Sex στα 20, στα 30, στα 40, στα 50...

Συχνότητα VS ικανότητα

Τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα από τη δεκαετία ου '80 και μετά το sex έχει απενοχοποιηθεί αρκετά με αποτέλεσμα την μεγαλύτερη απελευθέρωση του ατόμου. Δεν είναι απαραίτητο πια να υπάρχει μόνιμος σεδμός για να κάνουν δύο άνθρωποι (ή και περισσότεροι) sex. To προφυλακτικό επίσης αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητάς μας και δεν είναι πια ταμπού για τους περισσότερους. Θα περίμενε κανείς, βλέποντας γύρω του νέους από 18 έως 45 (πλέον η ζωή δεν τελειώνει στα 30!) πως θα απολάμβαναν αυτή την ελευθερία σκέψης και πράξης. Νομίζει κανείς πως θα φτάσει σε νούμερα που συμβαδίζουν με τις ικανότητες και τις δυνατότητες ενός σημερινού ανθρώπου, δηλαδή αυξημένα σε χσέση με το παρελθόν.

Δυστυχώς όχι απλά δεν είναι αυξημένα την τελευταία δεκαετία αλλά έχουν πέσει σε επίπεδα πολύ πιο χαμηλά και από αυτά που υφίσταντο το '50! Οι ευθύνες, τα άγχη και πολλοί ακόμη λόγοι, αποδεικνύουν πως ύστερα από μία προσωρινή άνοδο μεταξύ 1990-2000, η πορεία είναι το λιγότερο φθίνουσα. Την δεκαετία αυτή ο κόσμος ανοίχτηκε και μίλησε για σεξ και προβλήματα που υπήρχαν και παλιά απλά κανείς δν τολμούσε να αναφέρει. Πλέον, όλοι συζητούν γι αυτά ανοιχτά, όμως τα ταμπού δεν φαίνονται να έχουν ξεπεραστεί. Ο σύγχρονος ενήλικας είναι μεν πιο απελευθερωμένος και έμπειρος, όμως καθόλου πρόθυμος. Σύμφωνα με μία από τις πιο πρόσφατες έρευνες της Εταιρείας Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας, που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα πληθυσμού 400 ανδρών και γυναικών αντίστοιχα, ηλικίας 18 ετών και πάνω, καταλήξαμε στα εξής:

* Στις ηλικίες 18-25 ετών η συχνότητα είναι σχεδόν καθημερινή και πολλές φορές ίσως και δύο φορές την ημέρα. Αυτή είναι η βιολογική ικανότητα των νέων, ιδιαίτερα αν υπάρχει χρόνος ελεύθερος. Ένας νέος άνδρας μπορεί μέσα σε 25 λεπτά να έχει μια δεύτερη ευκαιρία για σεξουαλική πράξη, σε αντίθεση με έναν 45αρη που χρειάζεται, εφόσον είναι υγιής, 2-4 ώρες για την επόμενη στύση. Πρέπει να υπολογίσουμε πάντα πως η συχνότητα των επαφών είναι και συνάρτηση της επιθυμίας για τον σύντροφο, του ελεύθερου χρόνου και της μονιμότητας της σχέσης.

Με έναν νέο σύντροφο η συχνότητα επιθυμίας διαφοροποιείται συγκριτικά με τον παλιό μας σύντροφο, ιδιαίτερα στις μακροχρόνιες σχέσεις, όπου η επιθυμία αντικαθίσταται από τη φιλία και την τρυφερότητα. Στους νέους όμως άνδρες του δείγματός μας πρέπει να προσέξουμε την παράμετρο «αστάθεια στις σχέσεις». Οι νέοι μας από ιδιοσυγκρασία και κοινωνικότητα δεν έχουν ιδιαίτερα μακροχρόνιες σχέσεις, άρα και η σεξουαλική συχνότητα είναι ικανοποιητική. Ο μέσος όρος της διάρκειας μιας σχέσης μεταξύ νέων αυτής της ηλικίας δεν ξεπερνά τους 3 μήνες και συνήθως μένουν εκτός δεσμού ένα χρόνο τουλάχιστον. Με αυτά τα δεδομένα η συχνότητα των επαφών ανά έτος πέφτει δραματικά στους νέους, αφού η αποχή από το σεξ είναι συνέπεια της απουσίας συντρόφου. Άρα αν συγκριθούν με μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, όπου η σταθερότητα της σχέσης είναι κυρίαρχη, είναι σίγουρο πως αναλογικά θα έχουν _ ανά έτος τουλάχιστον _ λιγότερες επαφές.

Keywords
Τυχαία Θέματα