυκλοφορήσει πριν από 20 και πλέον χρόνια», επισημαίνει ο Hasty.

«Τα ψηφιακά δεδομένα γίνονται όλο και περισσότερο ό,τι και εμείς οι ίδιοι....» καταλήγει το δημοσίευμα. Και ίσως για αυτό και μόνο αξίζει τον κόπο να τα διατηρήσουμε.
24h
Keywords
Τυχαία Θέματα