To παιδί σας βρέχει το κρεβατάκι του;

Αντιμετωπίστε το ψύχραιμα!

Μέχρι την ηλικία των 6 ετών, το να βρέχει το παιδί σας το κρεβάτι του την ώρα του ύπνου δεν αποτελεί κάτι ασυνήθιστο. Για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, ένα 25% των 5χρονων παιδιών με ένα 10% των 6χρονων συνηθίζουν να το παθαίνουν. Δεν είναι κάτι που συμβαίνει μόνο στο δικό σας παιδί, ούτε πρέπει να σας ανησυχεί, ιδίως μέχρι τα 4 χρόνια. Όσο μεγαλώνει το παιδί, το πρόβλημα αυτό θα ελαττώνεται μέχρι που θα εξαφανιστεί. Αυτό το φαινόμενο, σύμφωνα με τους γιατρούς, αποτελεί σύμπτωμα της καθυστερημένης ανάπτυξης της ουροδόχου κύστης. Είναι κάτι αδενικό, που περνά όσο το

παιδί αναπτύσσεται. Παρόλα αυτά υπάρχουν μερικές πρακτικές που μπορείτε να εφαρμόσετε ώστε να βοηθήσετε το παιδί σας να προσαρμοστεί στο γεγονός ότι μεγαλώνει μιας και σπανιότερα αλλά όχι αμελητέα, το φαινόμενο αυτό οφείλεται σε φοβίες και ανασφάλειες.

Υπάρχουν εσώρουχα μιας χρήσης με επένδυση που μπορείτε να φοράτε στο παιδί σας μέχρι τα 5 του, κατά τη διάρκεια του ύπνου. Καμιά φορά τα παιδιά συνηθίζουν σε συνθήκες (π.χ. πάνα) και δυσκολεύονται να αποχωριστούν την αίσθησή της, τόσο για την ασφάλεια που τους παρέχει όσο και για τον όγκο της που έχει μεγάλη διαφορά από ένα κομμάτι ύφασμα. Όταν το βάζετε για ύπνο, μπορείτε να του φοράτε ένα από αυτά τα εσώρουχα, προκειμένου σιγά σιγά να συνηθίσει. Απλά πείτε του πως σύντομα θα είναι έτοιμο να φορέσει το κανονικό εσώρουχο, «όπως οι μεγάλοι», αρκεί να σας το πει μόλις είναι σίγουρο για τον εαυτό του. Σταδιακά θα αρχίσει να το επιθυμεί από μόνο του, ενώ το σώμα του και οι μηχανισμοί αποτύπωσης, που είναι πιο έντονη στα παιδιά θα έχουν συνηθίσει.



Τέλος, υπάρχει άλλος ένας οργανικός λόγος που ενδεχομένως ευθύνεται για την κατάσταση, ιδίως γύρω στην προσχολική και πρώτη σχολική ηλικία. Ονομάζεται ΠΝΕ /[PNE (Πρόωρη νυχτερινή ενούρηση/Primary Nocturnal Enuresis)], και οφείλεται σε μία ορμονική διαταραχή που αναστέλλει κατά τον ύπνο τη λειτουργία του ουρητήρα. Η πάθηση είναι θεραπεύσιμη και αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση ορμόνης με τη μορφή ρινικού σπρέι.


*Αν το πρόβλημα παρουσιάστηκε ξαφνικά, μην αποκλείετε την ύπαρξη κάποιας λοίμωξης που έχει χρονίσει- απευθυνθείτε σε παιδίατρο και κατόπιν ουρολόγο- μην το αφήνετε! Το ίδιο πρέπει να κάνετε και στην περίπτωση που το παιδί συνεχίζει να βρέχει το κρεβάτι του τα βράδια για περισσότερο από τα 6 του χρόνια – ενδεχομένως να χρειάζεται και ψυχολογική βοήθεια αν αποκλειστεί το οργανικό ενδεχόμενο.

Keywords
Τυχαία Θέματα