Η άσκηση κατά την διάρκεια της κύησης

Η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και personal trainer Χριστίνα Πανταζοπούλου ενημερώνει τις μέλλουσες μαμάδες για όλα όσα πρέπει να ξέρουν αν θέλουν να διατηρήσουν την φόρμα τους κατά την εγκυμοσύνη.

Με βάση τις μεταβολές του γυναικείου οργανισμού κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνη είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για μια έγκυο να γυμνάζεται, χωρίς την άδεια γιατρού εάν έχει:

Πρόβλημα στην καρδιά και στους πνεύμονεςΔιαβήτηΥψηλή πίεσηΙστορικό πρόωρου τοκετούΑποκόλληση πλακούνταΠάνω από τρεις αποβολές σε προηγούμενες εγκυμοσύνεςΑιμορραγίες, εξανθήματα, ή κράμπες σε αυτή την εγκυμοσύνηΔίδυμη κύηση

Είναι

ζωτικής σημασίας να θυμόμαστε ότι κανένα πρόγραμμα όσο ασφαλές και αν είναι, δεν σημαίνει ότι είναι κατάλληλο για όλες τις εγκύους. Κάθε περίπτωση θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ατομικά και να προγραμματίζεται κατάλληλα. Η ικανότητα εκτέλεσης των ασκήσεων εξαρτάται από την φυσική κατάσταση, την κατάσταση της υγείας και το ιστορικό άσκησης της εκάστοτε εγκύου.

Τα ωφέλη της άσκησης κατά την εγκυμοσύνη

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης το σώμα της γυναίκας υφίσταται δραματικές αλλαγές προκειμένου να ανταποκριθεί στην ανάπτυξη του παιδιού. Αυτές οι αλλαγές είναι λογικό να προκαλούν δυσφορία και αστάθεια σε πολλά μέρη του σώματος, που με τη σειρά του προκαλεί στην έγκυο μειωμένη ενέργεια, πόνους στην σπονδυλική στήλη, δύσπνοια, και ένταση στο μυϊκό σύστημα. Η γυμναστική και ειδικότερα το πιλάτες, κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από όλα αυτά τα συμπτώματα και να προετοιμάσει την έγκυο για τον τοκετό.

Η μέθοδος πιλάτες η yoga αλλά και ένα απλό πρόγραμμα ενδυνάμωσης ειδικά διαμορφωμένο για έγκυες δουλεύει πάνω στο σώμα για να δημιουργήσει ισορροπία, δύναμη, σωστή στάση, ενδυνάμωση των καμπτηρών και εκτεινόντων του κορμού καθώς και να αναπτύξει την διαφραγματική αναπνοή. Οι ασκήσεις προσφέρουν μια ιδανική προετοιμασία για το σώμα πριν από τον τοκετό και παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην ανάρρωση μετά τον τοκετό. Αναλυτικά τα οφέλη από την εξάσκηση κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης:

Ενδυνάμωση των κοιλιακών και κατά συνέπεια υποστήριξη του βάρους του μωρού και της μήτρας. Κατά κάποιο τρόπο οι κοιλιακοί λειτουργούν σαν νάρθηκας για την σπονδυλική στήλη, βοηθώντας την να διατηρήσει την ουδέτερη θέση της.Προσφέρει βοήθεια στη μητέρα κατά τη γέννα καθώς δυναμώνει τους μύες του πλέγματος της λεκάνης και αυξάνει την μυϊκή συναρμογή σε αυτή την περιοχή.Δημιουργεί δυνατούς κοιλιακούς οι οποίοι έχουν λιγότερες πιθανότητες να χωρίσουν σοβαρά ενώ αναπτύσσεται το μωρό. Ακόμα και αν συμβεί κάτι τέτοιο μετά την γέννα θα επανέλθουν πιο γρήγορα. Ο σοβαρός διαχωρισμός σημαίνει λιγότερη υποστήριξη για την σπονδυλική στήλη και κατά συνέπεια πόνο.Προάγει την σωστή στάση του κορμού, η οποία βοηθά τον έλεγχο της λεκάνης προκειμένου να μην κλίνει μπρός ή πίσω. Η κλίση της λεκάνης προς τα μπρος ή πίσω για μεγάλο διάστημα προκαλεί πόνο στην οσφυϊκή μοίρα.Βοηθά στην χαλάρωση, βελτιώνει τον ύπνο και μειώ
Keywords
Τυχαία Θέματα